Tip: Viete, ktoré mobily majú najlepšie foťáky na trhu?

Mobil, ktorý fotí najlepšie, výrobca odmietol do rebríčka zaradiť. Nový iPhone za 1300 eur to ale nie je. Zoznámte sa s najlepšími fotomobilmi súčasnosti.

25.11.2018 18:30
Galaxy A9, Samsung Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Samsung Galaxy A9)
debata (2)

Foťák už nie je len doplnkom v mobile, ale čoraz častejšie aj hlavným argumentom k jeho kúpe. Niektoré mobily fotia dokonca tak dobre, že schovajú do vrecka aj kompakty, ktoré ľudia prestávajú mať dôvod kupovať. Smartfón síce stále nefotí ako zrkadlovka, no nebezpečne sa k nej kvalitou svojich fotiek približuje. Ak patríte medzi tých, ktorí sa pri kúpe rozhodujú práve podľa kvality foto snímok, možno vám pomôže oficiálny rebríček serveru DxO Mark, ktorého hodnotenia berú vážne úplne všetci – používatelia a aj výrobcovia. Pozrite sa, ktoré mobily v súčasnosti fotia najlepšie.

Nepoznaný kráľ, o ktorom všetci vedia

Kráľom rebríčka fotomobilov mal byť nový Huawei Mate 20 Pro. Ale nie je. Prečo? Firma sa jednoducho rozhodla, že serveru DxOMark nepovolí publikovanie testu s bodovým hodnotením. Oficiálne dôvody známe nie sú, no šepká sa, že Mate 20 Pro v testoch získal priveľa bodov. Zvláštny marketing, čo poviete?

Najlepšie fotí polročný Huawei. Neprekonal ho ani iPhone XS Max

Namiesto Mate 20 Pro je tak naďalej kráľom rebríčka o niekoľko mesiacov starší Huawei P20 Pro, ktorý v testoch získal 109 bodov. Server ocenil jeho veľký senzor, ktorý v kombinácii s čiernobielym senzorom vykazuje skvelé výsledky pri fotení v zhoršených svetelných podmienkach a takisto ponúka najlepší dynamický rozsah. Na výbornú podľa DxO obstálo aj optické priblíženie a vytváranie takzvaného bokeh efektu (efekt s rozmazaným pozadím).

zväčšiť Huawei Mate 20 Pro Foto: Huawei
Huawei, Mate 20 Pro Huawei Mate 20 Pro

Na druhom mieste sa so 105 bodmi umiestnil iPhone XS Max, u ktorého recenzenti ocenili najmä kvalitu natáčaného videa počas dobrých svetelných podmienok. Záznam má veľmi veľký dynamický rozsah, živé farby a množstvo detailov. Efektívny je aj jeho stabilizačný systém, vďaka ktorému sa obraz takmer vôbec nechveje. Fotky sú obzvlášť za bežného dňa takisto nadpriemerne kvalitné, no Apple by mal zapracovať na systéme optického priblíženia. Pri priblížení sa strácajú detaily a vzniká nadmerný šum.

Ľudový iPhone Xr. Foto: Apple
iPhone Xs, Xs Max Ľudový iPhone Xr.

Do tretice HTC. Samsung skončil štvrtý

Na treťom mieste nie je Samsung, Xiaomi či iný z veľkých výrobcov. Zasadol naň HTC U12+, ktorý fotí výrazne lepšie než jeho predchodca U11. V testoch DxOMark získal 103 bodov, ktoré sú priemerom vyššieho hodnotenia pri fotení a nižšieho pri natáčaní videí. Fotky majú veľmi verné farby a presný autofocus, výrazne im pomáha aj kvalitný blesk, priblíženie a bokeh efekt. Viac bodov by mobil získal, ak by si dal výrobca záležať na HDR snímkach pri ktorých má foťák len limitovaný rozsah. Dvojnásobné optické priblíženie je kvalitné, no ostrosť a detaily sa začnú strácať pri väčšom, digitálnom, priblížení.

HTC U12+ Foto: HTC
htc, u12+, smartfón HTC U12+
Model Počet bodov
Huawei P20 Pro 109
Apple iPhone XS Max 105
HTC U12+ 103
Samsung Galaxy Note 9 103
Xiaomi Mi MIX 3 103
Huawei P20 102
Samsung Galaxy S9 Plus 99
Xiaomi Mi 8 99
Google Pixel 2 98
Apple iPhone X 97
Huawei Mate 10 Pro 97
OnePlus 6 96
Apple iPhone 8 Plus 94

Na štvrtom mieste skončili Samsung Galaxy Note 9 a Xiaomi Mi Mix 3 so 103 bodmi, tesne za nimi sa so 102 bodmi umiestnil Huawei P20. Staršie mobily ako iPhone X alebo Huawei 10 Pro sú stále v rebríčku TOP 20, no s najnovšími mobilmi už nedokážu držať krok. Tentokrát nie sú na mieste subjektívne pocity, ale presné testy, ktoré hovoria jasnou rečou. Vychádza z nich tiež, že viac foťákov neznamená lepšie snímky a takisto, že cena mobilu častokrát vypovedá aj o kvalite foťáku. Je takmer pravidlom, že čím viac si priplatíte, tým lepší foťák získate. Stoja však stovky eur navyše za to? To, nech si zváži každý sám.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #iPhone Xs Max #fotomobil #DxOMark #Huawei Mate 20 Pro