Nikon predstavil očakávané plnoformátové zrkadlovky bez zrkadla

Nikon Z6 a Z7 sú prvými plnoformátovými fotaparátov bez zrkadla japonského výrobcu. Zákazníkov môžu prebrať najmä konkurenčnému Sony, ktoré je v tomto segmente lídrom trhu.

25.08.2018 11:30
Nikon Z7, Foto:
Nikon predstavil špičkovú bezzrkadlovku Z7.
debata (3)

O zrkadlovkách sa vždy hovorilo s istou nadsádzkou ako o fotoaparátoch pre profesionálov a tých, ktorí to s fotením myslia vážne. Kompakty boli na druhej strane vnímané len ako foťáky do rodiny a na dovolenky, keďže neprinášali toľko kreatívy a možností ako spomínané zrkadlovky. Doba sa však za posledných niekoľko rokov zmenila a kompakt už tiež nie je najlepším pomenovaním fotoaparátu, ktorému chýba zrkadlo. Fotoaparáty bez zrkadla sa stali čoraz obľúbenejšími aj medzi poloprofesionálmi a profesionálmi, ktorí ich používajú ako sekundárny foťák. Príchod nových fotoaparátov typu mirrorless (z angl. bez zrkadla) môže tento segment u verejnosti zatraktívniť a pridať mu kredibilitu.

Nový segment pre Nikon, nový konkurent pre Sony

Fotoaparátom bez zrkadla, ktoré boli všetko, len nie kompaktné, dlhé roky dominovalo japonské Sony. To sa zrejme zmení so vstupom konkurenčného Nikonu na trh. Firma v týchto dňoch predstavila dva nové mirrorless fotoaparáty s plnoformátovým CMOS snímačom. Podľa fotožurnalistov sa od tohto momentu začínajú pre Sony ťažké časy, pretože bude musieť svoju dominanciu obhajovať viac než kedykoľvek predtým. Nikon totiž ukázal, že to s touto triedou fotoaparátov myslí vážne a dlhodobo s ňou aj počíta.

Fotoaparáty Z6 a Z7 stoja v základnej výbave... Foto: Nikon
Z7 Z6 24-70 4 front 2--original Fotoaparáty Z6 a Z7 stoja v základnej výbave bez objektívu cez dve a tritisíc eur.

Dve novinky Nikonu s označením Z7 a Z6 používajú nový bajonet Z s väčším priemerom. Výrobca ubezpečuje, že objektívov pre tento bajonet v blízkej budúcnosti predstaví oveľa viac. V ponuke sa napríklad objaví objektív s najvyššou svetelnosťou, akú kedy Nikon ponúkol, f/0,95. “Zetko” je navyše spätne kompatibilné s bajonetom F, takže výber objektívov sa tým výrazne rozširuje. Späť však k fotoaparátom samotným.

24 a 45 Megapixelov a plnoformát

Modely Z7 aj Z6 využívajú plnoformátový CMOS obrazový snímač so zadným podsvietením, vstavaným automatickým zaostrovaním s fázovou detekciou v obrazovej rovine. Sedmička má efektívne rozlíšenie 45,7 megapixelov a podporuje rozsah citlivosti ISO 64 až 25600 s možnosťou rozšírenia. Šestka má rozlíšenie 24,5 megapixelov s rozsahom ISO od 100 do 51200 s možnosťou rozšírenia od ISO 50 až po extrémnych 204 800. Vyšší model má 493 bodov oproti 273 ostriacim bodom modelu Z6. “Systém hybridného automatického zaostrovania využíva algoritmus optimalizovaný pre snímač formátu FX, ktorý pri zaostrovaní automaticky prepína medzi automatickým zaostrovaním s fázovou detekciou v obrazovej rovine a automatickým zaostrovaním s detekciou kontrastu,” upresňuje Nikon.

Fotoaparáty Z6 a Z7 možno použiť aj s... Foto: Nikon
Nikon Z7, Fotoaparáty Z6 a Z7 možno použiť aj s objektívmi z plnoformátových zrkadloviek Nikon.

Stabilizácia obrazu je vstavaná nie v objektíve ale priamo vo fotoaparáte. Systém koriguje pohyb v piatich osiach, pričom stabilizácia umožňuje rozšíriť čas uzávierky až o 5 expozičných stupňov. Oboma zariadeniami je okrem fotenia možné aj natáčať videá v kvalite 4K s frekvenciou 30 snímok za sekundu, prípadne Full HD so 120 snímkami za sekundu. Fotiť a natáčať videá je možné aj v pri jemnom daždi, no nie počas lejaku či pod vodou. Podľa Nikonu je odolnosť voči vode a prachu rovnaká ako pri zrkadlovke D850.

Väčšia spotreba, no tichšie fotenie

Už zo svojej podstaty disponujú fotoaparáty elektronickým hľadáčikom so 100-percentným pokrytím obrazového poľa a 0,8-násobným zväčšením. Diagonálny pozorovací uhol je približne 37 stupňov. Hľadáčik má zníženú aberáciu a minimalizuje namáhanie očí. Dotykový výklopný displej s uhlopriečkou 8 centimetrov má 2,1-milióna bodov.

Fotoaparát Nikon Z7 má výklopný dotykový displej. Foto: Nikon
Nikon Z7, Fotoaparát Nikon Z7 má výklopný dotykový displej.

Bezzrkadlovky majú oproti klasickým zrkadlovkám jednu veľkú nevýhodu – spotrebúvajú výrazne viac energie. To znamená, že fotograf bude vo fotoaparáte meniť častejšie batérie alebo použije väčší a ťažší zásobník na batérie. Nikon jeden taký predstavil. Zmestia sa doň dve Li-Ion batérie. Vyššiu hmotnosť má vykúpiť 1,8-krát väčšia výdrž.

Nie pre každého. Záujemca zaplatí tisíce eur

Model Z7 bude v predaji o niekoľko týždňov so základnou cenou 3429 eur. S objektívom 24–70 sa cena navýši na takmer štyri tisícky. Model Z6 je výrazne lacnejší. Telo si bude môcť záujemca objednať za 2129 eur. Za set s identickým objektívom zaplatí 2699 eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #zrkadlovka #bezzrkadlovka #Nikon Z6 #Nikon Z7 #mirrorless