Tip: Na koho z umeleckých diel sa podobáte? Google vám to prezradí

Aplikácia Google Arts & Culture už ponúka aj Slovákom možnosť odfotiť sa a nájsť v umeleckých dielach svojho dvojníka. Umelá inteligencia analyzuje črty vašej tváre a porovná ich s niekoľkými desiatkami tisíckami portrétov. Výsledok vás prekvapí.

14.09.2018 17:00
Google Arts & Culture, Foto:
Aplikácia Google Arts & Culture umožní porovnať portréty z umeleckých diel so selfie a nájsť užívateľovi dvojníka.
debata

Už sa vám podarilo nájsť v portrétoch známych umelcov svojho dvojníka? Možno ste len nemali šťastie alebo ste navštívili príliš málo galérií. Google to urobí za vás. Výsledkom iniciatívy na popularizáciu umenia je aplikácia Arts & Culture, ktorá prináša množstvo informácií k viac či menej známym umeleckým dielam a ich autorom. Súčasťou mobilnej aplikácie je aj funkcia Art Selfie, ktorá bola donedávna prístupná len pre používateľov v Spojených štátoch. Google funkciu rozšíril do celého sveta a tak si aj Slováci môžu vyskúšať, či umelá inteligencia dokáže v umeleckých dielach nájsť postavu, na ktorú sa podobajú.

Tip: Vyskúšajte sa odfotiť z rôznych uhlov a s rôznymi výrazmi na tvári a uvidíte, či sa Google trafil do rovnakého portrétu vášho dvojníka.

V rámci funkcie Art Selfie stačí vziať do ruky mobil a odfotiť svoj autoportrét. Pomcoou strojového učenia následne Google porovná črty vašej tváre s desiatkami tisíc umeleckých diel a medzi portrétmi sa pokúsi sa nájsť vašu dvojičku. Nemusí byť len jedna. Môžete napríklad zistiť, že podľa Google sa na fotke podobáte na Nadeždu Michailovnu od Nikolaja Ivanoviča Fešina alebo Annu Cogdellovú od neznámeho autora, ktorej portrét je vystavený v galérii Tryon Palace v Severnej Karolíne. Okrem umeleckých diel aplikácia zobrazí aj percentuálnu zhodu vašej selfie s osobou na portréte.

Mobilná aplikácia Google Arts & Culture je dostupná pre zariadenia so systémami Android a iOS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google Arts & Culture #Art Selfie