Namiesto OLED Samsung predstavil modulárny Micro LED televízor

OLED televízory Samsungu v ponuke aj naďalej chýbajú. Firma však predstavila technológiu Micro LED, ktorá má OLED konkurovať.

10.01.2019 10:00
Samsung, Micro LED Foto:
Micro LED panel od Samsungu má 75-palcovú uhlopriečku.
debata

Anorganické diódy LED sa už skloňujú v najrôznejších podobách. Jednu ďalšiu k nim pridal aj Samsung. Na veľtrhu CES predstavil technológiu Micro LED, ktorá je náhradou za OLED. Je lepšia? Slovami Samsungu je určite flexibilnejšia. Panely na báze Micro LED technológie, ktoré na CES firma ukázala nemajú žiaden rám a je ich tak možné pospájať do všakovakých tvarov a rozmerov.

Modulárny televízor za pomoci Micro LED panelov

V čom sa Micro LED od iných technológií líši, je predovšetkým extrémna hustota čipov tvorených anorganickými červenými, zelenými a modrými LED. To v praxi znamená, že je u každého jedného bodu je možné individuálne riadiť jas a farbu. S Micro LED sa Samsung už na veľtrhu predstavil minulý rok. Vtedy verejnosti ukázal obrazovú stenu The Wall s uhlopriečkou až 146 palcov. Tentokrát sa prezentoval so 4K panelom, ktorý je o poznanie menší – má “len” 75 palcov. Veľkosť ale nie je dôležitá. Panel je vďaka konštrukcii možné spojiť s ďalšími panelmi a vytvoriť tak modulárny televízor. Práve modularita je to, čo má Micro LED panel odlíšiť od iných “bezrámčekových” riešení.

Bude len na užívateľovi, aby si vybral či chce sledovať obraz na televízore so štandardným pomerom strán, alebo mu viac vyhovujú netradičné pomery 9:3, 1:7 alebo 5:1. Možností je mnoho a aplikácií ešte viac. Panely by tak nemuseli nájsť využitie len v domácnostiach, ale aj vo firmách. O cene ani dostupnosti panelu Samsung zatiaľ neinformoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #oled #CES 2018 #Micro LED