Ukázali prvý mobil s foťákom s 10-násobným optickým priblížením

Nie dva, nie tri ale až desaťnásobné optické priblíženie ponúka foťák v novom mobile čínskeho výrobcu Oppo. A nielen to. Snímač má až 48 Megapixelov.

26.02.2019 19:58
oppo, priblíženie Foto:
Prvý mobil s 10-násobným optickým priblížením vyrobila čínska firma Oppo.
debata (1)

Tento mobil zatiaľ nemá meno, no čínsky výrobca sa stihol pochváliť aspoň s jeho špecifikáciami. Mobil, ktorý začne Oppo predávať v druhej polovici tohto roka bude mať trojicu kamier – širokouhlú, ultraširokouhlú a telefoto. Jeho špecialitou nebude ich počet, ale až desaťnásobné optické priblíženie, s ktorým ste sa doposiaľ mohli stretnúť len v kompaktných fotoaparátoch. Už dlhšiu dobu sa pritom špekulovalo, ktorá firma sa k tomuto míľniku priblíži. Huawei, Xiaomi ani Samsung to nestihli.

Optika v mobilnom foťáku s 10-násobným optickým... Foto: Oppo
oppo Optika v mobilnom foťáku s 10-násobným optickým priblížením funguje podobne ako periskop.

Foťák v čínskom mobile má byť v skutku inovatívny. Obsahuje veľké množstvo optických členov, no napriek tomu majú byť výsledkom len minimálne straty v kvalite obrazu. Zaujímavé je aj ich usporiadanie. Mobil je plochý, šošovky zapustené do tela, napriek tomu ich je niekoľko. Ako sa to Číňanom podarilo? Netradične. Šošovky umiestnili vedľa seba a s výstupnou optikou ich prepojili zrkadlom. Funguje teda podobne ako periskop. Foťák ponúka ohniskový rozsah 16 až 160 milimetrov.

Hlavný snímač mobilu má rozlíšenie 48 Megapixelov. Širokouhlá a telefoto optika je navyše vybavená aj optickou stabilizáciou obrazu vďaka ktorej by mali byť aj veľmi priblížené objekty ostré. Cenu ani dostupnosť firma zatiaľ neoznámila, zostáva tak len čakať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #ultrazoom #optické priblíženie #MWC 2019 #Oppo