Lenovo predstavilo podivný hybridný počítač s netradičným ovládaním

Je to počítač? Nie je to počítač? Lenovo ukázalo zvláštne zariadenie s 27-palcovým displejom a ešte zvláštnejším ovládaním pomocou otočného kolieska.

09.01.2019 19:00
Lenovo, yoga a940 Foto:
Lenovo Yoga A940 má zvláštne ovládacie koliesko v ľavej časti LED panelu.
debata

Je to ako výbuch sopky. Technologické firmy počas roka postupne predstavujú svoje produkty, a v momente keď nadíde deň D, novinárom a verejnosti ukážu nie jeden či dva, ale hneď niekoľko nových výrobkov. Dňom D je v tomto prípade najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky CES, ktorý sa každoročne koná v americkom Las Vegas. Lenovo nebolo výnimkou a predstavilo hneď osem produktových noviniek. Medzi inými aj zvláštny počítač, ktorý je kombináciou klasického desktopu a tabletu. V portfóliu pribudla aj ďalšia generácia celohliníkového notebooku ThinkPad X1, domáce hodiny s hlasovým asistentom, či 1700-eurový notebook s displejom bez rámov.

Čudesný počítač so zvláštným ovládacím prvkom

Prvým spomínaným je All-in-one počítač Yoga A940, ktorý má na flexibilnej nohe pripevnený 27-palcový dotykový IPS displej so 4K rozlíšením. Počítač možno používa s pripojenou klávesnicou a myšou alebo ho sklopiť a prejsť na dotykové ovládanie. A940 je určený pre grafikov a kreatívcov, čomu zodpovedá aj jeden zvláštny ovládací prvok. Je ním otočný ovládač na ľavej strane, ktorý pripomína páčku na ovládanie stieračov v aute, navyše aj funguje veľmi podobne.

Konštrukcia počitača Yoga A940 umožňuje... Foto: Lenovo
Lenovo, yoga a940 Konštrukcia počitača Yoga A940 umožňuje sklopenie displeja a jeho používanie ako tabletu.

Otáčaním páky zvanej Precision Dial, je možné meniť zobrazované prvky na displeji. V prípade práce s grafickými programami to znamená vyvolanie a potvrdenie ponuky použitých nástrojov na editovanie. V súčasnosti je ovládač kompatbiilný s programami Adobe Illustrator, Photoshop, Lightroom a Microsoft Word, Excel a Powerpoint.

Yoga notebook za 1700 eur má „bezrámový“ displej

Názov môže mýliť aj u ďalšieho produktu. Pod označením Yoga S940 sa neukrýva stolový počítač ale “klasický” notebook. Mimochodom, Yoga S930 je takisto notebook, avšak bez hardvérovej klávesnice (namiesto nej má e-ink displej). Notebook S940 stojí za zmienku predovšetkým kvôli svojmu spracovaniu. Okrem toho, že je veľmi tenký (12,2 milimetra) a ľahký (1,2 kilogramu), má jednu špecialitu – displej s extrémne tenkým rámom a takzvaným obrysovým sklom, ktoré zatiaľ iné notebooky na trhu nemajú. S funkčnosťou toto sklo nemá nič spoločné, ide skôr o estetiku a vytváranie dojmu bezrámového displeja, keďže sklo prekrýva aj rámy.

Notebook Yoga S940 s takmer bezrámovým displejom. Foto: Lenovo
Lenovo, yoga s940 Notebook Yoga S940 s takmer bezrámovým displejom.

Tento 13,3-palcový notebook s procesorom Core i7, ôsmimi až šestnástimi gigabajtami operačnej pamäte a 256 GB až terabajtovým úložiskom má aj veľmi vysokú výdrž. Na jedno nabitie ho možno používať 9,5 (so 4K rozlíšením) až 15 hodín (s Full HD rozlíšením). Tomu zodpovedá aj jeho cena. V predaji sa objaví až v júni za 1699 eur.

Premiéru mal aj hliník, ktorý nahradil uhlíkové vlákna

Pri notebookoch ešte zostaneme. Na CES mal v podaní Lenova premiéru aj ThinkPad X1 Carbon s celohliníkovým telom. Výber hliníka je prinajmenšom zvláštny. Tento kov je mäkší, no zároveň aj ťažší než doposiaľ používané uhlíkové vlákna. Okrem lepších parametrov sa v X1 Carbon až tak veľa nezmenilo. V ponuke bude aj so 14-palcovým 4K displejom s jasom 500 nitov, Ako býva zvykom, užívateľ si bude môcť vybrať množstvo operačnej pamäte (8 alebo 16 GB) a veľkosť SSD disku (až do 2 TB). Pochváliť sa môže aj Dolby Atmos zvukom, štvoricou mikrofónov a 51Wh batériou, ktorá ho udrží pri živote maximálne 15 hodín.

Pri výrobe už siedmej generácie ThinkPadu X1... Foto: Lenovo
Lenovo, x1 carbon Pri výrobe už siedmej generácie ThinkPadu X1 Carbon boli uhlíkové vlákna vymenené za ťažší hliník.

Alternatívou k modelu X1 Carbon je štýlovejší notebook X1 Yoga. Ako názov napovedá, má ohybný kĺb, vďaka ktorému je možné displej otáčať až o 180 stupňov. Ostatné parametre má takmer identické s modelom Carbon. Oficiálna cena pre slovenský trh zatiaľ nie je známa, no v Spojených štátoch bude X1 Carbon predávať za 1709 dolárov (a viac) bez dane. Model Yoga bude o 300 dolárov drahší.

Notebook Lenovo X1 Yoga má ohybnú konštrukciu,... Foto: Lenovo
Lenovo, x1 yoga Notebook Lenovo X1 Yoga má ohybnú konštrukciu, ale aj cenu začínajúcu na 2000 dolároch.

Chytré hodiny s hlasovým asistentom aj myš ako laserové ukazovátko

Prekvapením z dielne Lenova sú chytré hodiny Smart Clock so zabudovaným hlasovým asistentom od Google. Hodiny majú tvar trojuholníka a 4-palcový displej s rozlíšením 800 × 480 bodov. Za ním je ukrytý všesmerový 6-Wattový reproduktor. Hodiny Smart Clock budú konkurovať reprdoutkroom Amazon Echo Spot aj cenou. Firma ich začne predávať na jeseň 2019 za 80 dolárov.

Inteligentné hodiny Smart Clock majú 4-palcový... Foto: Lenovo
Lenovo, Smart Clock Inteligentné hodiny Smart Clock majú 4-palcový displej a všesmerový reproduktor s hlasovou asistentkou od Google.

Prírastkom do rodiny doplnkov je aj myš Yoga Mouse, ktorá by nebola ničím výnimočná, keby bol sklopení nefungovala ako laserové ukazovátko. Jej cena zatiaľ nebola oznámená.

Myš Yoga Mouse po sklopení poslúži ako laserové... Foto: Lenovo
Lenovo, yoga mouse Myš Yoga Mouse po sklopení poslúži ako laserové ukazovátko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #Yoga #Yoga Book #CES 2018