Test: Reproduktory od susedov Čechov potešia neutrálnym zvukom

Nie sú to typické reproduktory pre vyznávačov elektronickej či tanečnej hudby. Zaujmú ale tých, ktorí hľadajú neutrálny zvuk bez extrémov. V krátkom teste sme si posvietili na české reproduktory Acoustique Quality M24D. Našli sme aj zopár nedostatkov.

23.03.2019 08:00
Acoustique Quality, M24, reproduktory Foto:
Reproduktory Acoustique Quality M24 sú v predaji až v štyroch variantoch.
debata (2)

K počítaču si ľudia obvykle kupujú kompaktné reproduktory, ktorých úlohou nie je nič iné, len prehrávať zvuk lepšie než repráky vstavané priamo v monitore. Väčšina lacných reprákov túto úlohu splní. Tí náročnejší sa však musia obzerať po iných alternatívach, ktoré obvykle nie sú ani lacné, ani nenápadné. Nám sa na stôl dostali Hi-Fi reproduktory zo susedných Čiech. Vyrába ich firma Acoustique Quality, ktorú s najväčšou pravdepodobnosťou budú poznať len hudobní fajnšmekri. Práve na nich sa totiž český výrobca zameriava. V jeho portfóliu však možno nájsť aj výnimku v podobe reproduktorov M24, ktoré ponúkajú zaujímavý pomer ceny a parametrov. Práve model M24 sme si mali možnosť vyskúšať.

Elegantné repráky z dreva k počítaču aj gramofónu

Ako sme už spomenuli v úvode, M24 na prvý pohľad ani nevyzerajú ako počítačové reproduktory (a napokon ani nie sú), takže by ste mali byť pripravený na odpovede na otázky, prečo máte reproduktory od Hi-Fi súpravy vedľa monitora. Odpoveďou môže byť napríklad ich výkona zvukový výstup. AQ vyrába v súčasnosti až štyri verzie týchto reproduktorov – úplne základnú, s diaľkovým ovládačom, so vstavaným D/A prevodníkom a verziu s Bluetooth. Najdrahšie sú posledné dve (bezmála 300 eur). Nám sa na stôl dostala analógová verzia s diaľkovým ovládaním.

Reproduktory M24D majú maximálny príkon 30W. Foto: Tomáš Švec
Acoustique Quality, M24D Reproduktory M24D majú maximálny príkon 30W.

V úvode je potrebné pochváliť dizajn aj spracovanie. Reproduktory nemajú žiadne extravagantné prvky, sú to poctivé drevené škatule. Drevo je práve to, čím sa od lacnejších reproduktorov odlišujú a na čom si kvôli vlastnostiam ozvučníc zjavne českí kolegovia nechávajú najviac záležať. Čo ale podcenili je dĺžka napájacieho kábla. Ak ho nevymeníte za iný, budete pri umiestňovaní sústavy výrazne limitovaný.

Bez výstupu na slúchadlá a len s jednoduchým ovládaním

Reproduktory sú zakryté sieťkou, ktorú je ale možné odstrániť len na jednom z nich. Škoda. Bez nej by vyzerali oveľa agresívnejšie a pútavejšie. Minimalistický dizajn podčiarkuje otočný ovládač hlasitosti (a vypínania či prepínania vstupov). Nič viac, nič menej. Ovládaču môžeme vytknúť príliš ťažké stláčanie. Ďalšie ovládacie prvky môžete nájsť už len na diaľkovom ovládači. Ten ich má pre istotu do rezervy oveľa viac – to pre prípad, ak by ste reproduktory použili s niektorými kompatibilnými zariadeniami. Inak najčastejšie využijete snáď len diaľkový vypínač a ovládanie hlasitosti. Čo nám veľmi chýbalo je výstup na slúchadlá. Ten na reprákoch nenájdete a budete si tak musieť vybrať, odkiaľ hudba do vašich uší potečie.

Diaľkový ovládač je univerzálny. Väčšinu... Foto: Tomáš Švec
Acoustique Quality, M24D Diaľkový ovládač je univerzálny. Väčšinu tlačidiel na ňom nemožno využiť.

Dvojkanálové Hi-Fi reproduktory je možné pripojiť aj ku gramofónu, alebo po pripojení k redukcii aj k počítaču alebo mobilu. Vstavaný majú aj zosilňovač s výkonom 2 × 30 Wattov. Ak by sme mali pokračovať v popise, spomenuli by sme konštrukciu s bassreflexom, 5-palcovým stredobasovým reproduktorom a výškovým reproduktorom s neodymovým magnetom. Čo je vo výsledku ale podstatnejšie je zvukový prednes. Zvuk je ladený do neutrálnejších tónov s vyváženými výškami a stredmi a basmi. Neutrálne ladenie sa hodí na všetky hudobné štýly, čo ale neznamená, že splní aj očakávania väčšiny poslucháčov. Ak bol totiž niekto zvyknutý na silné basy, ktoré hrajú na úkor stredov a výšok, bude sklamaný. To isté platí aj v opačnom garde.

Acoustique Quality AQ M24D – cena: od 220 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva:

  • Výborné spracovanie
  • Vyvážený a neutrálny zvuk
  • Jednoduchosť ovládania
  • Primeraná cena

Negatíva:

  • Chýbajúci 3.5mm konektor na slúchadlá
  • Nepochopiteľne krátky napájací kábel
  • Ťažké stláčanie otočného tlačidla
  • Mriežku možno odstrániť len na jednom reproduktore

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Reproduktory #Acoustique Quality #M24D