Samsung predstavil prvý mobil na svete so štyrmi foťákmi

Galaxy A9 má na zadnej strane až štyri samostatné fotoaparáty. Ponúkajú optické priblíženie, selektívnu hĺbku ostrosti či ultraširoký objektív. Mobil bude Samsung predávať od polky novembra.

11.10.2018 11:01
Galaxy A9, Samsung Foto:
Samsung Galaxy A9 je prvým mobilom na svete so štyrmi foťákmi na zadnej strane.
debata

Koľko foťákov má váš mobil? Jeden, dva, či dokonca tri? Tým, ktorí už pri čísle tri krútia hlavami, sa hlava pri čísle štyri zatočí úplne. Samsung predstavil smartfón Galaxy A9, ktorý má ako prvý na svete štyri fotoaparáty na zadnej strane. Prečo zrovna štyri? Odpoveďou Samsungu sú dynamické fotografie a kreativita. Hlavný fotoaparát má snímač s 24 Megapixelmi a objektív so svetelnosťou f/1.7, ktorý slúži na bežné fotenie. Asistuje mu sekundárny foťák s dvojnásobným optickým priblížením, svetelnosťou f/2.4 a 10-megapixelovým rozlíšením, tretí foťák s ultraširokým objektívom, ôsmimi Megapixelmi a svetelnosťou f/2.4 a štvrtý so selektívnou hĺbkou ostrosti a piatimi Megapixelmi a svetelnosťou f/2.2.

Nie, dva, nie tri ale až štyri fotoaparáty na zadnej strane

Pri prvých dvoch si možno poviete, že by to aj stačilo. Zvyšné dva foťáky však podľa výrobcu umožnia zachytiť panorámy aj bez špeciálnej softvérovej nadstavby a takisto doostriť fotku po jej zachytení. “Vďaka technológii rozpoznávania scény s využitím umelej inteligencie je fotoaparát inteligentnejší a je schopný okamžite rozpoznať snímaný objekt. Ručné nastavenie hĺbky ostrosti zas umožní zamerať sa na fotografovaný objekt,” upresňuje Samsung.

Samsung Galaxy A9 sa vďaka štyrom foťákom... Foto: Samsung
Samsung, Galaxy A9 Samsung Galaxy A9 sa vďaka štyrom foťákom vyznačuje netradičným dizajnom.

Galaxy A9 je neoficiálne mobilom strednej triedy. Samsung pomocou neho zisťuje, ako by mohli náročnejší spotrebitelia reagovať na vychytávky, ktoré zatiaľ na trhu nemajú obdobu. Pri vlajkových lodiach si firma nemôže dovoliť bláznivé experimenty. To ale neplatí pri strednej triede, kde sa môže “vyblázniť” a ponúknuť spotrebiteľom novinky, ktoré by v budúcnosti mohli byť bežnou súčasťou aj najvyšších a najdrahších mobilov. Galaxy A9 je toho príkladom. Napriek tomu, že jeho cena je “len” 579 eur, využíva hardvér, ktorý má stále výkonnostnú rezervu.

Zaujímavá výbava aj batéria s vysokou kapacitou

Batéria mobilu má kapacitu 3800 mAh a teda aj nadštandardne veľkú výdrž. Základná pamäť má kapacitu 128 GB s možnosťou rozšírenia pomocou microSD kariet o ďalších 512 GB. Veľký, 6,3-palcový Super AMOLED displej má rozlíšenie 1080 × 2220 bodov. Procesor má osem jadier taktovaných na 2,2 a 1,8 GHz (v dvoch pároch po štyri jadrá) a operačná pamäť až 6 gigabajtov. Galaxy A9 má inak všetky senzory, ktorými disponujú bežné smartfóny strednej a najvyššej triedy, vrátane podpory NFC, navigačných systémov Galileo, Glonass a Bluetooth 5.0.

zväčšiť Samsung Galaxy A9 bude v predaji od polky... Foto: Samsung
Samsung, Galaxy A9 Samsung Galaxy A9 bude v predaji od polky novembra za 579 eur.

Samsung Galaxy A9 bude dodávaný s Androidom 8.0 a predávať sa bude v čiernej a modrej farbe. Na Slovensku ho bude od polky novembra ako prvý predávať Orange alebo vo svojich značkových predajniach aj Samsung.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Galaxy A9