Nvidia predstavila progresívne grafické karty, ktorým pomáha umelá inteligencia

Novým grafickým kartám od Nvidie pomáha vykresľovať realistické objekty aj umelá inteligencia. Najvyšší model má až 11 GB pamäte. Grafikám nerobí problém ani vykresľovanie objektov v 4K rozlíšení pri 60 snímkach za sekundu.

27.08.2018 07:00
NVIDIA Ge Force RTX 2080 Ti Foto:
Vlajková loď Nvidie - Grafická karta GeForce RTX 2080 Ti.
debata

Spoločnosť Nvidia na veľtrhu Gamescom predstavila nový rad herných grafických procesorov GeForce RTX, ktoré ako prvé využívajú architektúru Turing a platformu RTX. To, na akej architektúre a platforme sú procesory postavené bude predovšetkým hráčov zaujímať asi menej ako čísla. Tak pre informáciu, architektúra Turing má 6× väčší výkon ako je predchodca Pascal, čo v praxi znamená hranie hier vo vysokom 4K rozlíšení s HDR (vysoko dynamický rozsah zobrazenia) a 60 snímkami za sekundu.

Progresívna metóda vizualizácie ray tracing

Grafický čip v nových grafikách prináša takzvaný ray tracing objektov. Ray tracing je výpočtovo veľmi náročná metóda vizualizácie, ktorá umožňuje vykresľovať veľmi realisticky vyzerajúce objekty. Postavy a objekty v hrách budú mať vďaka tomu napríklad realistickejšie tiene a svetlo sa bude odrážať presne tak, ako mu určujú fyzikálne zákony. Do procesu vykresľovania scén sa navyše zapojí aj umelá inteligencia, ktorá dokáže priebežne obraz upravovať tak, aby zodpovedal čo najrealistickej­šiemu zobrazeniu. Architektúra Turing prináša tiež pokročilú technológiu tienenia a programovateľnú úroveň odtieňov, ktorá smeruje výpočtový výkon na miesta s väčšími detailami. Medzi hrami, ktoré budú podporovať ray tracing na kartách GeForce RTX sa nachádza napríklad Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodus, Battlefield V.

Až 11 gigabajtov pamäte

Nvidia sa pochválila aj najrýchlejšou pamäťou na svete. Grafický čip GDDR6 má priepustnosť až 600 GB za sekundu. Grafické karty je možné navzájom prepojiť s prenosovou rýchlosťou do 100 GB/s a lepšou škálovateľnosťou výkonu. Podporujú tiež štandard USB-C a VirtualLink. Grafická karta s procesorom RTX 2080 Ti bude mať až 11 GB pamäte. Druhý a tretí variant s procesorom RTX 2080 a RTX 2070 ponúknu rovnako 8 GB pamäte. Líšiť sa však budú rýchlosťou ray-tracingu (8 GigaRays/s v po­rovnaní so 6 GigaRays/s).

Cena za grafické karty GeForce RTX začína na 499 dolároch. Vlastné modely kariet postavené na platforme Nvidie bude predávať Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision, MSI, Palit, PNY a Zotac. Najvyšší model s procesorom 2080 Ti bude v maloobchodnom predaji dostupný približne za 1400 eur, model s RTX 2080 za tisíc eur a model RTX 2070 za 650 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Nvidia #GeForce #grafická karta