Huawei predstavil jeden z najlepších fotomobilov na trhu

Podľa nezávislých fototestov DxO Mark má Huawei P30 Pro najviac bodov zo všetkých testovaných mobilov. Huawei predstavil aj lacnejší variant P30. Oba mobily budú na Slovensku dokonca o 100 eur lacnejšie než v zahraničí.

26.03.2019 19:52
Huawei P30 Pro, smartfón Foto:
Huawei predstavil smartfón P30 Pro a lacnejší variant P30.
debata

To, čo Huawei s partnerstvom so spoločnosťou Leica už v minulosti viackrát naznačil, sa opäť naplnilo. Jednoznačnou ambíciou čínskej firmy je stať sa jednotkou na trhu s fotomobilmi. So smartfónom P30 Pro sa jej to, zdá sa, aj podarilo. Huawei predstavil dva nové fotomobily – P30 a P30 Pro. Práve druhý spomínaný dosiahol v nezávislých testoch až 112 bodov, pričom 119 bodov získal za fotografiu a 97 bodov za video. S výrazným náskokom tak predbehol aj doterajšiu jednotkou na trhu, Huawei Mate 20 Pro. V súčasnosti sa tak v rebríčku troch najlepších fotomobilov nachádzajú tri mobily od Huawei.

Čítačku odtlačkov má Huawei P30/Pro umiestnenú... Foto: Huawei
Huawei P30 Pro, smartfón Čítačku odtlačkov má Huawei P30/Pro umiestnenú pod displejom.

V čom sa P30 Pro od konkurencie líši? Počtom fotoaparátov určite nie, má ich totiž “len” tri. Na rozdiel od modelu Mate 20 Pro ich však nemá usporiadané v matici, ale pod sebou. Huawei tvrdí, že jednou z kľúčových inovácií je výmena zelených pixelov v snímači za žlté. Nový typ senzoru (RYYB SuperSpectrum) má namiesto dvoch zelených pixelov dva žlté. Aj vďaka tomu bolo údajne možné navýšiť maximálnu hodnotu citlivosti ISO až na 409 600. Nie sú to len čísla, ktorými sa firma snaží ohromiť. Snímač dokáže v takmer úplnej tme zozbierať dostatok svetla na to, aby na finálnej snímke zobrazil objekt v podobe, ktorá pripomína snímku za šera či za denného svetla.

Najlepší fotomobil na trhu podľa DxO Mark

Na zadnej strane má Huawei P30 Pro trojicu foťákov, na ktorých vývoji opäť spolupracoval so spoločnosťou Leica. Hlavný širokouhlý foťák má 40 Megapixelov a svetelnosť f/1.6. Sekundárny foťák má ešte širší rozsah zachytenej scény (označovaný aj ako Ultra Wide Angle) a rozlíšenie 20 Megapixelov a svetelnosť f/2.2. Do tretice ešte foťák s teleobjektívom a rozlíšením 8 Megapixelov a svetelnosťou f/2.4 a optickou stabilizáciou obrazu. Na prednej strane sa nachádza selfie foťák s 32 Megapixelovým snímačom.

Rozloženie optických členov v Huawei P30 Pro. Foto: Huawei
Huawei, P30 Pro Rozloženie optických členov v Huawei P30 Pro.

Okrem schopnosti poradiť si s nočnou scenériou je s mobilom možné fotiť aj vzdialené objekty. Opticky je možné priblížiť objekty 5-násobne, s použitím hybridného zoomu 10-násobne a pri digitálnom zoome až 50-násobne. Takéto priblíženie Huawei dosiahol netradičným umiestnením optických členov, ktoré sa nenachádzajú pod sebou ale vedľa seba v štýle periskopu z ponorky. S hlavnou šošovkou sú ďalšie členy prepojené zrkadlom. Hranatý prvok v teleobjektíve ohýba svetlo v pravom uhle, aby sa maximalizovala ohnisková vzdialenosť pri minimalizovaní výšky fotoaparátu a zachovaní celistvej konštrukcie.

Foťáky na Huawei P30 Pro. Foto: Huawei
Huawei, P30 Pro Foťáky na Huawei P30 Pro.

Huawei P30 Pro má aj snímač zvaný Time-of-Flight, ktorý zachytáva informácie o hĺbke poľa a umožňuje rozčleniť obraz. Takýto snímač vďaka meraniu vzdialenosti simuluje viacero úrovní bokeh efektu, a to od zaostreného pozadia, až po rozostrenie typické pre fotoaparáty Leica. V prostredí so zlým osvetlením je možné natáčať aj videá, ktoré sú zastabilizované vďaka optickej stabilizácii a umelej inteligencii.

Huawei P30 nemá... Foto: Huawei
Huawei, P30 Huawei P30 nemá "periskopický" foťák.

Aj s ohnutým displejom, väčšou batériou a pamäťou

Model P30 Pro má 6,47-palcový zahnutý OLED displej s rozlíšením 2340 × 1080 bodov. Lacnejší z dvojice má menší, 6,1-palcový OLED displej bez ohybu a s identickým rozlíšením. Plne vodotesný a prachuodolný je len P30 Pro (IP68), P30 si poradí len so špliechajúcou vodou (IP53). Hardvérová výbava oboch mobilov je veľmi podobná. Oba používajú osemjadrový procesor Kirin 980, no majú odlišnú operačnú a úložnú pamäť. Lacnejší model P30 má takisto o čosi horšie parametre u foťákov. Hlavný foťák so 40 Mpix má horšiu svetelnosť (f/1.8), ultraširoký foťák má zas menej megapixelov (16 namiesto 20) a mobilu tiež chýba snímač typu Time-of-Flight. Rozdiely sú aj v kapacite batérie. P30 má batériu s kapacitou 3650 mAh, P30 Pro batériu so 4200 mAh a podporou rýchleho bezdrôtového nabíjania (do 15W). Telefóny majú čítačku odtlačkov umiestnenú pod displejom.

Huawei P30 nemá po okrajoch ohnutý displej Foto: Huawei
P30, Huawei Huawei P30 nemá po okrajoch ohnutý displej

Na Slovensku o 100 eur lacnejší

Huawei P30 Pro a P30 sa na Slovensku začnú oficiálne predávať 1. apríla. Do ponuky ich zaradil tak Orange ako aj Slovak Telekom, predávať ich však začnú o dva dni neskôr. V ponuke budú v troch farebných prevedeniach – v perleťovej, lesklej zelenej a čiernej. Odporúčaná cena je na Slovensku o 100 eur nižšia než v zahraničí. Za model P30 si Huawei vypýta 699 eur, za P30 Pro 899 eur (6 GB RAM a 128 GB úložisko) a 999 eur (8 GB RAM a 256 GB úložisko).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #fotomobil #P30 #P30 Pro