Huawei prišiel s ďalším nápadom ako sa zbaviť výrezu v displeji

Výrobcovia smartfónov majú novú dilemu - ako vyrobiť smartfón bez výrezu v displeji? Každý sa s výzvou snaží popasovať inak. Huawei ukázal svoju netradičnú predstavu.

14.05.2019 08:00
Huawei, smartfón, výrez v displeji Foto:
Nové mobily od Huawei by už nemuseli mať výrez v displeji.
debata

Najprv to boli mobily s menším hranatým displejom a foťákom umiestneným v hornej časti. Neskôr sa na trhu objavili smartfóny po vzore iPhonu X s veľkým podlhovastým výrezom. Zmestili sa doň foťáky, reproduktor, ba aj senzory na rozpoznanie tváre. Apple tejto myšlienke zostal verný aj aj ďalšie modely iPhonov vybavil rovnakým výrezom, ktorý už dnes pôsobí zastaralo a spiatočnícky. Samsung, Huawei ale aj low-endový Honor či Xiaomi prišli s oveľa progresívnejším nápadom. Reproduktor umiestnili “pod displej” (alebo do tenkého rámiku nad ním) a selfie kameru ukryli do malého výrezu v tvare kruhu alebo kvapky. Evolúcia tu však nekončí a firmy sa chcú posunúť ešte o kus ďalej.

Bez kvapôčky aj bez krúžku

Samsung prednedávnom predstavil mobil s všestranným výsuvným a otočným foťákom, ktorý poslúži ako hlavný foťák a po otočení aj ako foťák na autoportréty. Iné, menšie firmy, boli rovnako kreatívne a foťák umiestnili do výsuvného stĺpiku. Obe riešenia majú však jednu nevýhodu – nie veľmi praktické používanie. Foťák však z logických dôvodov nie je a ani nebude možné umiestniť priamo pod displej. Firmy musia byť preto kreatívnejšie.

Huawei si patentoval nový dizajn smartfónu, v ktorom už kamera nebude narúšať celistvosť displeja. Bude sa nachádzať nad ním, no v zaoblenej časti, ktorá sa od stredu ku krajom zužuje. Pri takomto dizajne už mobil nebude mať bezokrajový displej na celej prednej strane. Niekomu to vyhovovať môže, iní by sa radšej uspokojili so súčasným kvapôčkovým či okrúhlym výrezom. Ak sa Huawei pre takúto zmenu rozhodne, pravdepodobne to bude v smartfónoch strednej triedy, kde sú podobné pokusy a lacnejšie riešenia povolené a vítané.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #bezokrajový displej