Test: Xiaomi Mi Band 3 je najlepší lacný inteligentný náramok na trhu

Ak ste čakali na náramok, ktorý by bol lacný, kvalitný, nabitý funkciami a so skvelou podporou zo strany výrobcu, práve ste sa dočkali. Xiaomi MiBand 3 presne taký je.

25.07.2018 19:00
Xiaomi, Mi Band 3, inteligentný náramok Foto:
Xiaomi predstavil už štvrtú generáciu náramku Mi Band.
debata

Aj vďaka značke Xiaomi má odpor k lacnej čínskej elektronike čoraz menej ľudí. Firma v minulosti už viackrát dokázala, že vie vyrábať aj lacno aj kvalitne a bez toho, aby výslednému produktu chýbalo niečo, čo ponúkajú niekoľkonásobne drahšie výrobky iných firiem. Prémiové smartfóny Xiaomi nie sú o nič horšie než vlajkové lode Samsungu, Sony či Lenova. Samozrejme cena mnohých môže nechať na pochybách, no nemala by.

Xiaomi je všestranným výrobcom, ktorý vyrába snáď úplne všetko – od telefónov, cez variče ryže, svetlá, zvlhčovače, alarmy až po inteligentné hodinky a náramky. Práve pri náramkoch firma viackrát presvedčila o tom, že ich vie vyrábať za zlomok ceny konkurenčných modelov (Fitbit, Jawbone, a pod.) pri zachovaní rovnakej, či dokonca lepšej funkčnosti. Aj preto sa všetky štyri generácie náramkov predávali a naďalej aj predávajú doslova ako “teplé rožky.” Posledným počinom Xiaomi je náramok Mi Band 3, ktorý sa začal predávať len prednedávnom. Slováci si ho môžu zatiaľ objednať len priamo z Číny za približne 25 eur. Urobili sme tak aj my a prinášame vám prvé dojmy z niekoľko dní trvajúceho intenzívneho testovania.

Extrémne lacný s množstvom funkcií a dotykovým displejom

Mi Band 3 už nie je len malinkým náramkom s drobným displejom. V porovnaní s predošlým modelom Mi Band 2 má trojka dvakrát tak veľký displej, ktorý toho zobrazí viac a vo väčšom formáte. Na úvodnú obrazovku sa tak zmestili nie len veľké hodiny, ale aj dátum a krokomer. Dvojcentimetrový OLED displej má samozrejme aj väčšiu spotrebu, preto výrobca musel použiť aj batériu s dvojnásobnou kapacitou. Náramok už neváži 7, ale rovných 20 gramov a na ruke pôsobí robustnejšie. S istotou možno povedať, že na malom ženskom zápästí bude neprehliadnuteľný, v pozitívnom aj negatívnom zmysle slova.

zväčšiť Porovnanie dvoch generácii nármkov Mi Band.... Foto: Tomáš Švec
Xiaomi, Mi Band 3, inteligentné hodinky Porovnanie dvoch generácii nármkov Mi Band. Vľavo Mi Band 2, vpravo Mi Band 3.

Dotykový displej môže majiteľa tretej generácie náramku (Mi Band 2) priviesť do rozpakov, najmä ak si zvykol na jednoduché dotykové tlačidlo, ktoré ovládalo všetky jeho funkcie. Po novom je Mi Band 3 celý dotykový a tlačidlo má umiestnené v malej jamke pod displejom. Tlačidlo funguje podobne ako “Home Button” na iPhone – vracia užívateľa na začiatok menu prípadne spúšťa stopky alebo vymazáva notifikácie.

Dotyky všetkými smermi

Xiaomi od začiatku počítalo s tým, že vďaka dotykovému displeju sa do menu zmestí viac položiek medzi ktorými sa bude užívateľ presúvať vertikálnym alebo horizontálnym pohybom prsta. Presun v menu je síce intuitívny, no už to nie je ten jednoduchý náramok s piatimi informáciami na jednom mieste. Mi Band 3 má položky rozdelené do kategórií, medzi ktorými sa presúva pohybom prsta zhora nadol a naopak. Prvá kategória zobrazuje počet prejdených krokov, vzdialenosť, spálené kalórie a kapacitu batérie. Medzi týmito položkami sa už užívateľ presúva horizontálnym pohybom prsta. Druhá kategória obsahuje notifikácie, tretia predpoveď počasia, štvrtá rôzne drobnosti, o ktorých sa dočítate ďalej a piata merač tepu.

zväčšiť Náramok Mi Band 3 je o pár gramov ťažší než Mi... Foto: Tomáš Švec
Xiaomi, Mi Band 3, inteligentné hodinky Náramok Mi Band 3 je o pár gramov ťažší než Mi Band 2, avšak s rovnakou výdržou.

Počítanie krokov by malo byť podľa výrobcu presnejšie. Takisto lepšie by mal náramok zachytiť aj fázy spánku, v čom mu zas pomáhajú údaje zo senzoru na meranie tepu na jeho spodnej strane. Špeciálnu pozornosť si však zaslúžia notifikácie. Informovať užívateľa o prichádzajúcich hovoroch a doručených správach dokázal aj predchodca, no trojka to zvládne lepšie. Všetky notifikácie sú zoskupené v samostatnej časti menu, ktorá zobrazí aj ich krátke náhľady. V mobilnej aplikácii si je možné vybrať aplikácie, z ktorých bude náramok notifikácie zobrazovať. Už štandardne medzi nimi nechýbajú sociálne siete, no po novom môžu byť zobrazené aj notifikácie z akejkoľvek inej mobilnej aplikácie. Ak napríklad odoberáte takzvané “push” správy z online denníka, náramok vám ich náhľady zobrazí práve v notifikáciách. To isté platí aj o pohyboch na účte. O prichádzajúcom hovore sa dozviete intenzívnym vibrovaním, navyše hovor máte možnosť dlhým stlačením tlačidla aj zrušiť.

Predpoveď počasia aj hľadanie strateného mobilu

Predpoveď počasia je zaujímavou vychytávkou, ktorá má ale zmysel len vtedy, ak pravidelne náramok synchronizujete s mobilnou aplikáciou. Informácie o počasí aplikácia získava z vašej aktuálnej polohy, takže ak práve dovolenkujete v chorvátskej Dalmácií, po synchronizovaní náramku sa dozviete, či bude o dva dni v Zadare pršať. Pod záložkou “More” (z angl. viac) sa ukrývajú už spomínané drobnosti, konkrétne stopky, vyhľadávač mobilu, nastavenia zobrazenia displeja a informácie o zariadení. Či si pod pojmom vyhľadávač mobilu predstaviť? Po stlačení tlačidla náramok vyšle do spárovaného a pripojeného mobilu (v dosahu Bluetooth) signál a telefón sa rozozvučí. Ak preto máte vo zvyku ukladať mobil na rôzne miesta v byte a potom ho niekoľko minút hľadať, náramok vám v tom pomôže.

zväčšiť Funkčná časť náramka Xiaomi Mi Band 3 je... Foto: Tomáš Švec
Xiaomi, Mi Band 3, inteligentné hodinky Funkčná časť náramka Xiaomi Mi Band 3 je výrazne hrubšia a väčšia než u predchodcu.

Ak ste netrpezlivý a nechcete čakať do septembra, kým náramok naskladní väčšina slovenských distribútorov, môžete si ho objednať z Číny. Len nedávno vydal výrobca aktualizáciu náramku, vďaka ktorej funguje aj v inom, než čínskom jazyku. V menu sa tak položky zobrazia v angličtine, ale len za predpokladu, že máte v telefóne angličtinu nastavenú ako hlavný jazyk. Chýbajúca podpora ďalších jazykov má na svedomí aj nesprávne zobrazenie niektorých znakov v notifikáciách.

Až 20 dní na jedno nabitie a vodotesnosť

Na záver to najlepšie – výdrž. Zdá sa, že sa toho veľa nezmenilo. Xiaomi deklaruje výdrž na úrovni 20 dní na jedno nabitie pri bežnom používaní. Aj keď sme náramok používali viac, so všetkými notifikáciami a budíkmi, po dvoch dňoch od plného nabitia ubudlo z kapacity len 9 percent. To zhruba zodpovedá tomu, čo tvrdí výrobca. S Mi Band 3 sa už môžete nie len sprchovať, ale aj kúpať a plávať v bazéne či v mori. Náramok je vodotesný až do hĺbky 50 metrov. Pri 25 eurovej cenovke je tak možné náramku prepáčiť naozaj všetky drobné nedostatky, ktorých, zdá sa, aj tak veľa nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentný náramok #Xiaomi #športový náramok #MiBand 2 #Mi Band 3