Samsung predstavil nové vlajkové lode. Galaxy S10 bude predávať až v štyroch variantoch

Samsung zavŕšil prvú dekádu smartfónov Galaxy hneď štyrmi novinkami. Generácia Galaxy S10 priniesla viaceré prekvapenia. Firma chce vyhovieť aj tým, ktorí majú hlbšie do vrecka.

20.02.2019 20:30
Samsung, Galaxy S10, S10+, S10e Foto: ,
Samsung predstavil desiatu generácia mobilov Galaxy. Na fotke sprava S10e, S10, S10+
debata

V roku 2009 by asi len málokto predpovedal tak dlhú budúcnosť smartfónom Galaxy. Samsung v týchto dňoch predstavil očakávaný rad smartfónov Galaxy S10, ktorým zavŕšil prvú dekádu týchto zariadení. Na Slovensku bude predávať jeho tri verzie S10, S10+ a odľahčenú a zmenšenú verziu S10e. V lete v ponuke pribudne aj model S10 s podporou sietí piatej generácie, na Slovensku však jeho dostupnosť Samsung zatiaľ neohlásil.

Telefóny S10 a S10+ a S10e budú na Slovensku v... Foto: Tomáš Švec, Samsung
Samsung, Galaxy S10, S10+, S10e Telefóny S10 a S10+ a S10e budú na Slovensku v predaji od 8. marca.

Displej na celej prednej ploche bez veľkých výrezov

Samsung sa vydal aj cestou malých kompromisov, vďaka ktorým mohol stlačiť cenu modelu S10 na 749 eur. Model 10e má zároveň najmenší, 5,8-palcový plochý dynamický AMOLED displej. Zvyšné dva modely, teda S10 a S10+ majú buď 6,1-palcový alebo 6,4-palcový zakrivený dynamický AMOLED. Pri oboch má obrazovka pomer k ploche prístroja 93,1 percenta. Aj keď displej štandardne podporuje QuadHD+ rozlíšenie, nastavený bude tak, aby zobrazoval len Full HD+ rozlíšenie. Vyššie rozlíšenie, ktoré sa zároveň spája s vyššími energetickými nárokmi a teda aj nižšou výdržou, bude možné aktivovať v nastaveniach. Displej dokáže obmedziť množstvo vyžarovaného modrého svetla. Displej tentokrát nemá veľký stredový výrez v hornej časti, ale len okrúhly alebo podlhovastý výrez v pravej časti, v mieste, kde sa nachádzajú foťáky.

Mobily už majú len okrúhly výrez na foťák... Foto: Tomáš Švec, Samsung
Samsung, Galaxy S10, S10+, S10e Mobily už majú len okrúhly výrez na foťák priamo v displeji.

Čítačka je už schovaná pod displejom

Pod displej Samsung umiestnil aj ultrazvukovú čítačku odtlačkov prstov, ktorá skenuje 3D reliéf prsta. Táto forma skenu má zvýšiť zabezpečenie. Skener pod displejom majú len modely S10 a S10+, najmenší z trojice má klasickú čítačku umiestnenú na vypínacom tlačidle.

Tri foťáky a dvojnásobné optické priblíženie

Keď už bola reč o foťákoch, okrem tých vpredu bude mať mobil až tri foťáky v zadnej časti umiestnené vedľa seba. Prvý foťák s ultraširokým objektívom zachytí snímku so 123-stupňovou šírkou, ktorá by mala podľa firmy zodpovedať zornému uhlu ľudského oka. Ultraširokouhlý objektív má svetelnosť f/2.2 a čip s 16 Megapixelmi. Druhý, širokouhlý foťák má 12 Megapixelov a dve fotodiódy (svetelnosť od f/1.5 do f/2.4). Tretí foťák je v podstate teleobjektívom s 12 Megapixelmi a svetelnosťou f/2.4. Mobil ponúka 0,5 až 2-násobné optické a 10-násobné digitálne priblíženie. Modelu S10e vzadu chýba teleobjektív, parametre zvyšných dvoch foťákov sú identické. Model S10 má jeden predný selfie foťák s 10 Megapixelmi a dvoma fotodiódami (svetelnosť f/1.9), model S10+ dva selfie foťáky s 10 a 8 Megapixelmi (f/1.9 a f/2.2), model 10e má 10 Megapixelový selfie foťák.

Mobily S10 majú s výnimkou S10e tri foťáky. Foto: Tomáš Švec, Samsung
Samsung, Galaxy S10, S10+, S10e Mobily S10 majú s výnimkou S10e tri foťáky.

Foteniu má napomáhať umelá inteligencia, ktorá asistuje predovšetkým pri kompozícii. Dokáže identifikovať objekt a prispôsobiť mu parametre fotky. Takisto užívateľa navedie na bod ostrenia a poradí mu ako má snímku natočiť tak, aby vyzerala prirodzene.

Zdieľané nabíjanie umožní bezdrôtovo reverzne nabiť aj iné zariadenia

Zaujímavosťou Galaxy S10 je podpora zdieľaného nabíjania s inými zariadeniami. V praxi to funguje tak, že k zadnej časti mobilu priložíte iné zariadenie podporujúce bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi a môžete ho pomocou S10 dobiť. Po pripojení mobilu k štandardnej nabíjačke bude tiež možné súčasne využívať zdieľané nabíjanie. Samozrejmosťou už ej aj podpora zrýchleného bezdrôtového nabíjania Fast Wireless Charging 2.0.

Do úpravy výkonu Samsung povolal umelú inteligenciu

Samsung chce verejnosť presvedčiť, že je lídrom na trhu, minimálne čo sa využiteľného výkonu týka. Okrem toho, že mobily majú až osem až dvanásť gigabajtov operačnej pamäte (model S10+ v oboch variantoch), novinkou je aj inteligentné škálovanie výkonu. Umelá inteligencia optimalizuje zaťaženie procesora a operačnej pamäte tak, že sa učí predvídať správanie užívateľa. Na pozadí mu spúšťa, vypína alebo moderuje výkon aplikácií, ktoré by mohli mať vplyv na výdrž na batériu. Novinkou je aj plynulé prepínanie medzi Wi-Fi a LTE a podpora štandardu Wi-Fi 6, s ktorým je pri kompatibilnom smerovači možné zvýšiť výkon Wi-Fi.

Samsung predstavil desiatu generácia mobilov... Foto: Tomáš Švec, Samsung
Samsung, Galaxy S10, S10+, S10e Samsung predstavil desiatu generácia mobilov Galaxy. Na fotke sprava S10e, S10, S10+ a S10 5G.

Procesor samotný má osem jadier a vyrábaný je osemnanometrovou technológiou. Model 10e má na rozdiel od zvyšných dvoch modelov šesť gigabajtov operačnej pamäte a len jediný variant 128 GB úložiska (s možnosťou rozšírenia microSD kartami). Model 10 bude v predaji aj s 512 GB variantom a model S10+ až s 1 TB úložiskom. Pri modeloch s 512 GB a 1 TB pamäťou budú namiesto štandardných prevedení so skleneným krycím plátom v predaji varianty s keramickou plochou. Tá je údajne odolnejšia voči škrabancom.

Ceny začínajúce na 749 eurách. Za prémiový model si však priplatíte

V mobiloch je možné používať dve SIM karty, alebo jednu nano SIM a jednu MicroSD kartu. Presnú výdrž Samsung neuvádza, no dedukovať ju možno z veľkosti batérie, ktorá má pri modeli S10e 3100 mAh, 3400 mAh pri S10 a až 4100 mAh pri modeli S10+.

Slúchadlá, ktoré bude Samsung ponúkať buď za... Foto: Tomáš Švec, Samsung
Samsung, Galaxy S10 Slúchadlá, ktoré bude Samsung ponúkať buď za 149 eur alebo zadarmo pri predobjednávke mobilov S10 a S10+.

Na Slovensku sa začne Galaxy S10 vo všetkých variantoch a v bielom, čiernom, zelenom a žltom prevedení predávať od 8. marca. Ceny začínajú na 899 eurách za Galaxy S10, 999 eurách za Galaxy S10+ a 749 eurách za Galaxy S10e. Cena 5G modelu zatiaľ nebola oznámená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Galaxy S10 #S10+ #S10e