Apple predstavil tri nové iPhony. Najlacnejší za 849, najdrahší až za 1249 eur

Všetkým trom iPhonom chýba fyzické tlačidlo. Najväčší z trojice má až 6.5-palcový displej a cenu začínajúcu na 1249 eurách. Dostupný bude vo variante s maximálne 512 GB pamäťou.

12.09.2018 21:21
iPhone Xs, Xs Max Foto:
Apple predstavil dve nové vlajkové lode medzi smartfónmi, modely Xs a Xs Max.
debata (3)

Ako prvú Apple predstavil už štvrtú generáciu hodiniek Apple Watch. Hodinky majú rovnakú veľkosť, no o 32 až 35 percent väčší, bezokrajový, displej. Digitálna korunka, ktorá je jediným mechanickým prvkom na hodinkách a slúži na presun medzi položkami v menu, už ponúka aj haptickú odozvu a takisto slúži na vytvorenie uzatvoreného okruhu pri meraní pulzu. Hodinky ako prvé obsahujú elektrokardiogram a schválené sú americkou Správou potravín a liečiv FDA, ktorá je národným regulátorom liečiv a medicínskych prístrojov. Senzor pre meranie tepu dokáže zachytiť príliš nízky tep, za 30 sekúnd vyhotoviť elektrokardiogram alebo zistiť takzvanú atriálnu fibriláciu, teda jednu z porúch srdcového rytmu.

Štvrtá generácia hodiniek Apple Watch vybavená... Foto: Apple
Apple Watch, Štvrtá generácia hodiniek Apple Watch vybavená funkciou EKG.

Hodinky, ktoré poslúžia aj ako EKG

Apple Watch majú dvojjadrový 64-bitový S4 procesor, ktorý je dvojnásobne rýchlejší než procesor v predošlej generácii hodiniek. Špecialitou je schopnosť detegovať pád, čo je funkcia, na ktorej vývoji Apple údajne pracoval niekoľko rokov. Akcelerometer a gyroskop pri prudkej zmene pohybu, ktorá môže indikovať pád spustia záchranný režim. Ak do piatich sekúnd hodinky nezaznamenajú žiaden pohyb, privolajú pomoc. Štvrtá generácia Apple Watch bude dostupná od 21. septembra za 499 dolárov. Tretiu generáciu hodiniek Apple zlacnil na 279 dolárov.

Dva špičkové iPhony majú obrovský displej

Najväčšími lákadlami konferencie boli dva nové iPhony, modely Xs a Xs Max, ktoré sa od seba líšia veľkosťou displeja. Menší z dvojice, model Xs, má 5,8-palcový OLED displej s technológiou Super Retina a veľkosťou tela, ktorá je takmer identická s iPhonom 8 Plus. Väčší iPhone má až 6,5-palcový OLED displej a rozlíšenie 2688 × 1242 bodov pri hustote 458 bodov na palec. Oba iPhony sú už aj vodotesné. Podľa štandardu IP68 ich je možné ponoriť na 30 minút do dva metre hlbokej vody, lepšie by mali odolať aj škrabancom tak na prednej ako aj na zadnej sklenej strane.

iPhone Xs Max a Xs. Foto: Apple
iPhone Xs, Xs Max iPhone Xs Max a Xs.

Dve nové vlajkové lode používajú čip A12 Bionic, ktorý je prvým mobilným čipom vyrobeným 7-nanometrovou technológiou. Obsahuje 6,9 miliardy tranzistorov, 6-jadrový procesor, štvorjadrový grafický procesor a neurónový engine, teda akýsi pohon, ktorý dokáže vykonať až 5 biliónov operácií za sekundu, oproti 600 miliárd operácii predošlej generácie čipu. Samotný procesor je zhruba o 15-percent výkonnejší a grafický procesor o polovicu rýchlejší než jeho predchodca.

Fotoaparát s kontrolou hĺbky ostrosti a umelou inteligenciou

Na zadnej strane oboch mobilov sa nachádza duálny 12-Megapixelový fotoaparát, z ktorých každý objektív využíva 6 optických členov a vo výsledku má svetelnosť f/1.8. Pri fotení a aj spracovaní fotiek mobilu pomáha umelá inteligencia, ktorá analyzuje každú snímku zvlášť, prípadne viacero snímok zachytených pri rôznych expozíciách spája do jednej. Zaujímavosťou je takzvaný Bokeh efekt. Telefóny vďaka novému procesoru dokážu pracovať s hĺbkou ostrosti a pri už zachytenej fotografii je možné upravovať ostrosť pozadia.

zväčšiť iPhon Xs a Xs Max. Foto: Apple
iPhone Xs, Xs Max iPhon Xs a Xs Max.

Konečne už aj s podporou dvoch SIM kariet

Výdrž na batériu je pri modeli Xs len o 30 minút lepšia, iPhone Xs Max však v porovnaní s iPhonom 8 Plus vydrží o 1,5 hodiny viac. Tí, ktorí majiteľom Androidov závideli možnosť použitia dvoch SIM kariet si prídu na svoje. Okrem jednej fyzickej SIM karty je možné v iPhone využívať aj technológiu eSIM, pri ktorej nie je potrebné do telefónu vkladať druhú SIM kartu. Stačí naskenovať QR kód a iPhone majiteľovi umožní využívať aj druhé číslo. Na Slovensku však táto funkcia pravdepodobne dostupná ešte dlhšiu dobu nebude, aj keď medzi partnermi pre eSIM sa nachádza materská spoločnosť Slovak Telekomu, Deutsche Telekom. V Číne bude Apple predávať upravenú verziu telefónu, ktorý namiesto eSIM pracuje s dvoma fyzickými SIM kartami naraz. Dve SIM karty sa do telefónu vkladajú položené na sebe.

Ľudový iPhone pre „masy“ má prívetivejšiu cenu, no horší displej

Na záver konferencie si Apple ponechal predstavenie “ľudového” iPhonu Xr, ktorý je lacnejším variantom modelu Xs. Lacnejší je predovšetkým preto, lebo nevyužíva OLED ale len staršiu LCD technológiu s 6,1-palcovým displejom a nižším rozlíšením (1782×828). Veľkosťou sa Xr radí medzi modely 8 a 8 Plus. Displej je aj v prípade Xr bezokrajový a tak s tromi najnovšími iPhonmi Apple úplne upustil od použitia fyzického tlačidla.

Ľudový iPhone Xr. Foto: Apple
iPhone Xs, Xs Max Ľudový iPhone Xr.

iPhone Xr nie je vodotesný, ale so štandardom IP67 len vodeodolný. Takisto nemá dva fotoaparáty, ale len jeden s rozlíšením 12 Megapixelov, optickou stabilizáciou a svetelnosťou f/1,8. Dostupný bude až v šiestich farebných prevedeniach (modely Xs a Xs Max len v troch). Výdrž na batériu je vďaka novému procesoru a väčšej batérii o 1,5 hodiny vyššia v porovnaní s iPhonom 8. Xr sa bude predávať neskôr než modely Xs a Xs Max. Apple spustí jeho predaj vo vybraných krajinách až 26 októbra. Na Slovensku sa bude predávať o týždeň neskôr. Dostupný bude v troch kapacitách – 64, 128 a 256 GB s cenou začínajúcou na 849 eurách. S väčšou kapacitou bude stáť 909 eur (128 GB), respektíve 1019 eur (256 GB).

Cena? Záujemca siahne hlboko do vrecka

iPhone Xs a Xs Max sa začnú predávať už 21. septembra. Na Slovensko prídu s týždňovým oneskorením. Oba budú dostupné so 64, 256 a 512 GB úložiskom. Za menší s dvojice záujemca zaplatí minimálne 1149 eur, za model Xs Max až 1249 dolárov. Podľa kapacity sa následne cena navýši na 1319 eur (Xs 256 GB) a 1549 eur (Xs 512 GB) a 1319 eur (Xs Max 256 GB) a 1646 eur (Xs Max 512 GB).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone Xs #iPhone Xs Max #iPhone Xr #Apple Watch 4