Test: Takto fotí aktuálne najlepší fotomobil na trhu

V krátkom fototeste sme vyskúšali, čo dokáže aktuálne najlepší fotomobil na trhu. Jeho doménou je telefoto a nočné snímky. Pri dennom svetle mu však chýbajú živšie farby.

04.04.2019 14:00
Huawei, P30 Pro Foto:
Foťáky na Huawei P30 Pro.
debata

Nie je to len o subjektívnom hodnotení kvalít snímačov v najnovšom Huawei P30 Pro, ale aj o testoch viacerých fotomagazínov vrátane uznávaného serveru DxO Mark. Ten čínsku vlajkovú loď zaradil na prvé miesto s veľmi veľkým (až 5 bodovým) náskokom pred druhým najlepším fotomobilom, ktorý mimochodom pochádza takisto z dielne Huawei. Zdá sa, že Číňania si dávajú záležať práve na kvalite snímok a celkom sa im to aj darí.

Pri ostrení foťák automaticky a jemne rozmazáva... Foto: Tomáš Švec
Huawei, P30 Pro Pri ostrení foťák automaticky a jemne rozmazáva pozadie. Fotka pôsobí veľmi efektne.

Objekty v izbe odfotíte aj v takmer úplnej tme

V čom má P30 Pro navrch je predovšetkým nočná fotografia. Jeho hlavný snímač je natoľko citlivý, že dokáže zachytiť dostatok svetla aj vo veľmi tmavej miestnosti. Výsledkom síce nie je fotka, ktorú by ste si nechali vo veľkom formáte vytlačiť a zarámovať, ale fotka s minimálnym šumom, ostrými kontúrami objektov a farbami, ktoré by ste pravdepodobne nerozpoznali ani voľným okom. Bez zveličenia si dovolíme konštatovať, že pri fotení v tmavej miestnosti P30 Pro zatiaľ nemá konkurenciu.

Nočná exteriérová fotka. Detaily sú ostré,... Foto: Tomáš Švec
Huawei, P30 Pro Nočná exteriérová fotka. Detaily sú ostré, prechody plynulé a šum minimálny.

Pri večernom fotení v exteriéri má takisto mobil navrch, no rozdiely v porovnaní s ďalšími prémiovými fotomobilmi už nie sú natoľko výrazné, aby nefotografovi vyrazili dych. Objekty vrátane budov majú výraznejšie detaily, aj farby sú menej saturované, čo niekomu môže, ale aj nemusí vyhovovať. To isté platí pri fotkách pri dennom svetle. Objekty ako keby strácali svoje farby a sú viac “sterilné” a neutrálne. Ak bol niekto zvyknutý na živšie a sýtejšie farby z iPhonu alebo smartfónov Galaxy od Samsungu, môže byť sklamaný. Neutrálne farby ale nehodnotíme ako negatívum.

Večerná portrétová fotografia. Bokeh efekt má... Foto: Tomáš Švec
Huawei, P30 Pro Večerná portrétová fotografia. Bokeh efekt má na P30 Pro niekoľko podôb.

Optika nesklamala, digitál poslúži len v nutných prípadoch

Ak si ešte niečo zaslúži náš komentár, je to optické a digitálne priblíženie. Aby Huawei dokázal to, k čomu sa ostatní veľkí výrobcovia zatiaľ neodvážili, musel si pomôcť netradičným “periskopom”. Optika má svoje limity a priblíženie nie je možné zväčšovať donekonečna bez toho, aby sa nezväčšovala aj veľkosť objektívu. Dnes si už spotrebitelia zvykli na to, že kvôli vyčnievajúcemu foťáku mobil dokonale nepriľne na stôl. Ak má popri tom ale rásť aj optické priblíženie, a teda aj počet optických členov, výrobcom nezostáva nič iné, len hľadať riešenia podobné tomu od Huawei. Šošovky sú v ňom zoradené horizontálne a nie vertikálne. Svetlo potom na snímač putuje cez akýsi prechodný hranol, alebo zrkadlo. Aj preto má spodný foťák odlišný tvar a vzhľad.

Fotografia s 5-násobným optickým priblížením. Foto: Tomáš Švec
Huawei, P30 Pro Fotografia s 5-násobným optickým priblížením.

P30 Pro ponúka 5-násobný optický, 10-násobný hybridný a 50-násobný digitálny zoom. To sú hodnoty, ktoré by ste pred pár rokmi našli len v kompaktoch. Tie s príchodom podobných mobilov postupne strácajú na význame. Nie tak ani kvôli tomu, že by nefotili lepšie, než mobil, no sú väčšie, ťažšie a jednoúčelové. Päťnásobné optické priblíženie naozaj nemá chybu a vďaka optickej stabilizácii nie je problém zachytiť objekt so všetkými detailami. Podobné, aj keď o čosi horšie je to pri 10-násobnom priblížení, ktoré už nie je optické, ale dopočítavané. Inak povedané, umelá inteligencia dopočítava pixely. Takéto snímky sú stále ostré, nechýbajú a sú dozaista detailnejšie než fotky s použitím digitálneho priblíženia.

10-násobné hybridné priblíženie stále ponúka... Foto: Tomáš Švec
Huawei, P30 Pro 10-násobné hybridné priblíženie stále ponúka detaily, aj keď je vidieť kompromisy.

Makro už zo vzdialenosti 2,5 centimetra

Veľmi zaujímavé je aj makro. S ním je možné fotiť už zo vzdialenosti 2,5 centimetra. Prepínanie na takzvané Supermakro je automatické, aj keď, zdá sa, že potrebuje trocha cviku. Nájsť ten správny uhol a vzdialenosť môže trvať dlhšie, než vám motýľ odletí z parapety.

Supermacro funguje už zo vzdialenosti 2.5... Foto: Tomáš Švec
Huawei, P30 Pro Supermacro funguje už zo vzdialenosti 2.5 centimetra.
Fotografiám chýbajú živšie odtiene farieb.
Režim Supermacro sa aktivuje až pri veľkom...
+15Efekt rozostreného pozadia funguje na výbornú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #test #Huawei #fotomobil #P30 Pro