Test: Sony Xperia XZ1 Compact - V malom tele veľký duch

Kompaktná Xperia sa na nič nehrá. Pozná svoju cieľovú skupinu a má svojich pravoverných fanúšikov, pre ktorých bude stále voľbou číslo jeden. Mobil má však zopár múch, ktoré zdedil po svojom predchodcovi.

18.12.2017 12:00
Sony Xperia XZ1 Compact, smartfón Foto:
Sony Xperia XZ1 Compact
debata

Kompaktných smartfónov na trhu nie je veľa. Viacero firiem svojich zákazníkov pomaly naučilo používať väčšie mobily, ktoré majú nie len nadštandardne veľký displej, ale aj batériu. Zopár rojkov na trhu ale zostalo a aj po rokoch ponúkajú stále menší variant svojich prémiových prístrojov. Malé smartfóny pritom často nie sú o nič horšie než ich väčší súrodenci. Je to najmä o zvyku. Ten, kto sa naučil používať veľký mobil sa k malému už nevráti a naopak. Pravdou je, že malý mobil sa jednoduchšie ovláda a možno ho bez väčších problémov používať jednou rukou. S tým majitelia päť a viacpalcových smartfónoch skúsenosti nemajú.

Dizajn a ergonómia sa nezmenili. Potešil by hliník

Sony je jednou z firiem, ktoré aj po rokoch stále ponúkajú aj malé smartfóny, ktoré by, nebyť väčšieho modelu, bolo bez problémov možné označiť ako vlajkovú loď. Nám sa do rúk dostal smartfón XZ1 Compact, pri ktorom Sony zostalo verné svojej povesti a príliš neriskovalo. Hranatý mobil, ktorý sa na nič nehrá a hrúbka preň nie je kľúčovou vlastnosťou na porovnávanie. Inovatívnejší dizajn ale môže niekomu chýbať. my by sme boli radšej, keby výrobca presa len trochu zariskoval a použil väčší displej na úkor hrubých okrajov. Potešil by tiež hliník, ktorý predsa len má čo-to do seba, obzvlášť pri telefónoch, ktoré nepatria k tým najlacnejším.

Tlačidlá pre ovládanie hlasitosti sú umiestnené na rovnakej strane ako tlačidlo na zapnutie/uspatie prístroja. To by nebol až taký problém, nebyť príliš krátkej vzdialenosti medzi nimi. Pri ovládaní jednou rukou sa nám bežne stávalo, že dlaňou sme spustili spúšť fotoaparáta namiesto zvýšenia/zníženia hlasitosti. Na druhej strane, mobil aspoň nejakú manuálnu spúšť foťáka má. Drvivá väčšina iných prístrojov ju nahradila softvérovým tlačidlom. Mobil sa nabíja zospodu, slúchadlá sa zas pripájajú zhora. To nie je príliš praktické pri nosení vo vrecku, obzvlášť, ak plánujete mobil nabíjať, zatiaľ čo cez slúchadlá počúvate hudbu.

Priemerný displej a skvelý foťák

Displej patrí k tomu lepšiemu. Potešia pozorovacie uhly a niekoľko variabilných nastavení, od vyváženia bielej až po kontrast. Výkonovo Compact nezaostáva za svojim väčším súrodencom. Vlastne, nie, že nezaostáva, ale sa mu výkonom aj vyrovná. Používa rovnaký procesor (Snapdragon 835) a štvorgigabajtovú operačnú pamäť. Vzhľadom k nižšiemu rozlíšeniu displeja má dokonca v mnohých aplikáciách a hrách výkonnostnú rezervu.

Sony Xperia XZ1 Compact Foto: Sony
Sony Xperia XZ1 Compact Sony Xperia XZ1 Compact

Ak pre niekoho je rozhodujúci foťák, XZ1 Compact mu má určite čo ponúknuť. Hra na megapixely Sony baviť neprestala, zadný foťák ich má až 19, navyše objektív so slušnou svetelnosťou f/2.0 a laserovým zaostrovaním. Vďaka výkonnému hardvéru výrobca nemusel šetriť a okrem Full HD videa so 60 snímkami za sekundu (skr. fps) mobil natáča aj videá v rozlíšení 4K so slušným 30 fps, či naopak spomalené zábery so niekoľkonásobne vyššou snímkovacou frekvenciou.

Mobil, ktorý dokáže nahradiť kompaktný foťák

Sony opäť dokazuje, že mobil už nie je len doplnkom k “naozajstnému” kompaktnému foťáku, ale dokáže ho aj v plnej miere nahradiť. Tí kreatívnejší určite nájdu uspokojenie v množstve automatických či poloautomatických režimov a doplnkov od samospúšte pri usmievaní a pohybe, pohyblivých záberov, fotiek so zvukom a rôznych filtrov a foto efektov. Ovládanie foťáka je kapitolou samou o sebe. Treba si ho jednoducho vyskúšať a naučiť sa zopár trikov a skratiek na presun medzi foto režimami, výmenou zadnej kamery za prednú a podobne. Možností je veľa, no v rozmanitej ponuke chýba režim HDR, ktorý je potrebné aktivovať až v nastaveniach.

Nadstavba Androidu neprekvapila. Sony si neodpustilo hneď niekoľko predinštalovaných aplikácií, ktoré budú mobilu zazlievať najmä tí, ktorí preferujú jednoduchý a “čistý” Android. Majitelia starších smartfónov Sony ale vedia, čo môžu očakávať a aplikácie Amazon Shopping, antivírus AVG a ďalšie ich neprekvapia.

Záverom, čo mobilu chýba a čo má navyše?

Chýba mu väčšia batéria (kapacita 2600 mAh), bezdrôtové nabíjanie, väčší displej s vyšším rozlíšením, o čosi lepšia ergonómia a odvážnejší dizajn. Na druhej strane, smartfón má kvalitný foťák, ktorý si hravo poradí s Full HD videom. Pri 4K sa najmä v lete ale trošku zahreje (doslova). Foto režim ponúka nastavenia od výmyslu sveta, ale aj jednoduchý plne automatický režim s dôkladne ukrytou funkciou HDR. Potešia aj stereo reproduktory a odolnosť voči vode (30 minút do 1,5 metra) a rýchle nabíjanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #test #Sony #Xperia XZ1 Compact