Google predstavil nové smartfóny Pixel. Prekvapili nízkou cenou

Firma nasadla na trend lacnejších alternatív k prémiovým smartfónom. Predstavila modely Pixel, ktoré stoja o polovicu menej než vlajkové lode predstavené pred pol rokom.

08.05.2019 11:15
Google, Pixel, 3a Foto:
Google Pixel 3a.
debata

Pochopil to Apple, Samsung, Huawei aj mnohí iní. Vlajkové lode síce ponúkajú to najlepšie z najlepšieho, no nie každý si môže dovoliť zaplatiť za mobil 800 a viac eur. Práve pre nich výrobcovia už nejaký čas ponúkajú aj lacnejšie a horšie vybavené smartfóny s príponami XR (iPhone), e (Samsung) alebo Lite (Huawei). Predávajú sa doslova ako teplé rožky a dopyt v mnohých prípadoch predčil očakávania samotných firiem aj analytikov. Zdá sa, že dopytu na trhu porozumel aj Google, keď v utorok 7. mája predstavil dva nové smartfóny Pixel. Na rozdiel od pol roka starých modelov Pixel 3 majú polovičnú cenu, no aj skromnejšie parametre. Napriek tomu sú dôstojnými zástupcami smartfónov strednej triedy.

Nové mobily majú označenia Pixel 3a a Pixel 3a XL a predávať sa budú za 399 a 479 dolárov. Sú dôkazom, že aj Google sa mení a možno pod vplyvom konkurencie pochopil, že nemať v portfóliu zariadenie strednej triedy sa nevypláca. Nižšia cena obvykle prináša kompromisy, aj keď nemusia byť dramatické. Telefóny si zachovali viaceré prvky svojich starších a drahších bratov. Nechýba im OLED displej a ani funkcia zvaná Night Sight, ktorá pomocou umelej inteligencie a strojového učenia vylepšuje snímky zachytené v zhoršených svetelných podmienkach.

Na druhej strane mobilom chýbajú dve kamery na autoportréty (oba majú len jednu so štandardnou optikou), bezdrôtové nabíjanie a kvalitnejšie materiály. Ich telo už nie je vyrobené z kovu a skla, ale len z plastu. Do vienka tiež dostali menej výkonný procesor strednej triedy (Qualcomm Snapdragon 670) a model 3a XL má oproti modelu 3 XL menší displej (6 palcov oproti 6,3 palcom).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #Pixel