Test: Ani ryba, ani rak. Lenovo Yoga Book je všestranný hybrid

Nie je to typický notebook, ani tablet. Hybrid od Lenova sme podrobili dlhodobému testu. Yoga Book nás v mnohom prekvapil, no zároveň aj presvedčil, že nie je zariadením na každodennú prácu.

14.04.2018 08:00
Lenovo Yoga Book Foto:
Lenovo Yoga Book je extrémne prenosný a ľahký hybridný notebook.
debata

Yoga Book vám neponúkne to, čo by ste od klasického notebooku či tabletu čakali. Hybrid z dielne Lenova dnes už nie je žiadnou novinkou (predáva sa od minulého roka), no stále má to, čo mnohým iným zariadeniam chýba. Ak by sme o ňom hovorili ako o notebooku, potom by právom patril medzi najľahšie a najprenosnejšie modely na trhu. Yoga Book však nie je len notebookom, ale najmä hybridným zariadením, ktoré sa vďaka flexibilnému kĺbu dokáže v priebehu sekúnd premeniť na tablet. V porovnaní s inými tabletmi by obstál horšie – nie je ani ľahký, ani extrémne prenosný, navyše má neprehliadnuteľný rám okolo displeja.

Nie je to typický notebook, ani bežný tablet

Výrobca o zariadení tvrdí, že bez problémov dokáže nahradiť notebook. Po dlhšom a intenzívnejšom používaní mu ale nemôžeme dať úplne za pravdu. Yoga Book síce funguje aj ako notebook, no má len virtuálnu dotykovú klávesnicu ukrytú v spodnej časti, ktorá slúži aj ako veľký grafický tablet. O tom, ale neskôr. Ak neovládate strojopis, alebo nedokážete bez pozerania trafiť prstom na správnu klávesu, s notebookom budete zopár dní bojovať. Bojovali sme aj my, a to aj napriek tomu, že píšeme všetkými “desiatimi”. Ak by klávesnica mala aspoň minimálne ryhy, písanie by bolo jednoduchšie. Kvôli multifunkčnému využitiu dotykovej plochy si Lenovo nič iné ako hladký povrch ale dovoliť nemohlo.

Písanie na virtuálnej klávesnici je najmä o zvyku a trpezlivosti

Klávesnica je plne podsvietená a na dotyk reaguje vibrovaním. Vibrovanie je možné vypnúť, no kvôli spätnej odozve to neodporúčame. Pri písaní sme robili množstvo chýb do doby, kým sme si nezvykli na rozloženie kláves a pocit, že namiesto klávesnice “ťukáme” do stola. V štandardnom nastavení klávesy reagujú aj na jemné priloženie prsta, ktorý sme často prikladali len omylom. Na písanie s chybami alebo časté opravovanie si je možné zvyknúť, no chvíľu to potrvá. Návrat k bežnej klávesnici je po viac ako týždni používania Yoga Booku prinajmenšom zvláštny.

Vďaka flexibilnému kĺbu možno zariadenie rôzne... Foto: Lenovo
Lenovo Yoga Book Vďaka flexibilnému kĺbu možno zariadenie rôzne otáčať.

Nech sú nevýhody dotykovej klávesnice akékoľvek, faktom zostáva, že pri zariadení s hmotnosťou 690 gramov a hrúbkou jeden centimeter je klávesnica viac než vítaným spoločníkom a pomocníkom. Niečo podobné by ste totiž v segmente notebookov hľadali ťažko, a ak by ste predsa len mali šťastie, takéto zariadenie by nestálo 500 ani 600 eur.

Dotyková plocha nie je len náhradou klávesnice ale aj grafickým tabletom, ktorý na displej prenáša všetky pohyby dotykového pera. Stylusom je možné kresliť buď priamo po tablete, alebo v ňom vymeniť hrot a na tablet položiť papier. Pohyby na obrazovku sa prenášajú aj keď na dotykovú plochu položíte hrubší poznámkový blok. Písanie na papieri je jednoznačne presnejšie a pohodlnejšie. Na prepínanie medzi režimom klávesnice a grafického tabletu je vyčlenené samostatné tlačidlo.

Lenovo Yoga Book poslúži aj ako grafický tablet. Foto: Lenovo
Lenovo Yoga Book Lenovo Yoga Book poslúži aj ako grafický tablet.

Kvalitné telo, stabilná konštrukcia, no aj nepohodlná manipulácia

Lenovo si na vyhotovení Yoga Booku dalo záležať. Šasi je vyrobené z ľahkej zliatiny, vďaka ktorej už pri prvom dotyku máte pocit, že v rukách dríite prémiové zariadenie. Dotyková plocha má sklenený povrch, ktorý si bohužiaľ zapamätá odtlačky prstov. Napriek tomu, že hrúbka oboch častí je rovnaká, zariadenie má dobre rozmiestnené ťažisko, takže pri používaní v režime notebooku nepadá. Stredový kĺb je výrazný, masívny, nemá veľkú vôľu a displej tak drží pevne doslova v akejkoľvek polohe. Má to však aj svoju nevýhodu. Zatvorený notebook sa otvára ťažšie a pomôcť si musíte oboma rukami.

Yoga Book nesklamal ani výdržou. Na jedno plné nabitie je s ním možné bez väčších problémov pracovať sedem až osem hodín. Nabíjanie je relatívne rýchle a z nuly na sto percent nezaberie viac ako tri hodiny. Problémom ale je, že nabíjací konektor je zároveň jedinou možnosťou ako do Booku preniesť súbory z externého zariadenia. Ak chcete k zariadeniu pripojiť USB kľúč alebo myš, zabudnite na súbežné nabíjanie.

Hybrid má nie jednu, ale rovno dve kamery. Predná s dvoma megapixelmi, ktorá neohúri kvalitou, slúži len na videohovory. Zadnú s ôsmimi megapixelmi, zas možno použiť v režime tabletu so zaklopenou klávesnicou. Displej s 10-palcovou uhlopriečkou je vďaka Full HD rozlíšeniu veľmi jemný. Problémom je ale jeho lesklý povrch. Pri používaní v interiéri to neprekáža, no na slnku sú odlesky veľmi nepríjemné a sťažujú čitateľnosť.

Na dotykovú plocho možno umiestniť aj papierový... Foto: Lenovo
CP-LENOVO-ZA150039MX-11 Na dotykovú plocho možno umiestniť aj papierový blok a prenášať maľby priamo na displej.

Záver: Ideálny spoločník na cesty, najmä ak upravíte svoje očakávania a nároky

Lenovo predáva dve varianty Yoga Booku – s Androidom a s Windowsom, ktoré sú okrem operačného systému takmer totožné. Na výber je tiež variant s LTE modulom. Nami testovaný model s Windowsom splnil mnohé z našich očakávaní, no pripúšťame, že niektoré drobnosti by mohli záujemcu od kúpy odradiť. Ak potrebujete na cestách pracovať, za 600 eur by ste si mali kúpiť notebook s plnohodnotnou klávesnicou. Ak hľadáte len zábavu, postačí vám zas lacnejší tablet. Yoga Book prichádza na rad vtedy, ak hľadáte oboje. Nie je to typický notebook, na ktorom by ste s radosťou napísali viac ako jednu stranu textu, no na jednoduchú prácu, vybavovanie e-mailov a pracovné schôdzky je ako stvorený. Ak s prácou skončíte, nie je nič jednoduchšie ako klávesnicu otočiť a Book použiť ako tablet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #notebook #Lenovo #Yoga Book #hybridný notebook