Test: Športový náramok Fitbit Charge 3 je parťákom do vody aj na asfalt

Stačí ho nabiť raz za týždeň a nezabudnúť ho doma, keď idete športovať. Fitbit Charge 3 je nadpriemerným športovým asistentom, ktorý však nie je dokonalý. Keby výrobca odstránil niekoľko skrytých múch, nebolo by mu čo vytýkať.

04.11.2018 14:00
fitbit charge 3, športový náramok Foto:
Športový náramok Fitbit Charge 3.
debata

Kto by si kupoval športový náramok za 200 eur, keď ho môže mať aj zlomok tejto ceny? Ľudí, ktorí by tak urobili, je veľa. Nehľadajú totiž len lacný merač krokov, spálených kalórií a pulzu, ale aj pridanú hodnotu. Práve na nej si značka Fitbit zakladá. Firma len nedávno predstavila už tretiu generáciu náramku Charge 3, ktorý priniesol hneď niekoľko inovácií. Náramok s hliníkovým telom má väčší displej a odolnejší displej s krycím sklom Gorila Glass 3. Displej je však stále monochromatický.

Značka, ktorá rokmi zľudovela

Fitbit je dnes už kultovou značkou, ktorú poznajú aj ľudia mimo okruhu technologických nadšencov. Firma od svojho začiatku vyrába inteligentné príslušenstvo a so svojimi niekoľkými generáciami chytrých hodiniek dokázala ustáť aj nápor tak silných hráčov ako je Apple, Samsung či čínske Xiaomi, ktoré múdre hodinky vyrába za jednotky a predáva za desiatky eur. Vďaka lacnému príslušenstvu u bežných ľudí narástlo aj povedomie o značkách, ktoré roky ponúkajú pridanú hodnotu. Takou značkou je aj Fitbit, ktorý na svojej strastiplnej ceste za úspechom pohltil aj inú legendárnu značku Pebble. Mnohí mu to vyčítali, no čas ukázal, že neprávom. Fitbit je aj vďaka funkciám, ktoré prevzal z Pebble, lepší a ľudovejší.

Náramok za 200 eur pre športovcov na cesty, aj do vody

Vyskúšali sme hodinky Fitbit Charge 3, ktoré na rozdiel od niekoľko eur drahšieho modelu Versa nemajú farebný displej, no ani štvordňovú výdrž. Bez potreby nabíjania je ich možné použivať minimálne osem, maximálne však desať dní. Charge 3 má po vzore svojich predchodcov monochromatický displej a nemá toľko funkcií ako Apple Watch, Samsung Gear či iné, robustnejšie, hodinky. Charge 3 by po správnosti ani nemal patriť do kategórie chytrých hodiniek, ale inteligentných športových náramkov. Šport je presne tým, prečo bol vytvorený, aj keď vďaka dizajnu by mohol poslúžiť ako módny doplnok.

Náramok Fitbit Charge 3 má vymeniteľné náramky.... Foto: Fitbit
fitbit charge 3, športový náramok Náramok Fitbit Charge 3 má vymeniteľné náramky. Nie sú však lacné.

Náramok sa predáva v niekoľkých farebných prevedeniach, vždy je ale vyrobený z matného hliníka. Aj vďaka nemu a silikónovým remienkom je náramok príjemná na nosenie. Na jeho spodnej strane sa nachádza snímač tepu, ktorý nie je zapustený do tela, ale mierne z neho vyčnieva. Pri dlhšom nosení natesno alebo pri spánku sa vám teda odtlačí na ruke, čo je veľmi nepríjemné. Náramok nemusíte z ruky skladať nie len počas spánku, ale aj počas sprchovania či plávania. Bez problémov si poradí s vodou do hĺbky 50 metrov. Charge 3 má dotykový displej. Medzi položkami v menu sa posúva pohybom prsta do strán. Niekedy má displej oneskorenú odozvu, s ktorou by si možno poradil novší softvér. Fitbit k náramku pribalil zvláštnu nabíjačku v tvare štipca, ktorá je veľmi atypická a pri strate budete len veľmi ťažko hľadať náhradu mimo oficiálnej stránky Fitbit.

Tep meria nonstop. Batéria tak vydrží „len“ 8 dní

Ak by ste sa pýtali, prečo Charge 3 vydrží nabitý “len” osem dní a nie dvadsať ako napríklad Xiaomi MiBand 3, dôvodov je viacero. V prvom rade má väčší, aj keď stále monochromatický, displej a na rozdiel od iných náramkov meria pulz kontinuálne. Nech prebudíte displej hocikedy, vždy vám zobrazí aktuálny pulz. Xiaomi ho zobrazí len vtedy, keď ho o to v menu požiadate alebo počas predprogramovaného času, kedy v sekvenciách sníma pulz – napríklad počas spánku. Tým, že Charge 3 sleduje tlkot srdca neustále, sú jeho výpočty oveľa presnejšie. S väčšou presnosťou zistíte aký kvalitný bol váš spánok, pri akej pohybovej aktivite spaľujete najviac kalórií a podobne.

Náramok si veľmi dobre poradí so zobrazením... Foto: Fitbit
fitbit charge 3, športový náramok Náramok si veľmi dobre poradí so zobrazením notifikácií. Zobrazí aj interpunkciu v slovenskej znakovej sade, vrátane smajlíkov.

Fitbit v aplikácii ponúka tiež jednu špecifickú informáciu, ktorá je mnohými prehliadaná – celkový počet spálených kalórií. Zobrazujú ho aj iné firmy, poviete si, ale… Tým, že fitbit sleduje neustále pulz, kvalitu spánku a pohyb v rôznej intenzite, k bežným kalóriám spáleným počas dňa pridáva aj bazálny metabolizmus. Už po prebudení napríklad zistíte, že ste spálili 700 kalórií, a to ste ešte nevytiahli nohy spod periny. Ak ste na diéte, či už odtučňovacej alebo priberacej, viete si jednoduchšie postrážiť príjem kalórií a príliš to neprehnať smerom nahor či nadol.

Nadštandardné sledovanie spánku a všetkých jeho fáz

Sledovanie spánku je oveľa dômyselnejšie než u lacnejšej konkurencie. Keďže neustále sleduje pulz, dokáže veľmi presne identifikovať fázy spánku a ich dĺžku. V aplikácii následne zistíte, že váš hlboký spánok trval hodinu a zaostávate za priemernou populáciou. Ak sa ráno zobudíte unavený, možno už budete poznať príčinu a môžete zapracovať na tom, aby ste do postele líhali o hodinu skôr.

Prepracovaná analýza spánku. Zobrazí všetky... Foto: Fitbit
fitbit charge 3, športový náramok Prepracovaná analýza spánku. Zobrazí všetky fázy spánku vďaka neustálemu sledovaniu pulzu.

Dôležitou súčasťou náramku je jeho softvér. Ten je veľmi pokročilý a prišiel si dlhoročným vývojom. Užívateľ si v ňom môže prispôsobiť zoznam funkcií zobrazovaných v náramku, rovnako tak aj dizajn ikon a hlavnej obrazovky. V aplikácii si je možné “doinštalovať” extra aplikácie, ktoré sú vlastne len doplnkami. Jeden doplnok sleduje hmotnosť, iný príjem tekutín (zadávaný manuálne) alebo menštruačný cyklus a plodnosť. Doplnky majú podobu dlaždíc na úvodnej obrazovke, takže je len na užívateľovi, ktoré informácie a v akom poradí chce vidieť. Fitbit si dal záležať aj na tom, aby ponúkol ľuďom niečo navyše. Poznáte najznámejšiu aplikáciu na učenie jogy, Asana Rebel? Ak áno, fitbit má svoju vlastnú.

Výborný softvér a športový kouč za príplatok

Aplikácia Fitbit Coach ponúka množstvo inštruktážnych videí pre najrôznejšie typy tréningov. Je to v podstate akýsi online tréner, ktorý bohužiaľ nie je zadarmo. Za mesiac prémiového videomateriálu zaplatíte až 8 eur, za rok 40 eur. Škoda, že Fitbit tento doplnok neponúkol majiteľom náramkov zadarmo alebo len za symbolický poplatok. Aplikácia by určite mohla byť jedným z tvrdých argumentov ku kúpe náramku, bohužiaľ je len drahým plateným doplnkom.

Údaje o spánku možno porovnať s priemerom u... Foto: Fitbit
IMG 8059 Údaje o spánku možno porovnať s priemerom u populácie.

Výborná správa pre tých, ktorí chcú mať v náramku stále aktuálne informácie je neustála komunikácia so smartfónom. Stačí, ak aplikácia beží na pozadí a náramok si vie z nej “natiahnuť” aj informácie o počasí, zosynchronizovať budík a podobne. To niektoré náramky nedokážu a sú odkázané na to, aby ich užívateľ zosynchronizoval manuálne, ideálne aspoň raz za deň. Charge 3 však dokáže fungovať aj samostatne, ak mobil nie je nablízku. Alarm si v ňom spustíte dvomi ťahmi prsta a rovnako tak aj sledovanie konkrétnej pohybovej aktivity. Veľmi praktické.

Hodnotenie: 8.5

Pozitíva

  • pokročilé meranie aktivity a spánku
  • športový tréner v samostatnej aplikácii
  • množstvo skrytých funkcií v aplikácii
  • výdrž na jedno nabitie
  • kontinuálne meranie pulzu

Negatíva

  • vyššia cena
  • neštandardný nabíjací konektor
  • občas pomalšia odozva na displeji
  • „vysunutý“ merač tepu tlačí na ruke

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #športový náramok #Fitbit