Tip: Plánujete fotiť unikátne zatmenie Mesiaca? Prinášame vám množstvo tipov

Najbližších sto rokov sa podobného zatmenia Mesiaca nedočkáte. Prinášame vám množstvo tipov od profesionálnych fotografov, ktorí radia ako ho zatmenie čo najlepšie zvečniť na fotografiách.

26.07.2018 20:35
červený Mesiac, zatmenie mesiaca Foto:
Mesiac bude pri piatkovom zatmení krvavočervenej farby.
debata (6)

Už v piatok 27. júla nastane úplné zatmenie Mesiaca, ktoré bude najdlhším v tomto storočí. Sledovať ho bude možné počas celého jeho priebehu, okrem začiatku polotieňovej časti, ktorá nie je viditeľná voľným okom. Mesiac na území Slovenska vyjde o 20:12 a jeho čiastočné zatmenie bude pozorovateľné od 20:24 v čase, keď sa bude Mesiac nachádzať tesne nad juhovýchodným obzorom. Začiatok zatmenia nastane o 21:30 a najväčšiu fázu dosiahne o 22:22. Počas nej bude mať červenú farbu, ktorá je dôsledkom lomu svetelných lúčov v zemskej atmosfére. Platí, že vzhľad Mesiaca bude závislý aj od momentálneho stavu atmosféry. Koniec zatmenia nastane o 23.19 a 19 minút po polnoci sa skončí aj čiastočné zatmenie.

Mobil radšej nechajte vo vačku. Použite zrkadlovku

Ak by ste sa rozhodli zatmenie zaznamenať, nebudete to mať jednoduché. Pokúsiť sa o to však môžete. Pre čo najlepšie výsledky by ste mali fotiť pomocou zrkadlovky alebo aspoň kompaktu s vymeniteľnými objektívmi. Použiť môžete ľubovolný objektív, no vhod môže prísť širokouhlý alebo teleobjektív. Je vhodné nájsť si objekt, pri ktorom Mesiac dobre vynikne. „Najťažšie sa fotí úvodná, čiastočná fáza, zatmenia, kedy ešte Mesiac čiastočne žiari a čiastočne je zatmený. Vtedy je neľahké zachytiť jeho štruktúru. Po úplnom zatmení je na fotografiách dobrá viditeľnosť jeho štruktúry,“ ponúka tipy profesionálny fotograf a ambasádor Nikonu, Tomáš Hulík. Pri fotení je potrebné použiť statív, alebo aspoň fotoaparát umiestniť na pevný bod. Zatmenie Mesiaca na oblohe budú sprevádzať aj štyri planéty viditeľné voľným okom. Venušu bude možné vidieť na začiatku zatmenia nad západným obzorom. Jupiter a Saturn si zas môžete všimnúť počas celého priebehu zatmenia. Špecialitou je Mars, ktorý bude možné porovnať s veľkosťou Mesiaca.

Fotograf by si kvôli detailnejšiemu zachyteniu Mesiaca mal vybrať objektív s čo najdlhšou ohniskovou vzdialenosťou, minimálne 200 milimetrov. „Akýkoľvek dlhší objektív umožní nasnímať na povrchu Mesiaca viac detailov,“ dodáva T. Hulík. Čím vyššia svetelnosť objektívu, tým lepšie. Majitelia ultrazoom kompaktov sú v jednoznačnej výhode, myslí si fotograf Richard Černohorský, ktorý spolupracuje so Štefánikovou hvezdárňou v Prahe.

Fotiť môžete bez problémov aj uprostred mesta

Pri fotení zatmenia Mesiaca máte na rozdiel od fotenia iných vesmírnych úkazov tú výhodu, že vám prácu nebude komplikovať svetelné znečistenie. Fotiť tak môžete aj uprostred mesta. Počas zatmenia sa však dramaticky mení jas Mesiaca a tak je fotograf obmedzený expozičným časom 1/60 sekundy. Pri dlhšej expozícii bude na snímke viditeľný pohyb Mesiaca. Väčší čas je preto potrebné kompenzovať zvyšovaním citlivosti. Na maximum zatmenia si s bežnou foto technikou ale nechajte zájsť chuť. Ak ale máte k dispozícii kvalitnú paralitickú montáž, môžete sa pustiť aj do dlhých expozičných časov. Okrem krvavo červeného Mesiaca budete mať šancu nasnímať aj okolité hviezdy.

zväčšiť Pohyb Mesiaca na oblohe pri zatmení. Foto: Tomáš Hulík/Nikon
červený Mesiac, zatmenie mesiaca Pohyb Mesiaca na oblohe pri zatmení.

Pred stlačením spúšte je potrebné ukotviť fotoaparát na pevnom statíve. Pri bežnom splne je možné využiť automatické zaostrenie, no pri takto unikátnom zatmení budete musieť zaostrovať manuálne. Možnosti využitia automatického zaostrovania sa končia pri čiastočnom zatmení, kedy má Mesiac kontrastnú hranu. „Po úspešnom zaostrení sa už objektívu nedotýkame. Nie je nič horšie ako neskôr zistiť, že všetky snímky sú rozmazané,“ uzatvára R. Černohorský.

Radšej s automatickou spúšťou

Späť ku konkrétnym tipom. Expozíciu môžete nastaviť napríklad nasledovne: clona f/5.6, prípadne čo najnižšia dostupná, expozičný čas 1/60s, citlivosť ISO 6400. Ak nevlastníte diaľkovú spúšť, použite autospúšť, ktorá zabráni tomu, že pri manuálnom stlačení spúšte rozochvejete fotoaparát. Po úspešnej expozícii je vhodné skontrolovať histogram snímky. Najvyššia časť histogramu by sa mala nachádzať v jeho strede. Jednou možnosťou na zmenu expozície je bohužiaľ len zvyšovanie alebo znižovanie citlivosti. Na záver – foťte koľko môžete. Z desiatok snímok bude vydarených len zopár.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #fotografovanie #zatmenie #zrkadlovka #zatmenie mesiaca