Facebook predstavil zariadenie Portal, ktoré nazrie do vášho súkromia

Zariadenie Portal sprostredkuje videohovory cez Messenger. Facebook ho vybavil aj hlasovou asistentkou Alexa od Amazonu. Postačí to však na to, aby prilákal masy?

09.10.2018 21:10
Facebook, Portal, Portal+ Foto:
Facebook predstavil dve zariadenia na videohovory, Portal a Portal+.
debata (1)

Facebook už nie je len značkou sociálnej siete, ale aj výrobcom dvoch špeciálnych displejov s názvom Portal. Firma ich predstavila len pred niekoľkými dňami a očakáva, že budú mať masový úspech. Displej s kamerou je jednoúčelovou náhradou tabletu alebo mobilu, cez ktoré je pomocou Messengera možné uskutočňovať úplne identické videohovory.

Zariadenie Portal má vstavaný reproduktor a kameru, ktoré mu umožňujú uskutočňovať alebo prijímať hovory alebo videohovory. Keďže hlasovú asistentku už má pomaly každé chytré zariadenie, má ju aj Portal. Spolieha sa na Alexu od Amazonu. Reproduktorom Echo, ale priamo konkurovať nebude.

Dva varianty rôznej veľkosti

Na výber budú dva varianty Portalu, s 10,1 a 15,6-palcovým displejom. Menší z dvojice má HD displej, väčší ponúka Full HD rozlíšenie. Oba sledujú volajúceho alebo volaného pomocou 12 Megapixelovej kamery so širokouhlým objektívom, zachytávajúcim 140-stupňové zorné pole. Osobu dokáže zachytiť zo vzdialenosti 1,5 až 3 metrov. Facebook chce prilákať aj mladých ľudí, ktorým ponúka rôzne obrazové efekty počas videohovoru a takisto možnosť prepojiť Portal so službami Spotify a Pandora.

A čo súkromie?

Majú sa užívatelia obávať straty súkromia? Nie tak úplne. Portal si do rodiny pravdepodobne aj tak kúpia len tí užívatelia Facebooku, ktorí sa problematikou súkromia príliš nezaoberajú. “Rozumieme, že prizvať kameru a mikrofón do vašej domácnosti nie je úplne štandardné. Prioritou pre nás bolo súkromie, na ktorom sme špeciálne pre tento produkt pracovali nie týždeň, ani mesiac, ale až dva roky,” uviedol pre BBC Andrew Bosworth z Facebooku. Firma podľa neho nenahráva, nepočúva, nesleduje či neanalyzuje prenášaný obsah, ktorý je pri prenose tiež šifrovaný. Uchováva však informácie o tom, kto komu volal, aká bola dĺžka hovoru a či bola jeho kvalita dostatočná. Ako ďalej upozornil server BBC, hovory síce sú šifrované, no nie na oboch koncoch, čo znamená, že Facebook by v prípade potreby mohol sprístupniť šifrovaný hovor tretej strane.

Facebook si predstavenie zariadení dobre načasoval. Predávať ich stihne ešte do Vianoc. V Spojených štátoch budú dostupné od novembra. Ďalšie krajiny, kde by mali byť dostupné, firma zatiaľ nezverejnila. Menší, 10-palcový Portal, bude v predaji za 199 dolárov. Za väčší model si Facebook vypýta 349 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #portál #Messenger #videohovor