Apple začal predávať reproduktor HomePod. Reakcie používateľov sú zmiešané

Prvých recenzentov nový inteligentný reproduktor od Applu nepresvedčil. Firma s jeho predstavením dlho otáľala a možno prepásla príležitosť stať sa lídrom trhu. Navyše reproduktor HomePod sa nekamaráti s produktami, ktoré nie sú súčasťou ekosystému Apple. Cena ale zostáva nadštandardne vysoká – 349 dolárov.

10.02.2018 08:00
HomePod, Apple Foto:
Nový chytrý reproduktor Apple HomePod.
debata (2)

S predstavením reproduktoru HomePod si dal Apple načas. V dobe, keď už všetci veľkí hráči podobný produkt vo svojom portfóliu niekoľko mesiacov majú, Apple už skrátka nemá veľkú šancu obstáť. Iba, ak by prekvapil nadštandardnými vlastnosťami, zvukovým prednesom, mimoriadne chytrou asistentkou a cenou. Novinári, ktorí mali možnosť si reproduktor vyskúšať medzi prvými sa zväčša zhodujú na tom, že okrem kvalitného zvukového prednesu ich ničím nepresvedčil. Kde teda nastal problém?

Apple nenastúpil do rozbehnutého vlaku včas

HomePod by bol výnimočným produktom, ak by bol prvým svojho druhu. No nie je. Dizajn poteší nanajvýš skalných fanúšikov, ktorí si reproduktor tak či tak kúpia a doplnia ním domácu zbierku produktov. V Apple sú si tejto skutočnosti vedomí, pretože funkcie, ktorými HomePod disponuje sú dostupné len vo vlastnom začarovanom ekosystéme. HomePod nie je ani zďaleka tak univerzálnym produktom ako Echo od Amazonu alebo Home od Googlu.

Apple HomePod bude mať nálepku prémiového... Foto: Apple
HomePod, Apple Apple HomePod bude mať nálepku prémiového produktu.

HomePod má hneď niekoľko nedostatkov. Hlasom nemožno ovládať prehrávanie hudby a užívateľ je odkázaný len na službu Apple Music a skladby z obchodu iTunes. Služby ako Spotify je ako tak možné používať cez externé zariadenie (napríklad mobil), no s výrazne zjednodušeným ovládaním, ktoré začína a končí spustením a pozastavením prehrávania skladieb. Ak by užívateľ chcel využiť všetko čo mu HomePod prináša, vrátane služieb asistentky Siri, nezostane mu nič iné, len si predplatiť službu Apple Music.

Uzatvorený ekosystém a nekompatibilný reproduktor

Dokonca ani pre Apple nie je úplne typické, aby svojim zákazníkom nedal možnosť voľby. Na iPhone môžu ale aj nemusia používať odporúčané aplikácie, ktoré si dokonca môžu aj odinštalovať. Na počítači Mac zas Apple užívateľov nenúti, aby používali prehliadač Safari, službu iCloud či dokonca operačný systém macOS. HomePod je však iný. Jeho uzatvorená platforma neponúka užívateľom žiaden výber a všetko za točí len okolo služieb s logom Apple. Na druhej strane, je to len začiatok a Apple má dostatok priestoru na to, aby nedostatky reproduktoru napravil. Je však škoda, že čas od jeho predstavenia do spustenia predaja nevyužil lepšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Amazon #Alexa #Siri #inteligentný reproduktor #HomePod