Test: Vyskúšali sme slúchadlá pre hráčov za necelé tri stovky

Nie sú to bežné slúchadlá, ktoré by ste si so sebou zobrali na cesty. Ich potenciál využijete najmä pri hraní hier, aj keď si budete musieť priplatiť.

14.12.2018 16:00
SteelSeries Artcis Pro Foto:
Slúchadlá SteelSeries Artcis Pro so zosilňovačom
debata (3)

Ak máte vo svojom okolí človeka, ktorý hrá hry a hrá ich veľa, pri rozhovore s ním sa možno na niekoľko okamihov stratíte. V prípade, že svoju diskusiu obohatíte aj o tému počítačového príslušenstva, zistíte, že s typickým hráčom máte len veľmi málo spoločné. Ich nároky sú totiž úplne iné, než nároky bežného používateľa. Ak ste sami hráčom, určite viete o čom je reč. Ploché klávesnice? V žiadnom prípade. Bezdrôtová myš? To už vonkoncom nie. A čo slúchadlá? Postačia hráčovi slúchadlá za dve-tri desiatky eur? Určite áno, no ten, kto nemá hlboko do vrecka si určite rád priplatí aj za zvukový zážitok z hrania hier. Vyskúšali sme slúchadlá Steelseries Arctis Pro + GameDac, ktoré naozaj nie sú pre každého. Slúchadlá so skvelým dizajnom a výborným vyhotovením ale majú zopár múch.

Výborná reprodukcia, no slúchadlá majú rezervy v priestorovom zvuku
V prvom rade si upresnime, čo by hráč mohol od slúchadiel očakávať. Nebude to excelentný “monitorový” zvuk, aký by ste mohli hľadať u slúchadiel pre audiofilov. Slúchadlá sú prispôsobené zážitku z hier. Reprodukcia je veľmi dobre vyvážená a slúchadlá majú hlbšie basy, ostré výšky a výrazné stredy. Zvuk je veľmi čistý a vďaka externému zosilňovaču je možné “vydupať” z nich maximum. Špecialitou je tiež priestorový zvuk, ktorý sa hodí najmä pri akčných hrách a strieľačkách. Pri sledovaní filmov má však rezervy a nie je tak detailný, ako by sa očakávalo. Slúchadlá síce nie sú bezdrôtové, no majú k tomu dôvod. Zvuk sa prenáša okamžite, bez akéhokoľvek oneskorenia.

Na slúchadlách SteelSeries Artcis Pro je možné... Foto: SteelSeries
purchase-gallery-apro-gamedac-context.png 1850x800 q100 crop-scale optimize subsampling-2 Na slúchadlách SteelSeries Artcis Pro je možné meniť aj farebné podsvietenie.

Zosilňovač, tzv. GameDAC, s displejom a otočným ovládacím kolieskom nahrádza aj ekvalizér. Má tiež množstvo ďalších nastavení. Keď k nemu pripojíte slúchadlá, môžete na nich meniť vyváženie zvuku, ozvenu a ďalšie drobnosti vrátane podsvietenia. Bez zosilňovača slúchadlá výrazne strácajú na hodnote, preto je jeho používanie takpovediac nevyhnutnosťou. Nosiť ho na cesty so sebou ale asi nebudete. Nie, že by bol nejak ťažký, no k zdroju zvuku je potrebné pripojiť ho cez USB alebo optiku. Je preto len ťažko predstaviteľné, že ho bude človek nosiť stále so sebou v brašni a neustále pripájať k notebooku a následne zmotávať a odkladať do puzdra.

Externý zosilňovač je veľko pridanou hodnotou... Foto: SteelSeries
SteelSeries Artcis Pro Externý zosilňovač je veľko pridanou hodnotou pre slúchadlá.

Uzatvorené mušle sú príjemné na nosenie, no horšie izolujú
Slúchadlá majú uzatvorené mušle, ktoré obklopia uši. Látka na nich je priedušná, takže neprekážajú ani pri dlhšom nosení. Konštrukcia je pevná, no poddajná, prítlak o čosi silnejší, no väčšina s tým problém mať nebude. Aj napriek tomu slúchadlá úplne neodizolujú okolité zvuky a aktívne potlačenie hluku im takisto chýba. No opäť, nie je to niečo, čo by hráči v slúchadlách automaticky očakávali. Výkať im to preto nemožno. Ak však niečo hráč očakáva, je to mikrofón. Ten je výsuvný, ohybný a veľmi citlivý, no po správnom nastavení dokáže odfiltrovať okolité zvuky

SteelSeries Arctis Pro + GameDac – cena: 259 eur

Hodnotenie: 90%

Pozitíva:

  • nadštandardný zvuk “vyladený” pre hráčov
  • odolná, no poddajná konštrukcia
  • ergonómia pri dlhodobom nosení
  • externý zosilňovač s množstvom nastavení
  • káblové prevedenie bez oneskorenej odozvy

Negatíva:

  • nie príliš prenosné riešenie
  • priestorový zvuk má svoje limity
  • vyššia cena

Alternatívy:

  • Beyerdynamic MMX 300 2G – cena: 320 eur
  • Sennheiser G4ME ZERO – cena: 300 eur
  • Logitech G933 Artemis Spectrum – cena: 250 eur

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SteelSeries #Arctis Pro #GameDac #herné slúchadlá #herné príslušenstvo