Sony vyrobilo gigantický displej s rozlíšením 16K

Displej s rozlíšením 16K už Sony stihlo dodať výskumnému centru japonskej kozmetickej firmy Shiseido. Je tak veľký, že zaberá takmer dve poschodia.

11.04.2019 12:12
Sony, 16K, Shiseido Foto:
Sony ukázalo ako vyzerá obrovský displej s rozlíšením 16K.
debata

Monitory s rozlíšením 4K sú už dnes vyšším štandardom, ktorý si môže dopriať ktokoľvek. Televízory a monitory s vyšším rozlíšením zatiaľ na trhu bežne dostupné nie sú, nakoľko preň neexistuje multimediálny obsah. O 8K sa však už dlhšiu dobu hovorí pomerne otvorene a na veľtrhoch spotrebnej elektroniky firmy predstavili viacero displejov, ktoré týmto rozlíšením disponujú. Sony v týchto dňoch ukázalo, že je opäť o kus vpred.

Obrovský displej s päťmatrovou výškou

Japonský výrobca elektroniky sa pochválil so svojim obrovským displejom s rozlíšením 16K. Len pre predstavu takýto displej má štvornásobne viac horizontálnych pixelov ako 4K displej a až osemkrát viac než displej s Full HD rozlíšením. Načo je v praxi takýto displej dobrý? Použitý môže byť napríklad na zobrazovanie reklamy v nákupných centrách alebo v staniciach metra. Človek môže pri takomto displeji stáť veľmi blízko bez toho, aby videl obraz rozmazaný.

Displej veľkosti 19,2 × 5,4 metra je v súčasnosti umiestnený vo výskumnom centre japonskej kozmetickej firmy Shiseido v Jokohame. Je tak veľký, že sa nezmestil na jedno poschodie a presahuje až do druhého poschodia. V minulosti sa už Sony pochválilo s inštaláciou zobrazovacej jednotky s rozlíšením 16K. Rozdiel bol však v tom, že bola poskladaná z viacerých, vedľa seba umiestnených, menších panelov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #displej #Sony #Shiseido #16K