Tmavé farby v Androide predĺžia výdrž na batériu, potvrdil Google

Takzvaný “Dark Mode” v Androide má pozitívny vplyv na výdrž batérie. Potvrdil to Google na svojej vývojárskej konferencii Android Developer Summint. Biela, naopak, “žerie” batériu najviac.

12.11.2018 19:00
Android, Android Pie, Foto:
Ilustračné foto
debata

Možno je to banalita, no mnoho ľudí si to ani neuvedomuje. Ak má displej nastavený vyšší jas, spotrebuje aj viac energie. To možno spozorovať pri použití mobilu na slnku, kedy je jas nastavený automaticky na maximálnu úroveň. Vedeli ste však, že vplyv na výdrž na batériu majú aj zobrazované farby? Displej zobrazujúci tmavé farby spotrebuje výrazne menej energie, než biela farba. Potvrdil to Google na svojej konferencii Android Developer Summit, na ktorej vývojárom ukázal aj výsledky svojich vlastných testov. Tie majú aj charakter odporúčaní pre vývojárov aplikácií.

Jas displeja na mobile takmer lineárne zvyšuje spotrebu energie

Ako ukázal Google, na smartfóne Pixel s AMOLED displejom a spustenými Mapami je vďaka režimu tmavých farieb možné znížiť spotrebu energie až o 63 percent v porovnaní s bežným zobrazením. Najviac energie podľa Google spotrebuje modrá farebná zložka. V priemere je to až o štvrtinu viac než zobrazenie červenej a zelenej. Týka sa to ale len OLED displejov.

Google priznal, že v uplynulých rokoch urobil chybu, keď na vývojárov tlačil, aby používali bielu ako hlavnú farbu vo svojich aplikáciách. Dizajn Material s bielym pozadím je síce elegantný a efektný, no výrazne viac “žerie” batériu. Tmavé pozadie ale dnes už voliteľne používa čoraz viac aplikácií vrátane Správ, Google News a YouTube.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #android #AMOLED #batéria #Material Design #Dark Mode