Nový kráľ smartfónov? Huawei Mate 20 Pro má foťák so 40 Megapixelmi

Huawei predstavil špičkový fotomobil s troma foťákmi ačitačkou odtlačkov ukrytou pod displejom. Mobil prekonal aj 1000-eurovú hranicu.

16.10.2018 22:10
Huawei, Mate 20 Pro Foto:
Huawei Mate 20 Pro
debata

S príchodom iPhonu X sa šírili fámy o čítačke odtlačkov prstov ukrytou pod displejom. Apple napokon prekvapil a čítačku z mobilu úplne odstránil s tým, že jej umiestnenie pod displejom by bolo konštrukčne príliš náročné. Huawei sa nevzdal a s týmto nápadom sa sám popasoval. Nová vlajková loď Mate 20 Pro dokazuje, že úspešne. Výrobca čítačku umiestnil do spodnej tretiny displeja. Aby užívateľa dokázala identifikovať, musí svoj prst priložiť na konkrétne miesto.

Čítačka pod displejom a procesor ako z iPhonu

Huawei v Londýne predstavil hneď dva nové smartfóny, Mate 20 a Mate 20 Pro. Väčšiu pozornosť určite pritiahne model s dovetkom Pro. Paradoxne, je tým menším z dvojice. Oproti klasickej “dvadsiatke” má o takmer pol centimetra menšiu uhlopriečku displeja, no vyššie rozlíšenie. Základný model ponúka rozlíšenie 2240 × 1080 bodov, Pro až 3120 × 1440 bodov. Rozdiel je aj v použitej technológií. Mate 20 má “len” LCD displej, Pro má po okrajoch ohnutý OLED panel, ktorý nápadne pripomína smartfóny Note od Samsungu.

Huawei Mate 20 na rozdiel od modelu Pro nemá... Foto: Huawei
Huawei, Mate 20 Huawei Mate 20 na rozdiel od modelu Pro nemá zakrivený displej.

Mate 20 je papierovo slabší smartfón, ktorý však záujemcov neukráti o výkon. Oba mobily majú identický osemjadrový procesor Kirin 980 s vlastným grafickým čipom Mali-G76. Procesory Kirin 980, vyrábané 7-nanometrovou technológiou, Huawei predstavil na septembrovom veľtrhu IFA. Oficiálnu premiéru majú však až teraz. Procesory disponujú 6,9 miliardami tranzistorov, čo je rovnaký počet ako pri čipe A12 Bionic v iPhone XS, a takisto majú časť vyčlenenú pre strojové učenie.

Na fotenie poslúžia až tri foťáky na zadnej... Foto: Huawei
Huawei, Mate 20 Pro Na fotenie poslúžia až tri foťáky na zadnej strane.

Rozdiel medzi mobilmi je aj vo veľkosti operačnej pamäte. Kým Mate 20 bude v ponuke v dvoch variantoch so 4 a 6 GB pamäťou, Pro sa bude predávať len so šiestimi gigabajtami pamäte. Oba smartfóny majú 128 GB úložisko rozšíriteľné pomocou nového slotu na Nano memory karty s kapacitou do 256 GB. Pro má o 200 mAh väčšiu batériu (4200 oproti 4000 mAh) a výrazne lepšie foťáky na zadnej strane. Telefóny je možné nabíjať aj bezdrôtovo.

Na zadnej strane sa nachádzajú tri foťáky s... Foto: Huawei
photo-leica-xlg 2x Na zadnej strane sa nachádzajú tri foťáky s rôznymi parametrami.

Tri foťáky a 40 Megapixelov

Smartfóny môžu bez akéhokoľvek “ale” niesť prívlastok fotomobil. Oba majú tri Leica foťáky na zadnej strane a jeden vpredu. Umiestnené nie sú pod sebou, ale v matici 4×4, pričom štvrté miesto v nej patrí blesku. Model Mate 20 má foťáky s rozlíšením 16, 12 a 8 Megapixelov. Prvý je širokouhlý so 17mm ohniskom a svetelnosťou f/2.2, druhý širokouhlý s 27mm ohniskom a svetelnosťou f/1.8 a tretí má teleobjektív s dvojnásobným optickým priblížením a svetelnosťou f/2.4. Hlavný fotočip modelu Pro má až 40 Megapixelov a širokouhlý objektív (27mm, f/1.8), ktorému sekunduje 20-megapixelový snímač (16mm, f/2.2) a snímač s ôsmimi megapixelmi a objektívom s trojnásobným optickým priblížením (80mm, f/2.4). Predný foťák má 24 Megapixelov. Už zostáva len počkať na prvé foto testy, ktoré by mohli Mate 20 Pro korunovať titulom najlepšieho fotomobilu na trhu.

Zaujíma vás cena? Huawei sa s mobilmi dostal do úplne inej ligy. Za Mate 20 si pýta 799 eur (4 GB RAM), respektíve 849 eur (6 GB RAM). Model Pro prekonal tisíceurovú hranicu a v Európe ho bude Huawei predávať až za 1049 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #Mate 20 #Mate 20 Pro #fotomobil