Test: HTC U12+ je nadpriemerný fotomobil s niekoľkými zvláštnosťami

Má veľký displej, množstvo zaujímavých funkcií, no chýba mu bezdrôtové nabíjanie, audio konektor a predovšetkým klasické bočné tlačidlá. HTC U12+ však stále patrí medzi najlepšie mobily na trhu.

09.12.2018 14:00
HTC U12+ Foto:
HTC U12+
debata (4)

HTC už nie je firmou, ktorá by produkovala jeden mobil za druhým. Firma, ktorá bola etalónom smartfónov sa pred pár rokmi dostala na hranu a bankrotu sa vyhla len o chlp. Zachránil ju mierny odklon od pôvodného zámeru vyrábať smartfóny pre každého. Headsety pre virtuálnu realitu boli a sú doplnkom, ktorý sa predáva ako teplé rožky, no napriek tomu firma zostala verná aj výrobe smartfónov. Ponúka ich ale už len niekoľko a nie sú lacné. O tom, že patria medzi špičku svedčia aj testy serveru DxO Mark, podľa ktorého je model U12+ (zatiaľ) tretím najlepším fotomobilom na trhu. Je však pravdou, že napriek všetkým svojim pozitívam ani len neohrozil iné prémiové mobily na trhu.

Z radu nevyčnieva, no poteší viacerými drobnosťami

U12+ svojim dizajnom z radu nevyčnieva, zaradil sa do všedného priemeru, čo ale v tejto kategórii prístrojov nemusí byť nutne na škodu. Žiadna extravagancia sa nekoná, snáď len polopriehľadný kryt na zadnej strane, ktorý odhalí jednotlivé súčiastky. Ak však použijete kryt, tak ako to robí väčšina ľudí pri mobiloch za stovky eur, s touto vychytávkou sa nepochválite. A keď sme už pri dizajne, mobil nemá v displeji žiaden výrez. Ako je to možné? Dizajnéri v HTC si asi povedali, že sa to dá aj bez neho a pár pixelov okolo predného foťáku a reproduktoru je zbytočných. To isté platí aj o zaoblených rohoch displeja, s ktorým sa pri návrhu vôbec nezaoberali. Mobil má napriek tomu relatívne úzke rámy a v hornej časti sa našlo miesto aj na dva foťáky.

Veľký displej má tenké okraje po bokoch,... Foto: HTC
HTC U12+ Veľký displej má tenké okraje po bokoch, navrchu a dole je však rám hrubý.

Ako na klzisku. Bez krytu ani na krok

Čo si na prvý pohľad všimnete a ohmatáte je klzký povrch mobilu. V ruke sa ešte drží ako-tak, no ak ho položíte na stôl alebo podložku, ktorá nie je rovná, riskujete pád, pred ktorým mobil nemusí zachrániť ani jeho špeciálne tvrdené sklo na prednej a zadnej strane. Škoda. Zachrániť to však môžete obalom, ktorý HTC automaticky pribalilo do krabice – zrejme k tomu malo dôvod. Ak si už na pevný úchop v ruke zvyknete, môžete sa posunúť o level vyššie a naučiť sa používať aj dotykové tlačidlá po bokoch. Nehľadajte však žiadne ikony na displeji, mobil reaguje na poklepanie po bočných hranách.

Vďaka funkcii EdgeSense si môžete nastaviť akciu, ktorú má mobil urobiť. Táto vymoženosť by bola výborná, nebyť horšej citlivosti či ovládateľnosti a veľkého tela mobilu, ktorý len tak-tak udržíte v jednej ruke, a nie ešte ovládať ho stláčaním oboch stránk, ak na tú druhú ledva dočiahnete prstami. To isté platí aj o bočných tlačidlách, ktoré nie je možné stlačiť. Sú síce hmatateľné, no na tlak zareagujú vibrovaním, nie fyzickým stlačením. Opäť – príliš častá chybovosť (spôsobená užívateľom, nie zariadením) a citlivosť pri stlačení. Na druhej strane, rozumieme aj výrobcovi, ktorý si vďaka tomu mohol dovoliť menej kompromisov pri utesnení už aj tak vodeodolného mobilu (s certifikáciu IP68). Škoda len, že nevymyslel lepšie riešenie ako haptickú odozvu.

Čítačka odtlačkov je stále dominantou biometrie

HTC príliš neexperimentovalo a nehľadalo kľučky ako umiestniť čítačku odtlačkov na neviditeľné miesto alebo ako ju úplne nahradiť. Nachádza sa tak na zadnej strane pod foťákmi na mieste, na ktoré si snáď už všetci majitelia Androidov zvykli. Zaoberať sa konektormi asi nemá zmysel – mobil má len jeden – ten nabíjací (USB-C). Ak ste sa doposiaľ nerozlúčili so slúchadlami s klasickým jackom, je načase. HTC však do krabice pribalilo USB-C slúchadlá, ktoré hrajú naozaj skvele. Dokážu tiež odfiltrovať okolité zvuky, aj keď aktívne potlačenie ruchov nie je úplne dokonalé a nemožno ho porovnať so slúchadlami v rádoch stoviek eur. Firma ale ako bonus ponúka funkciu USonic, ktorá dokáže ekvalizérom prispôsobiť zvuk podľa preferencií užívateľa.

Na zadnej strane sa pod dvojicou foťákov... Foto: HTC
phone back Na zadnej strane sa pod dvojicou foťákov nachádza čítačka odtlačkov prstov.

Jeden z najlepších fotomobilov na trhu

Keď sme už písali o odtlačkovej biometrii, HTC pridalo aj možnosť odomykať mobil skenom tváre. Samozrejme, to nie je tak prepracované ako u iPhonov, no predné kamery si dokážu poradiť v bežných svetelných podmienkach. Na škodu to nie je, no nepočítajte s tým ako s hlavnou funkciou, ale len ako s doplnkom. A ako mobil fotí? Ak je pre vás prioritou kvalita snímok, pri U12+ príliš veľa kompromisov robiť nemusíte. Mobil naozaj patrí medzi to najlepšie, čo je dnes na trhu, minimálne čo sa fotoaparátov týka.

Na zadnej strane ich má hneď dva, jeden s 12, druhý so 16 Megapixelmi a so svetelnosťami f/1.7 a f/2.6. Výborné je automatické zaostrovanie a aj vernosť farieb, ktoré nie sú príliš presaturované a pôsobia veľmi verne. Kvalitné snímky nafotíte aj večer. Šum je nízky, no viditeľný. Ak si prisvietite bleskom, obávať sa ho nemusíte. Veľmi pokročilý je aj efekt rozostreného pozadia. Poteší aj telefoto s dvojnásobným priblížením pri ktorom fotka stále nestráca detaily. Ak ste si však zvykli na “prefiltrované” a presaturované fotky z Instagramu, z výsledkov U12+ budete sklamaný. Očakávajte skôr fotky podobné tým, ktoré získate z dobrého kompaktu.

Výkonu má na rozdávanie, no výdrž by mohla byť lepšia

Ani po stránke výkonu sa mobil medzi konkurentmi nestratí. Na iPhone X a Note 9 mu podľa testov dych síce nestačí, no výkonu má stále na rozdávanie a nesklame vás ani pri použití náročnejších aplikácií s virtuálnou realitou či multitaskingom, v ktorom zas hrá prím šesťgigovaá operačná pamäť. Základných 64 gigabajtov užívateľskej pamäte je možné rozšíriť microSD kartami, ktoré sa vkladajú do rovnakého slotu ako SIM karta. Ak však do mobilu vložíte kombináciu SIM karty a microSD karty, prídete o možnosť využiť slot na druhú SIM kartu.

HTC U12+ Foto: HTC
htc, u12+, smartfón HTC U12+

Ak mobil často vyšťavíte a potrebujete ho dobiť aj viackrát za deň, HTC vás poteší rýchlonabíjaním. Do polovice kapacity batérie je ho možné nabiť za pol hodinu. Úplne nabitie z nuly na sto percent zaberie zhruba dve hodiny. Škoda však, že mobil nemôžete na noc položiť na nabíjaciu podložku. Bezdrôtové nabíjanie mobilu z neznámeho dôvodu chýba. Majú ho už aj lacnejšie mobily a HTC jeho prítomnosť evidentne podcenilo. U12+ nepatrí medzi mobily s extrémnou výdržou, aj keď batéria by mohla napovedať, že tomu tak bude. Nebude. S mobilom by ste si bez problémov mali vystačiť na jeden deň bežného používania, no viac od neho nečakajte a powerbanku si pre istotu vezmite so sebou. Ak ju náhodou zabudnete, môžete si „zmeniť“ rozlíšenie displeja. Namiesto pôdovného QHD+ si nastavíte FullHD+ a výdrž by sa mala o pár percent navýšiť. Po niekoľkých týždňoch používania mobil pochopí niektoré z vašich návykov a prispôsobí sa im. To v praxi znamená, že aplikácie na pozadí môže priebežne vypínať, alebo prepínať ich rozlíšenie. Využívanie tejto funkcie ale vyžaduje trpezlivosť, ktorú sme my nemali.

HTC U12+ zhruba 600 eur

Pozitíva:

  • výborné spracovanie
  • veľmi dobrý displej
  • kvalita pribalených slúchadiel
  • jeden z najlepších foťákov na trhu

Negatíva:

  • nepresné ovládanie dotykovými bočnými tlačidlami
  • príliš lesklý povrch
  • chýba bezdrôtové nabíjanie
  • priemerná výdrž

Produkt na test poskytla spoločnosť HTC

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #test #HTC #U12+