Začal sa rok prvých skladacích telefónov. Samsung ukázal ako budú vyzerať

Nie sú plne ohybné, no možno ich skladať. Smartfóny s flexibilným kĺbom a ohybnou časťou displeja sa objavia na trhu už tento rok. Jeden taký ukázal aj Samsung.

21.02.2019 16:30
Samsung Galaxy Fold Foto:
Skladací mobil Samsung Galaxy Fold
debata

V časoch, keď výrobcovia mobilov už nedokážu prekvapiť extravagantným tvarom či neokukaným dizajnom sa o slovo začínajú hlásiť prvé skladacie mobily. Nebude ich síce možné zrolovať, ani poskladať ako origami, no vďaka flexibilnému displeju ich bude možné “roztvoriť” a vytvoriť tak zariadenie podobné tabletu. Jedno také zariadenie predstavil aj Samsung. Má názov Galaxy Fold a je prvým členom úplne novej kategórie mobilných zariadení. Na jeho vývoji firma údajne pracovala až osem rokov a tento rok zariadenie plánuje aj začať predávať.

Ani ryba ani rak

Galaxy Fold je zariadenie, ktoré po zložení na polovicu funguje ako smartfón, po rozložení zas ako tablet. Samotný displej nie je flexibilný, no ohnúť ho je možné na úrovni stredového kĺbu. Samsung na jeho výrobu použil polymérovú vrstvu, ktorá by mala zaručiť aj jeho odolnosť. Samotný kĺb využíva do seba zapadajúce ozubené kolieska, ktoré majú zabezpečiť plynulé otvorenie a zatvorenie mobilu. Pánt nie je na prvý pohľad viditeľný, ukrytý je v akomsi puzdre.

Skladací mobil Samsung Galaxy Fold má aj menší... Foto: Samsung
Samsung Galaxy Fold Skladací mobil Samsung Galaxy Fold má aj menší vonkajší displej

Samsung musel zapracovať aj na užívateľskom rozhraní, ktoré sa od rozhrania bežného mobilu a tabletu musí výrazne líšiť. Najdôležitejší je plynulý prechod medzi režimom mobilu a tabletu. Po zatvorení a opätovnom otvorení Fold sa aplikácie zobrazia v stave, v akom boli naposledy používané, čo by mohlo naznačovať, že sa sami neprepnú do kompaktného režimu zobrazovaného na vonkajšom displeji.

Výkonu má na rozdávanie

Z pohľadu parametrov je zariadenie viac tabletom ako smartfónom. Využíva nový osemjadrový procesor vyrábaný 7-nanometrovou technológiou, má 12 gigabajtov operačnej pamäte a 512 GB úložisko. Väčšia je aj jeho batéria (4380 mAh). Mobil má síce dva displeje, no jeden z nich je skladateľný (7,3-palcový QXGA+ AMOLED displej) a druhý z nich sa nachádza len za vonkajšej strane (4,6 palcov HD+ Super AMOLED). Vonkajší displej sa nenachádza na celej strane zatvoreného mobilu, ale len na jeho časti. Aj kvôli neštandardnému prevedeniu má mobil až tri typy foťákov – vonkajší, zadný a predný. Vonkajší má 10 Megapixelov a určený je na selfie, zadný má až tri čipy a predný dva. Z troch zadných čipov sú dva 12-Megapixelové a jeden 16 Megapixelový. Nechýba mu teleobjektív, širokouhlý objektív a ultraširoký objektív. Predný duálny foťák má 10-megapixelový snímač na selfie a 8-megapixelový RGB hĺbkový objektív.

Uhádnete cenu nového Samsung Galaxy Fold? Od mája sa bude v Európe predávať za 2000 eur. Zatiaľ nevedno, či zavíta aj na Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #tablet #Galaxy Fold #skladateľný mobil