Test: Honor 8x je výborný mobil s foťákom, ktorý neurazí

Honor 8X patrí medzi najlepšie mobily vo svojej triede. Jeho foťák má však viaceré rezervy. Mobilu za 270 eur sa ich však nepatrí príliš vytýkať.

04.01.2019 16:30
Honor 8X Foto:
Honor 8X sa napriek svojmu veľkému displeju dobre drží v ruke.
debata

Ak hľadáte fotomobil, Honor 8X nebude pre vás. Na druhej strane, ak naozaj hľadáte smartfón na fotky, zrejme ho nebudete hľadať v strednej triede. Bola by to totiž chyba. Vyskúšali sme smartfón, ktorý stále patrí medzi najlepšie mobily strednej triedy. Ak máte hlboko do vrecka alebo sa vám len z princípu protiví zaplatiť za mobil 600 a viac eur, zbystrite pozornosť.

Nie je výstredný, no zo strednej triedy aj tak vyčnieva

Honor 8X nie je žiadnym výstredným mobilom (až na červenú farbu v ponuke). Ak by ste čakali, že mobil bude v niečom doslova vyčnievať z radu, nedočkali by ste sa. Na druhej strane, ale nie je ani sivým priemerom. Honor si dal pri dizajne za cieľ, aby sa mobil zapáčil každému. Čo to znamená? Predovšetkým výrez, veľký displej, úzke rámy a aspoň dva foťáky vzadu. Kovová konštrukcia telefónu poteší, sklo na zadnej strane nesklame. Snáď až na výnimky – napríklad ak máte mastné prsty a zadný kryt vám to pripomenie. Ak máte väčšie ruky, mobil sa vám bude v nich držať pohodlne. Dámy by však mali byť opatrnejšie a mobil radšej vložiť do silikónového obalu – kvôli oblým hranám v ruke totiž kĺže.

Na spracovaní si dal Honor záležať. Foto: Tomáš Švec
Honor 8X Na spracovaní si dal Honor záležať.

Ako býva už zvykom, foťáky sa do tela mobilu nezmestia a mierne nad konštrukciu vystupujú. Inak, žiadne vŕzganie, lacné plasty či zlý dojem z tenkého hliníka. Telefón je aj napriek úzkemu profilu veľmi robustný a kvalitu spracovania môžeme hodnotiť na výbornú. Tlačidlá sú umiestnené veľmi prakticky na pravej strane, čítačka odtlačkov zas vzadu v strede. Mobilu nechýba ani konektor na slúchadlá. Škoda snáď len zastaralého microUSB portu, ktorý by firmy mali meniť na USB-C už z povinnosti. Takisto zamrzí aj vodeodolnosť, no v strednej triede to mobilu stále nemožno vytýkať.

Displej má výrez a zaoblené okraje. Foto: Tomáš Švec
Honor 8X Displej má výrez a zaoblené okraje.

Rozlíšenie FullHD už výrobcov omrzelo. Už aj v strednej triede nájdete mobily s oveľa väčším rozlíšením. Podobne je na tom aj 8X, ktorého 6,5-palcový displej má rozlíšenie 2340 × 1080 bodov. Displeju inak nie je to vytknúť. Systém umožňuje manuálne alebo automaticky meniť zobrazované rozlíšenie a v prípade potreby tak šetriť baterku. Tá má inak kapacitu 3750 mAh. To je dosť aj na aktívnejšieho používateľa, ktorý mobilu nedá spávať.

Veľkorysý výkon a dobrý (ale nie fantastický) foťák

Výkon je na strednú triedu veľmi veľkorysý. Osemjadro a štyri gigabajty operačnej pamäte bohato postačia a s najväčšou pravdepodobnosťou budú mať stále rezervu aj v čase, keď telefón budete meniť za novší. Užívateľská pamäť 64 GB (alebo 128 GB) takisto postačí. Ak by sa niekomu málilo, môže si dokúpiť microSD kartu.

Na zadnej strane sa našlo miesto pre dva foťáky... Foto: Tomáš Švec
Honor 8X Na zadnej strane sa našlo miesto pre dva foťáky (2 a 20 Mpix)

Foťáky na zadnej strane majú dva a dvadsať megapixelov. Neverte však megapixelom a nesúďte kvalitu foťáku podľa nich, neoplatí sa to. Honor 8X však fotí veľmi dobre. Farby sú sýte, nie však presaturované. Detaily sú uspokojivé, strácajú sa ale pri priblížení. Foťáku robí problém aj protisvetlo a portrétové rozostrenie pozadia (bokeh efekt) má tiež malé rezervy. Pri fotení si môžete nechať pomôcť “umelou inteligenciou”. Režim AI upraví nastavenia foťáku podľa detegovanej scenérie, nemôžete pri ňom ale použiť priblíženie. Škoda. Večer s foťákom priveľmi nefoťte, ak nemáte možnosť použiť blesk (napríklad v prírode). Fotkám totiž chýbajú detaily, aj keď majú málo šumu (nahrádza ho ale rozostrenie fotky).

Prekáža vám množstvo predinštalovaných aplikácii v mobile? Ak áno, Honor vás nepoteší. V systéme sa nachádza už od výroby veľké množstvo viac či menej zbytočných aplikácií (napríklad až 6 hier). Nie je to však nič, s čím by ste si za pár minút neporadili.

Do systému Honor predinštaloval množstvo... Foto: Tomáš Švec
Honor 8X Do systému Honor predinštaloval množstvo zbytočností.

Pre koho je mobil určený?

Pre toho, kto hľadá skvelý mobil, s výborným spracovaním, slušným foťákom, na svoju triedu nadpriemerným výkonom a cenou do 300 eur. Konkurentov Honor 8X síce má, no nie je ich veľa. Za 300 eur niet čo ľutovať, pri vyššej cene by sme však už mali viacero výhrad.

Koho mobil nenadchne?

Napríklad vášnivého fotografa. Ak hľadáte fotomobil, budete musieť investovať viac než tri stovky. Fotky z Honoru sme porovnávali aj s fotkami z Huawei Mate 20 Pro. Rozdiel je “nebe a dudy”. Fotky z Mate sú minimálne dvakrát lepšie, no jeho cena je trojnásobná. Ak hľadáte vodotesný alebo aspoň vodeodolný mobil, 8X si so sebou do sprchy a k moru nezoberiete.

Honor 8X – cena: aktuálne zhruba 270 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva:

  • výborné spracovanie
  • veľmi dobrý, takmer bezokrajový displej
  • výkon
  • výdrž na jedno nabitie
  • dobrý (ale nie skvelý) foťák
  • konektor na slúchadlá
  • skvelá cena

Negatíva

  • kvalita fotiek v zhoršených svetelných podmienkach
  • iba staré MicroUSB
  • veľa systémového “balastu”
Makro Honor 8X bohužiaľ nemá (na fotke...
Detaily bez priblíženia.
+14Bez priblíženia sú fotky ostré

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #test #Honor #Honor 8X