iPhony budú mať zakrivené displeje a bezdotykové ovládanie

Na revolučné iPhony si však zatiaľ nechajte zájsť chuť. Apple predstaví bezdotykové ovládanie a zakrivené obrazovky až o niekoľko rokov.

07.04.2018 16:00
iPhone X, iPhone, Apple Foto:
Ilustračné foto (na obrázku iPhone X)
debata (2)

V čase predstavenia prvého iPhonu mal Apple prívlastok vizionárskej firmy, ktorá mení zaužívané koncepty a nastavuje nové trendy. Platilo to aj pri iPade, extrémne tenkom MacBooku Air či hudobných prehrávačoch iPod. Situácia sa v posledných rokoch zmenila a Apple v porovnaní so svojimi konkurentmi ťahá za kratší koniec. Nie, že by firma nebola inovatívna, no väčšina jej nápadov prichádza v čase, keď už niektorý z výrobcov čosi podobné vyskúšal. iPhony tak neboli ani prvými vodeodolnými smartfónmi, ani ako prvé nepoužívali OLED displej, bezdrôtové nabíjanie, či NFC. Apple so príchodom noviniek mešká, no má na to svoje dôvody. Trh a situácia na ňom sa zmenili a firma pri relatívne malom počte produktov nemá priestor na riskovanie.

Apple sa s inováciami neponáhľa

Podľa spravodajskej agentúry Bloomberg Apple predsa len pripravuje čosi veľkolepé. Neprekvapí tým zrejme majiteľov telefónov s Androidom, no pre fanúšikov to bude veľká vec. Zmeniť sa má nie len dizajn iPhonov, ale aj spôsob ich ovládania. Apple podľa Bloombergu vyvíja bezdotykové ovládanie. Užívateľ sa pri ňom už nebude musieť prstom dotknúť displeja, stačí, ak sa k nemu len priblíži. Ani v tomto prípade však nemožno hovoriť o prevratnej novinke. Samsung podobné bezdotykové ovládanie predstavil už v roku 2013 s príchodom vlajkovej lode Galaxy S4.

Druhou novinkou má byť použitie OLED displeja, ktorý bude zakrivený na hornom a spodnom okraji, teda v porovnaní s telefónmi Galaxy Edge presne naopak. Vďaka OLED technológií môžu mať telefóny rôzne tvary – môžu byť zakrivené, prehnuté, či dokonca ich bude možné zrolovať. Kvôli ďalším “neflexibilným” komponentom vrátane batérie zatiaľ ale takýto smartfón nie je možné vyrobiť. Podľa Bloombergu sa Apple so zakrivením displeja neponáhľa. Prvé smartfóny, ktoré ho budú používať, by sa mali na trhu objaviť najskôr o dva až tri roky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #iPhone #android #zakrivený displej #bezdotykové ovládanie