Lenovo zdokonalilo notebook bez klávesnice. Vďaka elektronickému atramentu

Nový Yoga Book má dva displeje. Jeden z nich poslúži ako virtuálna flexibilná klávesnica a aj ako čítačka elektronických kníh. Cena však už nie je priveľmi prívetivá.

06.09.2018 21:05
Lenovo, Yoga Book C930 Foto:
Lenovo predstavilo druhú generáciu Yoga Booku s virtuálnou klávesnicou.
debata (1)

Ak sa zaujímate o prenosné notebooky, možno si spomeniete na hybridný model Yoga Book od Lenova, ktorý mal namiesto klávesnice dotykovú plochu. Tá sa podľa potreby dokázala premeniť na skicár alebo klávesnicu s podsvietenými virtuálnymi klávesami. Písalo sa na nej ťažšie, no notebook to vyvážil extrémne nízkou hmotnosťou (pod 700 gramov) a veľkou výdržou na batériu (okolo 11 hodín).

Zdalo sa, že hybrid s virtuálnou klávesnicou bol prvým a posledným tohto druhu od Lenova. Firma však na veľtrhu IFA v Berlína presvedčila o opaku. Notebook s virtuálnou klávesnicou ešte viac zdokonalila, a zdá sa, že vypočula hlas majiteľov pôvodnej verzie Yoga Booku.

Druhý displej s elektronickým atramentom a presnejšie písanie

V čom sa Nový Yoga Book C930 od svojho predchodcu líši? Nie len vo výkone, ale najmä v použití technológie e-Ink, ktorá nahradila obyčajnú dotykovú plochu s vopred vyznačenými klávesami. Ich vzhľad, rozloženie či znakovú sadu nebolo možné meniť. Nový Book to vďaka elektronickému atramentu dokáže. Užívateľ si síce bude musieť stále zvyknúť na to, že pod prstami necíti klávesy a pri písaní bude chybovať viac než obvykle, no Lenovo zapracovalo na lepšej haptike. To znamená, že odozva bude výraznejšia, klávesy budú vďaka e-ink displeju zobrazené v “3D” režime a notebook si dokonca poradí s rôznym štýlom písania. Inú klávesnicu zobrazí ľuďom, ktorí píšu desiatimi prstami, inú ľuďom, ktorí do klávesnice ďobú ako ďateľ. Navyše touchpad nebude mať fixnú veľkosť, ale bude ho možné jednoducho ukryť pod klávesnicu a posunom prsta ho opätovne odkryť.

Lenovo Yoga Book C930 je možné použiť aj ako... Foto: Lenovo
Lenovo, Yoga Book C930 Lenovo Yoga Book C930 je možné použiť aj ako čítačku elektronických kníh.

Notebook sa otvorí sám. Stačí poklepať

Zaujímavo je riešené aj otváranie notebooku. Majitelia Yoga Booku iste vedia, že notebook bolo možné otvoriť len nechtom, nakoľko obe plochy (displej aj dotyková časť) k sebe veľmi priliehali. Lenovo tento problém vyriešilo svojsky a vyvinulo technológiu, ktorá notebook otvorí automaticky. Áno, presne tak. Automaticky. Akcelerometer zachytí, keď užívateľ dvakrát “zaťuká” na veko displeja a zmení polohu magnetov tak, že dve časti sa od seba oddelia.

Lenovo Yoga Book C930 Foto: Lenovo
Lenovo, Yoga Book C930 Lenovo Yoga Book C930

Yoga Book druhej generácie si zachoval úzky profil. V najtenšom okraji má len štyri milimetre, v zatvorenom stave 9,9 milimetra. So svojimi 775 gramami je o 85 gramov ťažší. Na jedno nabitie je s ním možné pracovať zhruba desať hodín. Notebook má dotykový 10,8-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1600 bodov a sekundárny, takisto dotykový, e-ink displej s Full HD rozlíšením. Poháňať ho bude procesor Intel Core i5 siedmej generácie a štyri gigabajty operačnej pamäte. Dáta budú uložené na 256 GB SSD disku alebo na microSD karte s kapacitou do 512 GB.

Cena bude zodpovedať technologickému progresu. Záujemca zaň zaplatí dvojnásobok ceny pôvodného modelu. Na Slovensku sa začne predávať v novembri 2018 za cenu 1399 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #Yoga Book #IFA 2018 #Book C930