Test: Hodinky, s ktorými si už aj zavoláte - Samsung Galaxy Watch eSIM

Vyskúšali sme, ako funguje technológia eSIM na Slovensku. V prvých podporovaných hodinkách Samsung Galaxy Watch poteší, no potrebuje ešte zopár mesiacov na vychytanie všetkých múch.

08.02.2019 14:00
Samsung Galaxy Watch, eSIM Foto:
Zapnutie 4G/LTE modulu sa podpíše na nižšej výdrži.
debata (1)

Inteligentné hodinky Samsung Galaxy Watch sa okrem klasickej verzie s Wi-Fi konektivitou predávajú aj s podporou virtuálnych SIM kariet eSIM. Na Slovensku je zatiaľ jediným operátorom, ktorý túto technológiu podporuje, Orange. Telekom sa na podporu eSIM ešte len pripravuje a zatiaľ neupresnil, kedy technológiu ponúkne aj svojim slovenským zákazníkom. Podobne je na tom aj O2. Jedna vec je však podpora eSIM, druhá zas dostupnosť kompatibilných zariadení. Nové iPhony síce eSIM podporujú, no Orange ju pre ich majiteľov zatiaľ oficiálne nesprístupnil.

Jediným podporovaný produktom, ktorý má byť výkladnou skriňou technológie, sú hodinky Galaxy Watch. To, že dokážu komunikovať cez mobilnú sieť znamená, že ich môžete použiť aj bez spárovaného mobilu. Ako? Napríklad cez hodinky môžete telefonovať aj v tedy, ak ste si mobil zabudli doma alebo v aute. Túto verziu hodiniek, no predovšetkým technológiu eSIM, sme na vlastnej koži vyskúšali.

SIM karta, ktorú nikdy neuvidíte

Malé písmeno e pred SIM znamená, že v hodinkách sa v skutočnosti žiadna vymeniteľná SIM karta nenachádza. Ani by sa kvôli odolnosti a vodotesnosti nemohla. SIM karta je len vstavaná a elektronická, čo znamená, že hodinky musíte najprv spárovať s telefónom a cez sprievodcu ich prihlásiť do siete operátora. V porovnaní s bežnou verziou s Wi-Fi je rozdiel najmä v tom, že nie ste závislý na dostupnosti bezdrôtových sietí. Hodinky môžu byť skrátka online stále a môžete na nich prijímať hovory rovnako ako na mobile.

Hodinkám, respektíve celému podpornému ekosystému sme už v predošlej recenzii vyčítali, ich nekonzistentnosť. Na to, na čo iným výrobcom stačí jediná aplikácia, vyžaduje Samsung aplikácie až štyri. Okrem Galaxy Wearable, cez ktorú hodiny pripojíte, sa vám zíde aj Galaxy Watch Plugin, Samsung Accessory Service a Samsung Health. Na druhej strane, hodinky majú naozaj veľmi rozmanité možnosti použitia, ktoré sa s vďaka eSIM ešte viac rozšírili. Je však pravdou, že pre majiteľov iPhonov asi Watch nebudú prvou voľbou. A dodajme, že právom. Niektoré funkcie sú pri iOS skrátka nedostupné.

Aktivácia eSIM v hodinkách zaberie len niekoľko minút

Aktivácia hodiniek s Androidným telefónom je jednoduchá. Po úvodnej inicializácii budete potrebovať papier s vytlačeným QR kódom, ktorý vám pri aktivácii eSIM poskytol operátor. V menu mobilnej aplikácie v časti “mobilné siete” potom už len stačí postupovať podľa návodu – zadať aktivačný QR kód, ktorý s mobilom naskenujete. Voľbu aktivácie eSIM už len potvrdíte a 4G môžete v hodinkách začať používať.

Pri spustení hodinky budú od vás vyžadovať zadanie PIN kódu, rovnako ako pri reštarte mobilu. Akonáhle sa prihlásia do siete operátora, môžete s nimi napríklad telefonovať. Samozrejme nie je to spôsob, akým by ste chceli vždy prijímať hovory. Je to skôr funkcia, ktorá poteší a je aj ako-tak praktická. Mikrofón zachytí váš hlas bez problémov a ani malému reproduktoru nie je veľmi čo vytknúť.

Z hodiniek je možné bez problémov telefonovať,... Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy Watch, eSIM Z hodiniek je možné bez problémov telefonovať, aj posielať správy, no len veľmi nešikovne.

Iné je to pri písaní správ. Hodinky síce majú niekoľko preddefinovaný odpovedí, ktorými môžete na doručenú správu reagovať, no písanie textu je veľmi nepohodlné. Predsa len, displej na hodinkách je malý a vyťukávať písmeno po písmene na jedenástich tlačidlách omrzí skôr, než sa rozhodnete na správu odpovedať. Kvôli SMS nakoniec aj tak skončíte s mobilom v ruke.

Aj bez pripojeného mobilu, no bez rovnakého čísla

Prítomnosť LTE má aj ďalšiu výhodu – s hodinkami môžete používať aj aplikácie, ktoré bez internetu fungovať nevedia, respektíve fungujú obmedzene. Príkladom je počúvanie hudby či prijímanie emailov. Podstatné však je, že eSIM karta v hodinkách má zatiaľ priradené iné mobilné číslo, než SIM karta, ktorú máte v mobile. Tušíte správne, fungujú nezávisle, čo má viac nevýhod, než výhod. Orange by mal do konca roka zaviesť aj eSIM karty so zdieľaným číslom, no zatiaľ si budete musieť vystačiť aj bez neho.

Aby ste mohli v hodinkách využívať mobilné dáta, budete si musieť na karte aktivovať dátový balíček alebo z hlavnej SIM karty zdieľať dáta na eSIM kartu. Telefonovanie a odosielanie SMS na samostatne fungujúcich hodinkách tak majú svoje úskalia. Akonáhle sú však hodinky v blízkosti mobilu, s ktorým komunikujú cez Bluetooth, nemusíte sa obávať toho, že budú využívať vlastné číslo. V takomto prípade fungujú úplne rovnako ako hodinky bez podpory LTE.

Nečakajte týždňovú výdrž. Hodinky s LTE budete nabíjať častejšie

Ak ste doteraz používali športový náramok a plánujete presedlať na hodinky s veľkým farebným AMOLED displejom, výdržou budete sklamaní. V prípade, že hodinky budete využívať naozaj naplno a okrem notifikácii si s nimi budete merať aj športový výkon, nehovoriac o zapnutom LTE, zabudnite na to, že na služobnú cestu či výlet vyrazíte bez nabíjačky. Využívanie mobilných sietí, podobne ako v mobile, výrazne skracuje výdrž. Zaujímavosťou je väčšia kapacita operačnej pamäte. Hodinky s eSIM majú až 1,5 GB pamäti, čo je dvojnásobok v porovnaní s verziou bez podpory LTE. Rozdiel v plynulosti systému či práci s ním však nespozorujete.

To, že hodinky podporujú eSIM znamená, že by ste si mali viac kontrolovať aj spotrebu dát. Nie je nič nepríjemnejšie, než uprostred mesiaca zistiť, že váš dátový limit ste už vyčerpali. Štandardne si ho míňate cez jedno zariadenie (mobil), vďaka hodinkám Watch neustále pripojeným k 4G sieti sú to už však zariadenia dve. Výhodou je v takomto prípade možnosť obmedziť množstvo prenášaných dát. Rovnako obozretne by ste mali postupovať aj pri aktivácii dátového roamingu. Ak cestujete mimo Európskej únie, nezabudnite si ho vypnúť. Účet za prenesené megabajty by vás mohol na konci mesiaca veľmi nepríjemne zaskočiť. Keďže hodinky sa pripájajú k mobilnej sieti, vzťahujú sa na ne rovnaké pravidlá, ako na použití mobilu na palube lietadla – teda len v leteckom režime.

Samsung Galaxy Watch LTE – cena: 360 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • možnosť prijímať hovory a posielať správy
  • nižšia, no stále nadštandardná výdrž
  • jednoduché nastavenie eSIM
  • možnosť obmedzeiť prenášané dáta
  • kvalita prijímaného hovoru (reproduktor a mikrofón)

Negatíva:

  • samostatné telefónne číslo
  • potreba nastavenia zdieľaných dát (resp. aktivácia balíčka)
  • eSIM na Slovensku potrebuje ešte zopár mesiacov

Alternatívy:

Garmin Instinct Black – cena: 300 eur

Xiaomi Amazfit Stratos 2S – cena: 250 eur

Huawei Watch GT – cena: 200 eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #eSIM #Galaxy Watch