Reklamy v mobile? Xiaomi užívateľov 'obťažuje' už aj reklamou v Androide

Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Daňou za extrémne lacné smartfóny môžu byť napríklad reklamy nenápadne ukryté v operačnom systéme. Experimentovať s nimi začalo už aj čínske Xiaomi.

21.09.2018 19:30
xiaomi mi band 2, inteligentný náramok, xiaomi Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Kúpili by ste si lacný mobil, keby ste vedeli, že počas jeho používania budú na vás “vyskakovať” reklamy? Odpovede by boli rôzne, no zrejme väčšina by s takouto kúpou nesúhlasila. Xiaomi je jedným z prvých veľkých výrobcov, ktorí sa rozhodli nižšie zisky z predaja lacných smartfónov kompenzovať vynútenou reklamou. Redaktorov serveru Reddit na to upozornili používatelia niektorých mobilov Xiaomi. Firma sa k tomu priznala a pre server The Verge uviedla, že “reklama bola a bude dôležitou súčasťou internetových služieb Xiaomi, ktoré sú kľúčovou súčasťou obchodného modelu firmy.”

Xiaomi vo svojich smartfónoch používa Android s vlastnou nadstavbou zvanou MIUI. Práve v nej sa reklamy nachádzajú. Užívatelia ich môžu objaviť napríklad v nastaveniach telefónu. Reklama môže propagovať prakticky čokoľvek – od internetových služieb, aplikácií až po produkty a podniky. Objavuje sa nie len v systéme samotnom, ale aj v aplikáciách, ktoré Xiaomi dodáva už predinštalované. V súčasnosti sa reklamy nenachádzajú v telefónoch s “čistou” verziou Androidu One. V ostatných modeloch výrobca môže, ale aj nemusí zobrazovanie reklamy aktivovať. Užívateľ môže v systéme deaktivovať položku zvanú odporúčania, ktorá je zodpovedná za typ zobrazovaných reklám, no už nie ich frekvenciu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #Xiaomi