Test: Sony Xperia XZ Premium - veľký a nápadný elegán

Je to mobil, ktorým Sony nastavilo zrkadlo iným prémiovým smartfónom. A to doslova. Nevídaný lesk, kvalitný displej ale aj veľké rozmery a necelých dvesto gramov a cena na zaváhanie. Vyskúšali sme Sony Xperiu XZ Premium.

09.02.2018 08:00
Sony, Xperia XZ Premium Foto:
Sony Xperia XZ Premium
debata

Nie je to novinka, no náročným technokratom má aj po niekoľkých mesiacoch od predstavenia stále čo ponúknuť. Sony Xperiu XZ Premium má prémiovú cenu, zaujímavé parametre, luxusné vyhotovenie a skvelý foťák. Aby však superlatívov nebolo priveľa, smartfón trpí aj niekoľkými drobnými nedostatkami. Tie skôr dráždia, no výrazne neprekážajú.

Zakonzervovaný dizajn, ktorý vystrkuje rožky

Konzervatívny dizajn je pre Sony typický. Príliš sa od neho firma neodklonila ani vo svojej vlajkovej lodi. Oblý tvar už nie je “in”, na rad prišli nevynútené ostrejšie krivky, ktoré sú atraktívne, no úchop telefónu nemusí sedieť každému. Ostro zrezané hrany sú nepohodlné pri úchope a pri hľadaní tej správnej polohy sa môže ľahko stať, že mobil z dlane vykĺzne. Ak zrovna nepristane na mäkkom povrchu, škrabance či praskliny pri nešťastnom páde budú majiteľovi jeho nešikovnosť už navždy pripomínať. No a ak predsa len neskončí mobil nedopatrením na zemi, známky používania aj tak neukryje kvôli svojmu lesklému povrchu. Ten je doslova magnetom na odtlačky prstov. Lesklý povrch je na druhej strane ale dizajnovou lahôdkou, ktorá poslúži aj ako zrkadlo pri fotení “selfíčiek” zadnou kamerou.

Leský povrch pôsobí "krehko",... Foto: Sony
Sony, Xperia XZ Premium Leský povrch pôsobí "krehko", no je primerane odolný aj voči škrabancom.

Nech je ale prvý dojem z lesklého kovovo-skleneného povrchu akýkoľvek, je pravdou, že telefón je naozaj odolný. Nie je to síce obrnený tank, no bežné pády z menšej výšky či pohodenie na stôl by mal vydržať bez akejkoľvek ujmy. Nevadí mu dokonca ani prach a sladká voda do hĺbky 1,5 metra po dobu 30 minút. Neskúšali sme – no budeme výrobcovi pri jeho tvrdeniach dôverovať.

Odolný, robustný, no aj s niekoľkými centimetrami navyše

Sony dotiahlo trend veľkých telefónov do mierneho extrému. V pozitívnom aj negatívnom zmysle slova. Telefón je konštrukciou robustný a v ruke aj vo vačku ho je kvôli bezmála 200 gramom a väčším rozmerom naozaj cítiť. O dominanciu 5,5-palcový 4K displej ukrátili okraje, konkrétne plocha nad a pod displejom. Ak by bola menšia, telefón by určite lepšie padol do ruky aj dámam, pre ktoré bude inak priveľký.

Snímač odtlačkov je ukrytý do hlavného tlačidla... Foto: Sony
Sony, Xperia XZ Premium Snímač odtlačkov je ukrytý do hlavného tlačidla na zapnutie/vypnutie mobilu a displeja.

Veľmi zručne sa výrobca popasoval aj s nenápadným umiestnením tlačidiel, konektorov a krytiek na pamäťovú a SIM kartu, s ktorou sa ale bez dlhších nechtov manipuluje ťažšie. Mobil sa nabíja cez univerzálny konektor USB-C, Sony nezabudlo ani na konektor na slúchadlá. Čítačka odtlačkov je zabudovaná priamo do tlačidla na vypnutie/zapnutie telefónu. Je to nenápadné, ale veľmi efektívne riešenie, ktorým Sony zabilo dve muchy jednou ranou. Na rozdiel od iných výrobcov nemuselo vymýšľať, kam čítačku umiestniť tak, aby bola na správnom mieste, no nezavadzala zároveň. Pravdou ale je, že inými prstami, než palcom alebo ukazovákom, budete telefón odomykať komplikovane.

4K displej nie je na hanbu. Chýba mu však viac využitia

Displej síce nie je OLED no má extrémne jemné 4K rozlíšenie, ktorému niet čo vytknúť. Farby sú výrazné a kontrastné, pri automaticky nastavenom vyššom jase mu nerobí problém ani priame slnečné svetlo. Otázne je, či 4K rozlíšenie nie je len extra parametrom do počtu, keďže pri bežných aplikáciách nebude využité. Navyše takto vysoké rozlíšenie musí “živiť” aj výkonnejší hardvér. Výkonu má však Xperia dostatok. Osemjadro s vlastným grafickým procesorom (Adreno 540) si hravo poradí aj s nahrávaním 4K videí, aj keď sa zapotí rovnako ako dlaň, v ktorej bude kameraman mobil držať. Štyri gigabajty operačnej pamäte sú tiež železnou rezervou v prípade používania náročnejších aplikácií, 4K videa alebo práce s viacerými aplikáciami naraz.

Veľký dislej mohol byť dominantnejší, nebyť...
Sony, Xperia XZ Premium Veľký dislej mohol byť dominantnejší, nebyť väčších okrajov.

Foťák a video pre labužníkov

Zdá sa, že Sony stále baví hra na Megapixely. Zadný foťák ich má až 19, pričom v nastaveniach si je možné zvoliť aj iné režimy s odlišným pomerom strán a nižším rozlíšením. Pri najvyššom rozlíšení je totiž dostupný len pomer strán 4:3, zatiaľ čo pri 17 Megapixeloch je už fotka širokouhlá (pomer 16:9). Foťák sa veľmi dobre popasoval s rôznymi scénami, ktorých detekcia je spoľahlivá, presná a rýchla. Pomocníkom je režim HDR, ktorý vykompenzuje drobné nedostatky. Snímky sú inak ostré, subjektívne nám ale chýbalo lepšie vykreslenie niektorých objektov a menej drastický farebný kontrast. Kto má chuť a čas, môže sa hrať do sýtosti s rôznymi nastaveniami v manuálnom režime. To platí najmä pri kreatívnej fotografii či pri scénach, ktoré mobil nemá šancu nastaviť správne.

Spomínané 4K video je pre fajnšmekrov. Bežný používateľ si ale vystačí aj s Full HD videom, pri ktorom sa telefón zahrieva výrazne menej. Možnosti nahrávania videí sú pri inom než 4K režime takisto rozmanitejšie, počnúc spomaleným videom až po videá s vysokým počtom snímok za sekundu.

Telefón má oproti konkurencii navrch aj pri natáčaní spomalených videí. So spustenou funkciou Super slow motion je možné pri HD rozlíšení natáčať videá až s 960 snímkami za sekundu. Ďalšie smartfóny, ktoré sú funkciou slow motion video takisto vybavené, podobnej vysokej snímkovacej frekvencie ani zďaleka nedosahujú. Pri Super slow motion sa v ultra spomalenom režime nahráva len zlomok sekundy videa, ktorá sa ale pri prehrávaní niekoľkonásobne “roztiahne”. Dôležité preto je mať prst na správnom tlačidle a v tom najvhodnejšom momente spustiť spomalenie.

Softvér v znamení starých dobrých Xperií

Kto už Xperiu v minulosti používal, so softvérovým prostredím je pravdepodobne oboznámený a Sony ho žiadnymi dramatickými zmenami neprekvapí. Používatelia iných Androidov si budú musieť zvyknúť na iné zoskupenie a kategorizáciu ikon, správu doplnkov a skratiek.

Prostredie upraveného Androidu v Xperii XZ... Foto: Sony
Sony, Xperia XZ Premium Prostredie upraveného Androidu v Xperii XZ Premium.

Medzi skratkami na rýchlu aktiváciu rôznych funkcií telefónu nechýba nič z toho, čo by užívateľ mohol potrebovať vrátane baterky, informácii o výdrži, aktivácie prístupového bodu, režimu lietadla či automatického natáčania displeja. Sony do systému nainštalovalo zopár vlastných, nie vždy potrebných aplikácií. Kto prostredie Xperii nepozná, zrejme ich sám od seba ani nezačne používať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Sony #android #Xperia XZ Premium