Test: Takto fotí najlepší fotomobil na trhu

Vyskúšali sme, ako fotí najlepší fotomobil súčasnosti. Konkurencia má čo doháňať. Zamrzí snáď len jediné - chýbajúci monochromatický snímač.

06.01.2019 11:10
Huawei, Mate 20 Pro Foto:
Huawei Mate 20 Pro
debata (7)

Huawei Mate 20 Pro je víťaz bez korunky. Prečo jednu nedostal? Pretože, vo fototestoch serveru DxOMark ho ani nenájdete. Rešpektovaný server, ktorý recenzuje foťáky v mobiloch do svojho rebríčka vlajkovú loď Huawei z neznámych (a trochu aj podozrivých) dôvodov nezaradil. Šepká sa, že v testoch mobil získal až o šesť bodov viac, než súčasná oficiálna jednotka Huawei P20 Pro. Vyskúšali sme preto mobil s takmer tisíceurovou cenovkou na vlastnej koži. O tom, ako mobil vyzerá, aké sú jeho zvláštnosti a silné, ale aj slabé stránky, môžete zistiť v našej videorecenzii v TV Pravda.

V tentokrát už druhej recenzii sme si posvietili výhradne na foťák. V galérii si môžete pozrieť, čo mobil dokáže a takisto porovnať neupravené fotky s trojnásobne lacnejším Honorom 8X. Rozdiely určite nájdete aj bez toho, aby ste si prečítali, ku ktorému mobilu fotky patria.

Tri neobyčajné foťáky

V čom má Mate 20 Pro navrch? Má tri foťáky. Poviete si, že to už dnes majú aj iné a lacnejšie mobily. Áno, majú, no je rozdiel mať 3 obyčajné foťáky a 3 foťáky, ktoré dokážu to, s čím sa mohli ľudia stretnúť len u lepších kompaktov či lacnejších zrkadloviek. Mobil má snímač so 40 Megapixelmi (automatika ale fotí do 10 Mpix), so širokouhlým objektívom so svetelnosťou f/1.8. Druhý snímač má 20 Megapixelov, ultraširoký objektív a svetelnosť f/2.2. A do tretice teleobjektív so svetelnosťou f/2.4 a ôsmimi Megapixelmi.

Zaujímavosťou je, že Huawei upustilo od použitia typického čiernobieleho snímača. Fotky s ním boli síce veľmi efektné, no strácal reálne využitie. Vo firme si tak povedali, že jeho miesto prenechajú foťáku so širokouhlým objektívom. A urobili dobre. Neznamená to, že čiernobiele fotky neurobíte. Urobíte, len tentokrát nebudú natívne, ale upravené softvérom.

Supermakro fotí výborne, no chvíľu mu trvá, kým sa spamätá

Názov funkcie Supermakro nie je prehnaný. Fotiť je naozaj možné z nevídanej blízkosti dva a pol centimetra. Čo táto vzdialenosť znamená zistíte v momente, keď sa budete snažiť priblížiť k chrobákovi či larve. Do makro režimu sa snímanie prepne automaticky. Občas sme s jeho aktiváciu mali veľký problém, no mobil sa nakoniec umúdril a prepol sa do režimu vysokých detailov.

zväčšiť Režim makro Foto: Tomáš Švec
Huawei Mate 20 Pro Režim makro

Bokeh efekt bez ostrých umelých prechodov

Fotíte portréty? Dobrá správa. Takzvaný bokeh efekt, teda efekt rozmazaného pozadia, funguje naozaj na výbornú. Schválne sme porovnali ako bude vyzerať portrét s rozmazaným pozadím na mobile strednej triedy a výsledok bol zreteľný. Pri bokeh efekte (v akomkoľvek variante – kruhy, srdiečka, špirála, disky) na Mate neboli viditeľné žiadne ostré prechody. To čo malo byť rozmazané, rozmazané bolo a zvyšok zostal ostrý.

zväčšiť Bokeh efekt má svoje čaro. Prechody sú plynulé,... Foto: Tomáš Švec
Huawei Mate 20 Pro Bokeh efekt má svoje čaro. Prechody sú plynulé, výrez na ostrený objekt takisto nemá takmer žiadne chyby.

Telefoto má aj hybridný režim

Ak občas fotíte objekty v diaľke, Mate aj vám bude mať čo ponúknuť. Trojnásobné optické priblíženie robí divy. Navýšiť ho je možné až na päťnásobný zoom, avšak ten je už “len” dopočítavaný. Ešte väčšie priblíženie získate manuálne, no v takomto prípade sa rozlúčte s extrémnymi detailami. Digitálne priblíženie je už niečo, čím sa výrobca chváliť nemusí, a ani to napokon nerobí. Na druhej strane, aj orientačné digitálne priblíženie postačí na identifikáciu objektov, či dokonca na prečítanie „hrubých“ detailov.

zväčšiť Bez priblíženia Foto: Tomáš Švec
Huawei Mate 20 Pro Bez priblíženia
zväčšiť Maximálne 10-násobné digitálne priblíženie je... Foto: Tomáš Švec
Huawei Mate 20 Pro Maximálne 10-násobné digitálne priblíženie je extrém, no značka na vozidle je stále čitateľná.

Mobil snímky uloží aj do RAW formátu

V prípade, že by ste sa s fotkou chceli pohrať ešte viac, môžete si v nastaveniach aktivovať ukladanie do bezstratového “surového” formátu aj s rozlíšením 40 Megapixelov. Je len na vás, či svojim fotografickým a kompozičným znalostiam veríte viac než automatike a niečomu, čo firmy svorne nazývajú umelá inteligencia. Verte, či nie, výstup, ktorý prešiel automatickou úpravou v mobile, bude s najväčšou pravdepodobnosťou lepší než snímka, nad ktorej úpravou v počítači strávite desiatky minút.

Spomínaná umelá inteligencia je v podstate schopnosť foťáku identifikovať scenériu a prispôsobiť jej parametre foťáku. To, že je detekcia presná, nezistíte podľa toho, čo mobil napíše na displeji, ale podľa výslednej snímky. Scenériu dokáže mobil identifikovať rýchlo a z veľkej časti správne (v súčasnosti má v databáze až 1500 rôznych scén). Pokiaľ fotíte pole, mobil zvýrazní zelenú a pokiaľ možno aj modrú. Podobne to funguje pri všetkom. Ak hľadáte snímky, ktoré realitu neprikrášľujú, zaobídete sa aj bez umelej inteligencie. Naopak, ak fotíte napríklad večer, oceníte ju viac než kedykoľvek predtým. Nočné scény sú mimoriadne presvedčivé, detaily ostré, šum takmer žiadny. Áno, aj vďaka umelej inteligencii, ktorá snímku ešte predtým, než vám ju zobrazí, nechá softvérovo spracovať.

zväčšiť Širokouhlá snímka s aktivovanou... Foto: Tomáš Švec
Huawei Mate 20 Pro Širokouhlá snímka s aktivovanou "umelou inteligenciou", ktorá vytiahla farby a zvýraznila kontrasty

Ak by sa vám naozaj málilo, môžete vyskúšať režim Pro, v ktorom si všetko nastavujete manuálne – clonu, čas, citlivosť a podobne. Bežný fotograf, ktorý pochopil, že fotí mobilom a nie zrkadlovkou, ale do týchto zákutí zavíta naozaj len málokedy.

Nočná fotografia zatiaľ bez konkurencie

Výborne fotí mobil aj v noci. Ak ste boli doposiaľ zvyknutí na to, že mobil musíte večer držať v ruke pevne, a aj tak je polovica objektov rozmazaná, Huawei vám ukáže, že sa to dá urobiť aj inak. Mobil síce musíte podržať pár sekúnd v ruke, kým foťák zachytí preexponované aj podexponované snímky, no softvér si s miernym chvením poradí. A čo je ešte lepšie, zo snímok odstráni to, čo na nich byť nemá a pridá na kontraste objektom, ktoré si to zaslúžia. Aj napriek nedostatku svetla fotkám nechýbajú detaily a minimálny, či takmer žiaden, šum.

zväčšiť Nočnej snímke nechýbajú detaily, takmer žiadny... Foto: Tomáš Švec
Huawei Mate 20 Pro Nočnej snímke nechýbajú detaily, takmer žiadny šum.

Huawei Mate 20 Pro – cena: od 900 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Alternatívy:

HTC U12+ (Recenzia) – cena: 600 eur Samsung Galaxy Note 9 – cena: 800 eur

Takto fotí Huawei Mate 20 Pro

Takto fotí najlepší fotomobil súčasnosti - Huawei Mate 20 Pro. V galérii môžete porovnať aj fotky s trojnásobne lacnejším Honorom 8X.

Fotogaléria
Režim makro
Makro Honor 8X bohužiaľ nemá (na fotke...
+35Bez priblíženia s peknou kresbou detailov

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #Huawei Mate 20 Pro