8K televízory sú tu. Nový trend potvrdzuje aj Samsung

Po 4K prichádza 8K. Televízory s novým extrémnym rozlíšením sú výstavnou skriňou Samsungu aj LG. Do niekoľkých rokov sa 8K stane novým štandardom.

03.09.2018 08:00
Samsung QLED, 8K, Q900, Foto:
Samsung na veľtrhu IFA 2018 predstavil svoj vlastný 8K televízor.
debata (8)

Aké rozlíšenie musí mať panel televízora, aby ste na ňom nevideli ani jeden pixel? Full HD, 4K či nebodaj 8K? Samozrejme, záleží od uhlopriečky. Full HD rozlíšenie vyzerá inak na 50-centimetrovej a inak na dvojmetrovej uhlopriečke. Viacero firiem na berlínskom veľtrhu IFA ukázalo, kde vidia budúcnosť televízorov. Ich predstavy pri 4K rozlíšení rozhodne nekončia. Dokazuje to LG a dokazuje to aj Samsung, ktorý predstavil televízor s 8K rozlíšením. Model Q900R využíva LED panel s 8K rozlíšením. Dostupný v troch uhlopriečkach – 65, 75 a 85 palcov.

Do 8K rozlíšenia televízor obsah sám prekonvertuje

Zaujímavosťou nového televízora je využitie umelej inteligencie, ktorá mu okrem iného pomáha s konverziou obrazu na 8K rozlíšenie. Práve táto technológia môže byť kľúčová, nakoľko obsahu s natívnym 8K rozlíšením je zatiaľ ako šafránu. “Či už užívateľ sleduje obsah prostredníctvom streamovacej služby, set-top boxu, HDMI, USB alebo dokonca mobilného zariadenia, Quantum Processor 8K obsah rozpozná a prevzorkuje ho do rozlíšenia 8K,” popisuje technológiu Samsung.

Ďalšia technológia s názvom Real 8K Resolution umožňuje zvýšiť jas až na hodnotu 4-tisíc nitov, čo je štandard podporovaný väčšinou filmových štúdií. Televízor vďaka priamemu zadnému podsvieteniu zvýši aj kontrast a zlepší riadenie podsvietenia.

Samsung plánuje Q900R predávať aj na Slovensku. Vo vybraných obchodoch sa objaví už na konci septembra, za cenu, ktorú firma radšej ani nezverejnila.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #televízor #4K #8K #IFA 2018