Test: Beoplay E6 sú skvelé špunty, no nie pre každého

Slúchadlám Bang & Olufsen Beoplay E6 takmer nič nechýba. Snáď len ľudovejšia cena. Za tri stovky hrajú skvele, majú vyvážený zvuk, dobrú ergonómiu, no výdrž by mohla byť o čosi lepšia. Päť hodín niekomu stačiť nemusí.

30.10.2018 15:00
beoplay e6, Bang & Olufsen Foto:
Slúchadlá Bang & Olufsen Beoplay E6.
debata

Nie je tomu tak dávno, čo sa dánsky výrobca prémiových slúchadiel Bang & Olufsen (skr. B&O) rozhodol vykročiť cestou, o ktorej iné firmy už niekoľko rokov vedeli, že je tá správna. Reč je o bezdrôtových slúchadlách, ktoré boli niekoľko rokov doménou “béčkových” výrobcov. B&O a rovnako tak aj jeho priamy konkurent Bowers & Wilkins nasadli na vlnu bezdrôtových slúchadiel neskôr než ostatné firmy, no ukázalo sa, že čas, ktorý mohli venovať ich vývoju, im prospel. B&O len koncom leta predstavilo slúchadlá Beoplay E6, ktoré sú priamym nasledovníkom modelu H5. Vyzerajú takmer identicky, no hrajú ešte lepšie a majú aj niekoľko vychytávok, ktoré sú dôkazom, že sa firma poučila a vypočula žiadosti majiteľov slúchadiel H5. V čom sú E-šestky lepšie? Zodpovedá 300-eurová cenovka ich kvalite? Prinášame vám niekoľko našich postrehov.

Dizajn a zvuk na prvom, výdrž až na druhom mieste

Ten, kto sa so značkou B&O už stretol a prípadne slúchadlá či reproduktor od nej aj vyskúšal, si mohol všimnúť, že výrobca si potrpí na dizajne. Dizajn je prvým kritériom, ktoré rozhoduje o tom, či si potenciálny zákazník produkt kúpi. Slúchadlá E6 nie sú výnimkou a vyhotovenie, aj keď plastové, je naozaj lepšie než u konkurencie. Sú takisto o čosi väčšie. Nie je to len kvôli zabudovanej batérii, ale preto, aby lepšie sedeli v ušiach.

zväčšiť Slúchadlá Beoplay E6 majú ovládanie na kábli. Foto: Bang & Olufsen
beoplay e6, Bang & Olufsen Slúchadlá Beoplay E6 majú ovládanie na kábli.

Je ale pravdou, že veľké slúchadlá nemusia v uchu sedieť každému. V balení sa preto okrem gumených štupľov nachádzajú aj penové varianty Comply z pamäťovej peny. Kto ich skúsil, vie aké sú výborne a aké majú izolačné vlastnosti. Gumené špunty v ušiach nedržia tak dobre, no v ušnici slúchadlá pridržia gumené “háky” s rôznou veľkosťou. Na začiatku je ich nosenie pohodlné, po čase ale tlak na vonkajšiu časť ucha môže byť neúnosný. Opäť, nemusí to ale prekážať každému a záleží na individuálnom tvare ucha. Hák je nakoniec vždy možné vymeniť za obyčajnú gumenú násadku.

Slúchadlá sú prepojené šnúrou prepletenou textilom, kvôli väčšej odolnosti. Tento typ slúchadiel má jeden neduh – pokiaľ si ich sponou nezachytíte tesne okolo krku, pri akomkoľvek pohybe hlavou budete počuť ako sa šnúra hýbe. Je to ale stále lepšie riešenie ako pevný plastový mostík okolo krku. Model E6 je určený nie len na bežné počúvanie, ale aj na šport. Slúchadlá sú prachu a vodeodolné (nie však vodotesné).

Zaujímavá ergonómia a príjemné nosenie

Výrobca si veľmi dobre poradil aj s vyvážením slúchadiel. Ťažisko sa nachádza v strede a nie na jednej alebo druhej strane, tak ako pri modeli H5. To znamená, že pri nosení káblik neťahá jedno alebo druhé slúchadlo, ale zostáva na mieste. Vyváženiu dopomohlo umiestnenie nabíjacieho konektora na jednu stranu a trojice ovládacích tlačidiel na stranu druhú. Mimochodom, slúchadlá sa nabíjajú vložením nabíjacej časti do kolísky na predĺženej šnúre. Vďaka tomu ich možno používať a nabíjať zároveň. Veľmi praktické, aj keď na prvý pohľad trošku zvláštne. V hornej časti majú slúchadlá zabudované magnety, pomocou ktorých ich je možné spojiť pri nosení okolo krku.

Slúchadlá Beoplay E6 majú ovládanie na kábli. Foto: Bang & Olufsen
beoplay e6, Bang & Olufsen Slúchadlá Beoplay E6 majú ovládanie na kábli.

Zvuk je vyvážený, no na Mozarta sa hodí menej

A teraz najdôležitejšia časť – ako slúchadlá hrajú? Hrajú výborne. Už v základnom nastavení sú slúchadlá veľmi vyvážené. Nemajú “prepálené” výšky, stredy a prisilné basy. Hrajú tak akurát pre rôzne typy žánrov – od jazzu, cez pop až po rock. Fanúšikovia klasiky si ale na svoje neprídu. Tí by mali siahnuť skôr po referenčných “monitoroch”, ktoré nič nezvýraznia a ničomu zas neuberú. Zvuk na E6 je mäkký, bez ostrých extrémov na jednom či druhom konci. Výrobca sa skrátka snažil vyhovieť čo najväčšej množine poslucháčov. Pre niekoho by mohla byť dôležitá aj aplikácia s ekvalizérom, v ktorej možné nastaviť niektoré parametre reprodukcie – od teplejších, po ostrejšie tóny, či od cvičenia až po hlučnejšie prostredie, v ktorom dostanú viac priestoru výšky a basy na úkor stredov.

Výdrž na batériu sa oproti modelu H5 príliš nezmenila. Na jedno nabitie možno slúchadlá používať nepretržite päť hodín, pri vyššej hlasitosti o čosi menej. Dve-tri hodiny navyše by pri slúchadlách za 300 eur určite potešili.

Hodnotenie: 90%

Pozitíva:

  • výborný zvuk
  • dobrá ergonómia pri nosení
  • odolnosť voči vode a prachu
  • prémiové spracovanie
  • nabíjanie počas používania
  • mobilná aplikácia s ekvalizérom

Negatíva:

  • vysoká cena
  • 5-hodinová výdrž

Produkt na test poskytla spoločnosť Bang & Olufsen

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slúchadlá #Bang & Olufsen #B&O #Beoplay E6