Test: Dizajnový ventilátor, ktorý simuluje vánok aj prievan

Je to svojim spôsobom netradičný produkt, ktorý okrem bežnej funkcie ventilátora má aj špeciálny režim - simuluje vánok, vietor alebo prievan v miestnosti. Cena by však mohla byť nižšia.

19.08.2018 17:50
Stadler Peter, ventilátor, Peter Foto:
Ventilátor Peter má netradičný a veľmi kompaktný dizajn.
debata

Najväčšia vlna letných horúčav, zdá sa, pominula, no ortuť v teplomeri stále atakuje 30-stupňové teploty. Vo vode človek tiež nemôže stráviť celý deň a tak najlepšou možnosťou ako sa schladiť je použiť klimatizáciu. Nie každý ju však vlastní, a tak najpraktickejším pomocníkom je v takom prípade ventilátor. Na trhu ich je niekoľko druhov, od tých najlacnejších za pár eur, až po dizajnové kúsky s cenou v rádoch desiatok či stoviek eur. My sme mali možnosť jeden taký vyskúšať. O jeho prípadnej kúpe by ale mohli uvažovať len tí, čo nemajú príliš hlboko do vrecka.

Dve tretiny ceny najlacnejšej klimatizácie

Peter od švajčiarskeho Stadler Formu stojí bezmála 180 eur. To sú zhruba dve tretiny ceny najlacnejšej klimatizácie na trhu. Za dizajnový ventilátor minimalistických rozmerov sa u Švajčiarov pripláca. Peter je stĺpový ventilátor, ktorý má na šírku v najširšom mieste 24 centimetrov a na výšku 110 centimetrov. Odložiť ho je preto možné aj do rohu miestnosti tak, aby neprekážal. Dodávaný je s jednoduchým diaľkovým ovládaním s piatimi tlačidlami, ktoré obsluhujú všetky funkcie ventilátora. Okrem ovládača je možné využiť aj dotykový ovládací panel umiestnený v hornej časti.

Na vrchnej strane sa nachádza dotykový ovládač,... Foto: Stadler Form
Stadler Form, Peter Na vrchnej strane sa nachádza dotykový ovládač, ktorý dopĺňa vysúvateľný diaľkový ovládač.

Nastaviť je možné osciláciu, časovač, intenzitu alebo spustiť takzvaný režim prirodzeného vánku. To je mimochodom funkcia, na ktorú výrobca upozorňuje najviac. “Režim prirodzeného vánku simuluje prirodzené poveternostné podmienky,” píše na svojej stránke Stadler Form. V praxi to znamená, že ventilátor nárazovo rozprúdi vzduch v miestnosti tak, aby pripomínal vzduch prúdiaci cez otvorené okno. Zvoliť si je možné tri rôzne intenzity, ktoré by bolo možné prirovnať k jemnému vánku, vetru a prievanu.

Režim vánku, diaľkový ovládač a prachový filter

Ventilátor v rámci kruhovej podstavy môže oscilovať a v troch rôznych rýchlostiach rozprúdiť okolitý vzduch. Oproti klasickým ventilátorom používa aj vzduchový filter, ktorý má zachytiť prach, aby ho zbytočne po miestnosti ďalej nevíril. Takýto filter je možné umyť vodou.

Ventilátor má umývateľný prachový filter. Foto: Stadler Form
Stadler Form, Peter Ventilátor má umývateľný prachový filter.

Obyčajné ventilátory majú príkon na úrovni 20–40 Wattov, Peter s príkonom 36 až 60 Wattov potrebuje energie o čosi viac. Na rozdiel od malých ventilátorov sa hodí aj do väčšej miestnosti s rozlohou do 40 metrov štvorcových. Na to, koľko vzduchu dokáže rozvíriť je relatívne tichý. Pri najväčšej rýchlosti je prúdenie vzduchu porovnateľné s hlasitosťou spusteného televízora alebo mierneho dažďa. Rečou čísel je to do 52 decibelov. V najtichšom režime je hlučnosť porovnateľná s veľmi tichou miestnosťou, takže je takmer nepostrehnuteľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter #ventilátor #Stadler Form #oscilácia