Hasselblad predstavil zrkadlovku, ktorá fotí s rekordným rozlíšením

Extrémna cena, extrémne parametre. Novinka od Hasselbladu dokáže nafotiť 400-megapixelové fotky. Veľkosť každej z nich je viac ako dva gigabajty.

22.01.2018 18:30
Hasselblad, H6D-400c Foto:
Hasselblad predstavil svoju vlajkovú loď H6D-400c.
debata (1)

Koľko megapixelov má snímač vo vašom mobile alebo foťáku? 10? 20? či dokonca 45? Švédska spoločnosť Hasselblad, ktorú pozná alebo by aspoň mal poznať každý fotograf sa pochválila najnovšou zrkadlovkou, ktorá nemá vo svete páru. Hasselblad H6D-400c má snímač so 100 Megapixelmi, ktorý dokáže s využitím špeciálnej techniky zachytiť fotografie s rozlíšením až 400 Megapixelov.

Strednoformát a 400 Megapixelov

Zrkadlovka má strednoformátový snímač s veľkosťou 53,4 × 40 milimetrov, ktorý sa počas expozície posúva v štyroch stranách, vždy o jeden alebo pol pixelu. Rozsah posunu ovplyvňuje množstvo zachytených záberov. Pri najväčšej expozícii, ktorú tvorí až šesť záberov má výsledná snímka rozlíšenie až 400 Megapixelov (23 200 × 17 4­00 bodov). Snímka sa ukladá so 16-bitovou farebnou hĺbkou do formátu TIFF na rýchlu CFast 2.0 alebo pomalšiu SD kartu. Veľkosť snímky pri plnom rozlíšení je v priemere až 2,4 gigabajtu.

Ak sa pýtate, načo je niekomu taká veľká fotografia, Hasselblad ponúka aj odpoveď. Možnosti fotoaparátu majú využiť napríklad tí, ktorí fotia makro, teda fotografie s veľkým priblížením. Osloviť môže aj profesionálov, ktorí fotia archívne snímky pre múzeá, ale aj umeleckých a módnych fotografov.

Porovnanie fotografií zhotovených z jednej,... Foto: Hasselblad
Hasselblad Porovnanie fotografií zhotovených z jednej, štyroch a šiestich snímok (400 Mpix).

Okrem parametrov je zarážajúca aj cena. Foťák bez akéhokoľvek objektívu stojí až 48-tisíc dolárov, v prepočte viac ako 39-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fotoaparát #zrkadlovka #Hasselblad #strednoformát