Fascinujúci mikrosvet. Nikon ukázal najkrajšie makro snímky tohto roka

Snímky, ktoré v ľuďoch prebúdzajú predstavivosť. Nikon ocenil fotografie, ktoré zobrazujú svet z extrémnej blízkosti.

17.10.2018 10:00
Metapocyrtus-subquadrulfier Foto:
Víťazná snímka súťaže Small World in Motion Competition zachytávajúca oko chrobáka.
debata

Niektoré objekty človek voľným okom nikdy neuvidí. Nikdy si nepozrie ako vyzerá embryo ryby s rozvíjajúcim sa nervovým systémom, ani na vlastné oči neuvidí pôrod vodnej blchy. Možné to je len vďaka detailným fotografiám či videám z mikrosveta. Nikon ukázal víťazné snímky súťaže Small World Competition (z angl. Malý svet). Odborná porota už po 44-krát vyberala najlepšie makro snímky. Spomedzi 2500 snímok ocenila päť najlepších.

Nikon Small World in Motion Competition 2018

Víťazné snímky súťaže Small World 2018

Fotogaléria
Víťazná snímka súťaže Small World in Motion...
Druhé miesto v súťaži Small World in Motion...
+8Tretie miesto v súťaži Small World in Motion...

Prvé miesto získal Yousef Al Habshi zo Spojených Arabských Emirátov s 20-krát zväčšeným okom chrobáka. Druhým miestom porota ocenila snímku paprade, ktorá produkuje farebné spóry. Tretie miesto patrí snímke nymfy chrobáka v jeho priehľadnom útočisku. Na ďalších miestach sa umiestnili makro fotky pávieho peria, embrya pavúka či ľudskej slzy.

Víťazkou súťaže Small World in Motion Competition, zameranej na makro videá, sa stala Elizabeth Heyness. Elizabeeth zachytila embryo ryby: „Neurón je neurón, a je naozaj úžasné, ako väčšinu času prebieha vývin správne, hoci sa môže toľko vecí pokaziť. Existuje toľko umenia, ktoré sa vyskytuje vo vede a prírode, a je naozaj zaujímavé to sledovať.” Druhým miestom porota ocenila Miguela Bandresa a jeho fotografiu zachytávajúcu laser, ktorý sa prediera membránou. Finalisti, Rafael Martin-Ledo a Wim van Egmond, zas natočili video s mnohoštitinavcom a video dokumentujúce pôrod perloočky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #mikrosvet #Small World in Motion Competition #makrosnímka