Nikon predstavil kompakt so 125-násobným optickým priblížením

Niektoré kompakty do vrecka nohavíc nepatria. Nikon taký jeden predstavil. Coolpix P1000 je 'kompakt' s najväčším zoomom na svete.

11.07.2018 18:00
Nikon, P1000, ultrazoom Foto:
Nikon predstavil kompaktný ultrazoom Coolpix P1000.
debata (3)

Preteky o to, ktorý foťák má najväčší zoom, sa evidentne neskončili. Dokazuje to aj Nikon s novým kompaktom Coolpix P1000. Firma o ňom tvrdí, že je jediným vo svojej triede, ktorý s optickým zoomom dokáže priblížiť objekty až 125-násobne. Objektív má rozsah optického priblíženia od 24 do 3000 milimetrov s možnosťou dodatočného využitia digitálneho priblíženia až do 6000 milimetrov (250-násobné priblíženie). Objektív má svetelnosť f/2,8, snímač zas 16 megapixelov. Kompakt s tak veľkým priblížením sa nezaobíde bez optickej stabilizácie. Nikon využil dvojitú detekciu VR, ktorá má eliminovať účinky chvenia fotoaparátu. Stabilizovať obraz je možné aj v hľadáčiku a na 3,5-palcovom displeji.

Ultrazoom Nikon Coolpix P1000 ponúka... Foto: Nikon
Nikon, Coolpix, ultrazoom Ultrazoom Nikon Coolpix P1000 ponúka 125-násobné optické priblíženie.

Kompakt do batohu, nie do vrecka nohavíc

Ultrazoom dokáže fotiť nie len do komprimovaného formátu JPEG ale aj nekomprimovaného RAW. Pre amatérskych fotografov môžu byť zaujímavé aj videá, ktoré im kompakt umožní natáčať s využitím veľkého optického priblíženia. Takéto videá môžu mať buď Full HD kvalitu pri frekvencii 60 snímok za sekundu, alebo 4K rozlíšenie pri polovičnej frekvencii. Kompakt v prípade P1000 nie je úplne výstižným slovom. Fotoaparát do vrecka nohavíc nezmestí a aj v batohu mu bude musieť jeho majiteľ vyčleniť špeciálne miesto. Hmotnosť 1,4 kilogramu takisto nie je zanedbateľná.

Nikon oficiálnu dostupnosť pre Európu zatiaľ nezverejnil. Ultrazoom by sa však mal začať predávať od septembra za necelých tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #kompaktný fotoaparát #Coolpix #P1000 #ultrazoom