Smartfóny zajtrajška nebudú mať výrezy, len 'obyčajnú' dieru v displeji

Honor aj Samsung sa pochválili "prvými" mobilmi, ktoré namiesto veľkého výrezu majú vpredu len malú okrúhlu dieru na foťák.

18.12.2018 19:41
Samsung, Galaxy, A8s Foto:
Samsung predstavil mobil Galaxy A8s s foťákom na okraji displeji.
debata

Keď Apple predstavil iPhone X s veľkým výrezom v hornej časti, do ktorého sa zmestil nie len foťák, reproduktor ale aj senzory, u mnohých vzbudil rozhorčenie a nepochopenie. Neskôr sa od neho takmer firmy inšpirovali a dnes už nájdete mobily s výrezom takmer všade. Niektoré z firiem predsa len hľadali ďalej alaternatívu našli vo výsuvnej konštrukcii, do ktorej sa ukryl aj foťák, aj reproduktor. Veľký displej vďaka tomu mohol lemovať celú prednú stranu mobilu. Nie je to však univerzálny recept pre každého výrobcu. Firmy hľadajú ďalej.

Zabudnite na nepraktické výrezy

Honor a Samsung len pred pár dňami predstavili smartfóny, ktoré nemajú veľký výrez, ani výsuvnú konštrukciu. Namiesto nich majú len jednoduchú “čiernu dieru” hornom rohu displeja. Do nej umiestnili predný selfie foťák. Tento dizajn je oveľa menej nápadný než zaoblený výrez, kvôli ktorému mobilu chýba zopár pixelov a sledovanie videí je tak akékoľvek, len nie prirodzené. Ani Honor, ani Samsung neurobili dieru do sveta v mobiloch najvyššej triedy. Radšej experimentujú tam, kde je na to priestor – v strednej triede.

Honor predstaví európsku verziu mobilu View 20... Foto: Honor
honor, View 20 Honor predstaví európsku verziu mobilu View 20 s okrúhlym výrezom na foťák v januári.

Honor, ktorý odjakživa zastupuje strednú a nižšiu triedu mobilov, predstavil mobil View 20, ktorý mal byť prvým telefónom so zabudovanou kamerou priamo v displeji, nebyť Samsungu. Ten sa totiž pochválil telefónom A8s, ktorému dal rovnaký prívlastok len niekoľko hodín po čínskom predstavení View 20. V triede A sa Samsung podobných experimentov nebojí. Pred niekoľkými mesiacmi predstavil fotomobil s tromi foťákmi na zadnej strane A7 a neskôr aj mobil so štyrmi foťákmi A9 umiestnenými pod sebou.

Samsung Galaxy A8s má dva foťáky na zadnej... Foto: Samsung
Samsung, Galaxy A8s Samsung Galaxy A8s má dva foťáky na zadnej strane a senzor na meranie a úpravu hĺbky ostrosti.

Honor je síce lacnejšou značkou materského Huaweiu, no nebojí sa inovovať. View 20 má zadný foťák od Sony so 48 Megapixelmi. Pri fotení v zhoršených svetelných podmienkach sa štyri pixely spoja do jedného a výsledná snímka tak nemá 48 ale len 12 Megapixelov. Samsung má rozdiel od honoru foťáky dva – jeden s 24, druhý s 10 Megapixelmi. Dopĺňa ich 5-megapixelový senzor na meranie a úpravu hĺbky ostrosti.

Kde je reproduktor?

Displej, ktorý sa nachádza na takmer celej prednej strane, foťák v malom okrúhlom výreze v displeji, ale kde je reproduktor? Ak by ste ho chvíľu hľadali, našli by ste ho nad horným lemom displeja. Je veľmi tenký a aj nenápadný. Veľmi elegantné riešenie, ktoré môže určite preniknúť aj do mobilov najvyššej triedy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Honor #View 20 #A8s