Google predstavil špičkové smartfóny Pixel 2 s najlepším foťákom na trhu

Druhá generácia smartfónov Pixel ukazuje ako má vyzerať symbióza hardvéru a softvéru. Pokročilé technológie prinášajú lepšie fotenie autoportrétov. Google navyše s foťákom predbehol aj silných konkurentov.

05.10.2017 16:15
Google, Pixel 2, Pixel, smartfón Foto:
Smartfóny Pixel 2 a Pixel 2 XL od Gooogle.
debata (1)

Názov Pixel nie je náhodný. Google sa už aj pri prvej generácii svojho smartfónu zameral na fotografiu. Pixel 2 nezostáva nič dlžný svojmu menu a na ešte kvalitnejšie fotky a autoportréty si vystačí aj s jedným fotoaparátom na každej strane. Fotoaparát disponuje čipom, ktorý na každý pixel zachytáva nie len obraz ale aj ostrosť. Obe hodnoty následne upraví a skombinuje softvér, čoho výsledkom je fotografia s rôznou hĺbkou ostrosti a špeciálnymi efektami.

Foťák, ktorý len ťažko nájde premožiteľa

Podľa prvých testov má Pixel 2 foťák, na ktorý žiaden z konkurentov nestačí. Server DxOMark, ktorý dlhodobo testuje kvalitu mobilných fotoaparátov, ohodnotil foťák 98 bodmi zo 100. Pixel 2 tak predbehol aj Samsung Galaxy Note 8 a iPhone 8, ktoré získali o štyri a šesť body menej. Veľký snímač s 12.2 Megapixelmi a objektívom so svetelnosťou f/1.8 bude vraj náročné prekonať.

Vďaka jednému foťáku sa v mobile našlo viac miesta pre batériu. To isté platí aj o konektore pre slúchadlá, ktorý Pixelu 2 chýba. Google ako dlhodobý zástanca 3.5 milimetrového audio konektora zmenil rétoriku keď tvrdí, že štandard USB-C už dospel a je jeho plnohodnotnou náhradou.

Dospelo tiež ovládanie. Hlasového asistenta je možné privolať nie len hlasom ale aj stlačením smartfónu po stranách ako špongiu. Mobil neustále načúva okoliu a akonáhle začuje na pozadí hrať nejakú skladbu, automaticky na zamknutej obrazovke zobrazí jej názov aj interpreta. Na rozdiel od iných služieb, ktoré tiež dokážu odhaliť skladbu len na základe krátkych zvukových útržkov, smartfón využíva vlastnú databázu desiatok tisíc skladieb. Google v novom Androide 8.0 ukázal aj ako môže vyzerať simultánny preklad bez použitia samostatnej aplikácie Prekladač. Konverzáciu medzi dvoma používateľmi prekladá automaticky a v reálnom čase.

Väčší aj menší, drahší aj lacnejší

Pixel 2 by mal vyhovieť širšej skupine záujemcov. Na svoje si prídu aj tí, ktorí hľadajú rozmerovo menší model a aj tí, pre ktorých je päť palcov primálo. Model s prívlastkom XL má 6-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2880 × 1440 bodov. Menší model má 5-palcový Full HD displej. Za 64 GB verziu záujemca zaplatí 649 dolárov. Za dvojnásobnú kapacitu potom 749 dolárov. Väčší model je o dve stovky drahší.

Prvá generácia smartfónov Pixel sa veľmi rýchlo stala nedostatkovým tovarom. Google pritom vyrobil 2.8 milióna mobilov, ktoré sa okamžite rozpredali. Na nečakane vysoký dopyt ale firma nebola pripravená. Sľubuje preto, že nových smartfónov vyrobí oveľa viac. Nevedno však koľko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #HTC #fotoaparát #Pixel #Pixel 2