Samsung chystá skladací mobil. Prototyp ukázal len na okamih

Ako bude vyzerať prvý ohybný mobil? To zatiaľ nikto nevie. Samsung však ukázal aspoň svoju hrubú predstavu. Mobil s ohybným displejom, ktorého prototyp firma ukázala, plánuje vyrábať už v polovici budúceho roka.

09.11.2018 09:00
Samsung, ohybný displej, Foto:
Samsung predstavil prototyp ohybného displeja. Tablet premení na smartfón
debata

Čakáte na skladací mobil, ktorý výrobcovia sľubujú už niekoľko rokov? Dočkať by ste sa mohli už v polovici budúceho roka. Aspoň to prisľúbil Samsung, ktorý na medzinárodnej konferencii na chvíľu ukázal prototyp hybridného tabletu, ktorý je možné “zlomiť” napol a používať ho ako mobil. Prototyp zatiaľ nie je dokonalý, preto ho Samsung novinárom neukázal dlhšie než na pár okamihov.

Zatiaľ len nedokonalý prototyp

Displej s názvom Infinity Flex Display má uhlopriečku 7,3 palca a využíva technológiu OLED. Zariadenie s rozloženým displejom je možné používať ako tablet, po zložení displeja na polovicu zas ako smartfón. V rozloženom stave má rozlíšenie 2152 × 1536 bodov, v zloženom 1960 × 840 bodov. “Doposiaľ sme žili v dobe, kedy veľkosť displeja mohla byť len tak veľká, ako je zariadenie samo. Nám sa podarilo vytvoriť novú dimenziu, v ktorej Infinity Flex Display reprezentuje úplne novú mobilnú platformu,” uviedol šéf marketingu Samsungu, Justin Denison. Na skladateľnom mobile bude vďaka technológii zvanej Multi Active Window možné používať až tri aplikácie naraz. Glen Murphy z Google potvrdil, že Android bude technológiu ohybného displeja podporovať.

Ohybný displej zatiaľ Samsung nechcel ukázať do... Foto: Samsung
Samsung, ohybný displej Ohybný displej zatiaľ Samsung nechcel ukázať do detailu. Prototyp ešte nie je dokonalý.

Finálnu verziu skladacieho mobilu Samsung plánuje predstaviť už v polovici budúceho roka. Počíta aj s jeho sériovou výrobou. Zariadenie bude mať užší rám okolo displeja, bude aj výrazne tenšie. A tiež bude lámať cenové rekordy. Podľa zahraničných analytikov nebude stáť menej než 1600 eur, s najväčšou pravdepodobnosťou aj viac.

Samsung má odvážne plány. Dobehnúť ho však môže aj konkurencia

O ohybnom displeji sa začalo po prvýkrát rozprávať na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas v roku 2013. Odvtedy sa výrobcovia medzi sebou predbiehali v tom, koho plány budú odvážnejšie a kvetnatejšie. Žiaden z nich však skutočne ohybný displej nepredstavil. Samsung tak naštartoval novú etapu, v ktorej sa budú ostatní snažiť svätý grál mobilných zariadení dobehnúť či dokonca predčiť s vlastnými inovatívnejšími a odvážnejšími riešeniami. Zostáva už len čakať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #ohybný displej #Infinity Flex Display