Používate fotobanku Flickr? Možno prídete o svoje fotky

Fotobanka Flickr od nového roka mení pravidlá. Už nebude zadarmo. Užívateľom bez mesačného paušálu povolí len 1000 fotiek, zvyšok vymaže.

10.11.2018 20:40
Flickr, fotobanka Foto:
Ilustračné foto
debata

Služba Flickr patrí medzi najznámejšie fotobanky a osobné úložiská fotiek. Je priamy konkurentom služby Fotky Google, v rámci ktorej si užívatelia môžu na vzdialený server nahrať tisíce fotiek a zdieľať ich medzi priateľmi či verejnosťou. Flickr bol doposiaľ zadarmo a užívateľom ponúkal až jeden terabajt priestoru pre ich fotky. To sa po novom zmení. Spoločnosť SmugMug, ktorá je od apríla novým vlastníkom služby, urobila rozhodnutie, ktoré mnohých nahnevá.

Už len tisíc fotiek zadarmo

Namiesto terabajtového úložiska už užívateľom ponúkne len bezplatný priestor pre 1000 fotiek. SmugMug sa bráni tým, že nič dnes nie je zadarmo, aj keď to možno na prvý pohľad tak vyzerá: “Užívatelia platia svojimi dátami alebo časom. Preto budeme radšej transparentní.” Tí, ktorí dnes Flickr používajú, majú čas do 8. januára. Dovtedy by si mali svoje fotografie stiahnuť a presunúť na inú službu alebo prejsť na platený variant Pro. Po tomto termíne nebudú mať možnosť do služby nahrať nové fotky. Ak zmeny na svojom bezplatnom účte neurobia do 5. februára, služba im zmaže všetky fotky, ktoré prekročili tisícový limit. Fotky bude mazať od najnovších až po poslednú v poradí nad limitom 1000.

Flickr však z účtu nezmaže tie fotky, ktoré majú otvorenú licenciu (Creative Commons alebo Flickr Commons), a ktoré boli na server nahrané pred 1. novembrom tohto roka. Na fotky, ktoré užívatelia nahrali po tomto termíne, sa už výnimka nevzťahuje. Ostatní si budú musieť za úložný priestor zaplatiť. Služba v súčasnosti ponúka 50-dolárový ročný paušál za balík Pro, v rámci ktorého budú môcť zákazníci na server nahrávať fotky a videá bez obmedzenia v počte a rozlíšení. Do konca novembra je možné získať 30-percentnú zľavu z ceny balíka Flickr Pro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Flickr #fotobanka