Test: Samsung Galaxy S10e ide cestou kompromisov, no s nekompromisnou cenou

Mobil má výborné parametre, no na najvyššie modely v ponuke sa neťahá. Našiel Samsung správnu cestu ku kompromisom? Prečítajte si naše postrehy z používania Galaxy S10e.

17.03.2019 10:00
Samsung, Galaxy S10, S10+, S10e Foto: ,
Samsung predstavil desiatu generácia mobilov Galaxy. Model S10e prvý sprava.
debata (2)

Hneď na úvod jedna otázka. Majú podľa vás na trhu miesto “odľahčené” verzie prémiových mobilov? Ak je vaša odpoveď neistá, potom by vás k správnej odpovedi mohli doviesť štatistiky. Na Slovensku sa paradoxne veľmi darí práve takýmto zariadeniam. Mobily, ktoré od najvyššej triedy delí len jedno písmeno alebo dovetok Lite, patria u mobilných operátorov k tým najúspešnejším. Zrejme len málokto by povedla, že Huawei P20 lite sa bude predávať lepšie než model P20, a že iPhone Xr bude na rozdiel od Xs a Xs Max nedostatkovým tovarom. Výrobcovia si tento trend pozorne všímajú a je preto už pravidlom, že okrem najlepšie vybavených a najdrahších mobilov ponúknu aj ich “oklieštené” ľudové verzie. Urobil tak aj Samsung pri predstavení smartfónov Galaxy S10. Prvým mobilom, ktorý sme si mali možnosť z tejto triedy vyskúšať je práve Galaxy S10e.

Elegantný výraz okolo foťáku nemá okrem dizajnu... Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy S10e, Samsung, Galaxy S10 Elegantný výraz okolo foťáku nemá okrem dizajnu žiaden iný účel.

Dizajn nesklame, no mobil si treba najprv ohmatať

Galaxy S10e na prvý pohľad vyzerá ako akýkoľvek iný prémiový mobil. Samsung si dal záležať na tom, aby to, čo S10e odlišuje od drahšieho S10 alebo S10+, zostalo na prvý pohľad skryté. Mobilu tak nechýba displej s miniatúrnym okrúhlym výrezom, sklo a kov. Ak by ste hľadali rozdiely oproti dvom výrazne drahším variantom, museli by ste si mobil pozrieť zblízka a doslova si ho ohmatať. Až potom by ste si všimli, že jeho displej je plochý a po okrajoch nie je ohnutý, že mu chýba snímač odtlačkov prstov pod displejom, že má menej operačnej pamäte a len dva zadné foťáky.

Samsung pribalil aj veľmi dobré slúchadlá AKG. Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy S10e, Samsung, Galaxy S10 Samsung pribalil aj veľmi dobré slúchadlá AKG.

Možno viete, možno nie, známeho výrobcu slúchadiel AKG vlastní Samsung. Slúchadlá sú jednou z prvých vecí, ktoré si po otvorení škatuľky všimnete zrejme aj preto, lebo výrobca vie, že ich značka môže byť rovnakým magnetom, ako keď firmy na kryty mobilov lepili logo Beats. Slúchadlá sa k mobilu pripájajú cez 3.5 milimetrový jack, ktorého sa Samsung (našťastie) stále nedokázal úplne zbaviť. V balení sa nachádzajú aj dva konektory (redukcia na microUSB a na veľký USB-A), ktoré využijete pri pripájaní starších káblov alebo prenášaní dát z USB kľúčov.

Tvrdenému sklu sa väčšie pády určite páčiť nebudú

Mobil je veľmi robustný a ako sme už spomínali, jeho dominantou je sklo a kov. Sklo sa nachádza nie len na displeji ale aj na zadnej strane a pred zničením ho chráni technológia Gorilla Glass. Pádom by ste sa však napriek tomu mali snažiť vyhýbať. Na rozdiel variantu s keramickým povrchom, ktorý nájdete len u najdrahších “es desiatok”, mu aj pád z metrovej výšky môže zanechať celoživotné ryhy a pavučiny.

AMOLED displej je výborný, aj keď mu chýba vyššie rozlíšenie (podporuje len Full HD +) a ohnuté hrany. Displej zdobí celú prednú stranu okrem tenkých hrán po okrajoch. V hornej časti nad displejom sa nachádza nenápadne ukrytý reproduktor a foťák má zas okrúhly výrez v pravom hornom rohu. Výrez je elegantný, aj keď je pravdou, že displej obtekajúci okolo foťáku neslúži na nič iné, len pre efekt. Nezobrazí totiž žiadne ikony, informácie o stave baterky či Wi-Fi. Okolo foťáka je tak zbytočné, nevyužité miesto, na ktorom displej zobrazí akurát tak farebné pozadie.

Mobil padne do ruky „tak akurát“

Posun foťáku s 10-megapixelovým senzorom viac doľava by tento problém vyriešil, no vytvoril by aj iný – sťahovaním lišty smerom nadol by užívateľ zakaždým zašpinil šošovku. Zdá sa preto, že Samsung ani nič lepšie vymyslieť nemohol (napokon tento typ výrezu ani nebol jeho pôvodným nápadom). Displej je veľký, no aj pri 5,8-palcovej uhlopriečke nie je priveľký. Mobil je možné ovládať pohodlne jednou rukou a prstovú jógu kvôli nemu nebudú musieť nacvičovať ani dámy.

Má Samsungu zmysel vyčítať, že do mobilu vtesnal len šesť gigabajtov pamäte? Nie, nemá. Operačnej pamäte má na dnešné pomery mobil viac než dosť a nech by ste sa akokoľvek snažili, na limity by ste siahli asi len ťažko. V iných parametroch sa od dvoch vyšších a drahších modelov mobil nelíši (s výnimkou foťákov a displeja). Základné 128 GB úložisko je možné rozšíriť microSD kartami (do 512 GB) a nad osemjadrový procesorom, ktorý je rovnaký u všetkých modelov tiež nemá zmysel ohŕňať nosom, keďže je tým najlepším čo momentálne v Androidoch môžete nájsť. Samsung sa vybral rovnakou cestou ako Apple, ktorý pri modeli Xr urobil v podstate rovnaké kompromisy, no nepoľavil vo výkone.

Dva foťáky divy neurobia, chýba aj optické priblíženie

Na zadnej strane sa nachádzajú “len” dva foťáky – klasický 12 megapixelový (svetelnosť f/1.5) a širokouhlý 16 megapixelový (svetelnosť f/2.2). Superzoom, či teleobjektív, by ste v S10e hľadali márne. Ním vybavil Samsung len dva vyššie modely. Ak si radi približujete vzdialené objekty, budete si musieť vystačiť s nedokonalým digitálnym priblížením. Opäť si neodpustíme porovnanie s iPhonom Xr, ktorý má síce len jeden foťák, no nefotí vôbec zle. Rovnako je na tom aj S10e, ktorého snímky sú nadštandardné aj vo dne aj v noci, no určite nie sú etalónom súčasnej mobilnej fotografie. Platí to aj pri natáčaní videí, s ktorými je možné sa vyblázniť (aj pri 4K), ale porovnávať ich s videami z najdrahších smartfónov by bolo scestné.

Vzadu sa nachádzajú "len" dva... Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy S10e, Samsung, Galaxy S10 Vzadu sa nachádzajú "len" dva foťáky.

Späť ešte k snímaču odtlačkov prstov. Tomu sa miesto pod displejom neušlo. Samsung preň našiel miesto v hlavnom tlačidle na pravej strane. Nie, že by bola čítačka nepresná (napokon ide o overenú klasiku), ale chýba jej takzvaný skener 3D odtlačku, ktorý sa nachádza len v modeloch S10 a S10+. Odtlačky, ktoré deteguje sú presnejšie a menej náchylné na špinavé prsty. Stará klasika nič nepokazila, no inovácie musíte hľadať inde. Platí to aj o odomykaní tváre, ktorý sa nemôže rovnať skeneru tváre v iPhonoch. Ten, kto ho mal možnosť vyskúšať ale ľutovať určite nebude. Aj takýto skener tváre má svoje muchy, a verte, že ich nie je málo.

Mobilu opäť nechýba mnohými zabudnutý konektor...
Samsung Galaxy S10e, Samsung, Galaxy S10 Mobilu opäť nechýba mnohými zabudnutý konektor na slúchadlá.

Asistent, ktorého sa Samsung stále nemieni vzdať

Ak poznáte asistenta Bixby, patríte k zlomku tých, ktorí o jeho prítomnosti v mobile vedia. Alexu, Google a ďalších dostupných asistentov sa Samsung pokúsil nahradiť svojou vlastnou alternatívou a nie a nie sa tejto myšlienky z nepochopiteľných dôvodov vzdať. Našťastie tlačidlo, ktoré je pre asistenta vyhradené si môžu užívatelia preprogramovať a spustiť s ním napríklad Spotify. Samsung tvrdí, že vďaka asistentovi Bixby dokáže mobil lepšie odhadnúť, čo robíte, ako počas dňa fungujete a tomu prispôsobiť napríklad aj výdrž na jedno nabitie. S 3100 mAh batériu si bez problémov vystačíte na jeden celý deň. Čakať od mobilu viac by ste ale nemali, ak patríte k aktívnym používateľom. Novinkou v mobile je aj bezdrôtové dobíjanie iných zariadení. Stačí mobil otočiť a na jeho chrbte môžete dobiť kamarátovi vybitý mobil, slúchadlá alebo hodinky. Veľmi praktické riešenie.

Záver: Výborný mobil pre konzervatívcov

Ak chcete ísť s dobou a neváhate za to zaplatiť 750 eur, S10e môže byť správnou voľbou. Ak však ísť s dobou pre vás znamená využívať najnovšie technologické výdobytky, budete si musieť buď priplatiť alebo sa poobzerať po konkurencii.

Samsung Galaxy S10e – cena: od 749 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva:

  • Výborné dielenské spracovanie
  • Momentálne jeden z najvýkonnejších mobilov
  • Slúchadlá AKG v balení a 3.5mm jack
  • AMOLED displej s elegantným výrezom
  • Rozmery
  • Primeraná kvalita snímok a videa
  • Nabíjanie iných zariadenie

Negatíva:

  • Výrez len „pre efekt“
  • Nižšie rozlíšenie displeja
  • Chýbajúci snímač odtlačkov pod displejom
  • Prebytočný asistent Bixby

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Galaxy S10e #S10