Takto vyzerá prvý mobil s piatimi foťákmi. Ponúkne ho Nokia

Firma HMD Global predstavila nový mobil s piatimi foťákmi. Nokia PureView 9 sa však nemusí hanbiť ani za svoj výkon.

24.02.2019 20:30
nokia 9 pureview Foto:
Nokia 9 PureView s piatimi foťákmi.
debata

Nokia už síce nie je firmou, ktorá vyrába mobily, no značka na trhu naďalej zostala. Licenciu na výrobu mobilov s logom fínskej legendy prevzala firma HMD Global, ktorá sa snaží oživiť ich zašlú slávu. Na prvé priečky hitparád sa síce mobily Nokia už nevrátili, no stále dokážu zaujať. Na mobilnom kongrese MWC 2019 v Barcelone firma predstavila hneď päticu telefónov. Najzaujímavejším z nich je najvyšší model Nokia 9 PureView, ktorý má ako prvý mobil až päť hlavný foťákov. Všetky používajú optiku Zeiss.

Päť fotákov a jedna snímka

Každý z foťákov je určený na niečo iné, no nečakajte, že s nimi urobíte päť rôznych fotiek. Dva z nich slúžia na presnejšie zachytenie farieb, zvyšné tri sú zas monochromatické. Podľa firmy dokážu všetky spolu zachytiť až 10-násobne viac svetla než jeden foťák. Snímky sú následne poskladané do jednej s vysokým dynamickým rozsahom a celoscénovým 12-megapixelovým mapovaním hĺbky. Mobil si vraj vie poradiť aj s veľmi tmavým prostredím, no či tomu tak naozaj je potvrdia až nezávislé testy. Vďaka mapovaniu hĺbky scény je údajne možné lepšie rozmazať pozadie a aj dodatočne meniť bod ostrosti.

Nokia 9 PureView s piatimi foťákmi. Foto: Nokia/HMD Global
nokia 9 pureview Nokia 9 PureView s piatimi foťákmi.

Nokia 9 PureView používa procesor Snapdragon 845, 6 gigabajtov operačnej pamäte, 128 GB úložiskom a 2K OLED displej s uhlopriečkou 5,99 palca. Mobil disponuje aj bezdrôtovým nabíjaním ako aj čítačkou odtlačkov prstov umiestnenou pod displejom. Okrem toho je vodeodolný a prachuvzdorný. Dostupnosť ani cenu výrobca zatiaľ neprezradil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Nokia 9 PureView #MWC 2019