Už aj notebook sám zistí, či vám niekto hľadí cez rameno

Webkamera sleduje pohyby očí používateľa a zachytí, ak mu niekto hľadí do monitora cez rameno. HP zas predstavilo notebook s displejom s extrémnym jasom.

14.01.2019 10:00
Lenovo, yoga s940 Foto:
Notebook Yoga S940 s takmer bezrámovým displejom.
debata

Veľa ľudí si kvôli strachu zo špehovania šošovku webkamery na notebooku prelepuje lepiacou páskou. Lenovo im na veľtrhu CES ukázalo, že robia chybu a môžu prísť o prístup k niektorým zaujímavým funkciám. Firma predstavila notebook Yoga S940, ktorý má okrem iného aj jednu zaujímavosť – inteligentnú webkameru, ktorá sleduje pohyb zorničiek. Načo je takáto vec dobrá? Napríklad aj na predlžovanie výdrže na batériu. V momente, keď užívateľ otočí hlavu alebo sa od notebooku vzdiali, obrazovka môže znížiť svoj jas, úplne sa vypnúť alebo uzamknúť a naopak.

Webkamera ale môže mať aj iné využitie. Zistí, ak majiteľovi notebooku niekto pri práci nazerá cez rameno alebo ak používateľ namiesto obrazovky notebooku hľadí do externého monitora. V takom prípade mu naň premiestni aplikácie a otvorené okná. Predstavený notebook Lenovo Yoga S940 sa začne predávať v júni za 1700 eur.

Nová generácia notebooku HP Elite Book x360 má... Foto: HP
HP Elite Book x360 Nová generácia notebooku HP Elite Book x360 má displej s maximálnym jasom 1000 nitov.

Extrémny jas, aj súkromný režim

Konkurenčné HP sa na CES prezentovalo takisto s niekoľkými notebookovými novinkami. Za pozornosť stojí napríklad profesionálny Elitebook x360 , ktorého displej má extrémne vysoký jas. To sa hodí napríklad pri práci na priamom slnku. Namiesto 300 až 500 nitov je možné novú generáciu displeja Sure View “rozsvietiť” až na 1000 nitov. HP podobne ako Lenovo v notebooku ponúka aktiváciu súkromného režimu, pri ktorom obrazovka pri pohľade z ostrejšieho uhla stmavne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HP #Lenovo #CES 2019 #Yoga S940 #Elitebook X360