Mikrovlnka, hodiny, auto. Hlasová asistentka Alexa je takmer všade

Už aj mikrovlnku je možné spustiť a nastaviť obyčajným hlasovým povelom. Na diaľku ju ovláda hlasová asistentka Alexa. Amazon predstavil niekoľko chytrých noviniek do domácnosti aj na cesty. Všetky spája jedno - Alexa.

22.09.2018 10:00
AmazonBasics, mikrovlnka Foto:
AmazonBasics je mikrovlnka, ktorá komunikuje s hlasovou asistentkou Alexa.
debata

Možno sa budete sami seba pýtať, načo je mikrovlnke hlasový asistent. Predsa je to len jeden z najjednoduchších domácich spotrebičov. David Limp z Amazonu má na to úplne iný názor. Používanie mikrovlnky sa podľa neho končí práve tam, kde začína jej komplikovanejšie nastavovanie. Nikto predsa nechce stráviť dve minúty stláčaním rôznych tlačidiel nastavovaním grilu či dĺžky rozmrazovania podľa konkrétneho typu potraviny. Práve od týchto starostí má hlasová asistentka Alexa užívateľov odbremeniť.

„Alexa, zohrej mi večeru“

Mikrovlnka, ktorú Amazon predstavil nepripomína žiaden drahý spotrebič, ktorý by mal byť vybavený špeciálnymi funkciami. Napokon 60 dolárov je samo o sebe ľudovou cenou. Ak by ste si mikrovlnku pozreli zblízka, nenašli by ste na nej reproduktor, veľký farebný displej či mikrofón. Jej najväčšou devízou je bezdrôtové pripojenie k reproduktoru Echo, ktorý už hlasovú asistentku Alexa ukrýva. Postačí teda, ak užívateľ stlačí tlačidlo na mikrovlnke a do neďalekého reproduktora nahlas povie, “Alexa, zohrej polievku.” Z reproduktora sa následne ozve, že zohrievanie polievky sa práve spustilo a bude dokončené za dve minúty.

K reproduktoru Echo sa dokážu pripojiť aj... Foto: Amazon
Echo Wall Clock, Amazon K reproduktoru Echo sa dokážu pripojiť aj kuchynské hodiny Echo Wall Clock.

Amazon predstavil aj inteligentné nástenné hodiny Echo Wall Clock, ktoré v kuchyni poslúžia aj ako časovač či takzvaná minútka. Hlasovým povelom cez reproduktor Echo je možné hodinám prikázať, aby spustili presný odpočet času. Keď táto doba uplynie, reproduktor gazdinke oznámi, že by mala vytiahnuť z rúry práve upečené zemiaky. Podobne funguje aj adaptér, ktorý nahrádza inteligentnú zásuvku. Aj on je pripojený k ekosystému a riadený Alexou. Nedokáže toho však veľa. Nezmeria spotrebu spotrebiča, len ho môže vypnúť či zapnúť. Zásuvka bude v predaji za 25 dolárov, hodiny za 30.

Amazon Echo Auto je zariadenie, ktoré prenáša... Foto: Amazon
Amazon, Echo Auto Amazon Echo Auto je zariadenie, ktoré prenáša hlasovú asistentku do auta.

Hlasová asistentka už sprevádza aj na cestách

Treťou veľkou novinkou z dielne Amazonu je hlasový asistent do auta. Pod názvom Echo Auto sa ukrýva zariadenie, ktoré prináša asistentku Alexa aj na cesty. Zariadenie je prepojené so smartfónom a komunikačným systémom v aute. Šofér ho môže používať úplne rovnako ako inteligentný reproduktor v domácnosti. S tým rozdielom, že Echo Auto rozpozná aj jeho polohu a na vyžiadanie ho informuje o dopravnej situácii na neďalekom úseku cesty. Počas šoférovania je možné Alexe prikázať, aby v dome vypla svetlá, objednala chýbajúce mlieko a zeleninu či zapísala poznámku do kalendára. Echo Auto Amazon zatiaľ len testuje a ponúka ho len výmenou za pozvánku a necelých 25 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Alexa #hlasová asistentka #Amazon Echo #Echo Auto