Už v lete sa Google so svojimi autami vráti na slovenské cesty

Už počas tohto leta budete mať možnosť na slovenských cestách uvidieť autá Google. Po rokoch ich firma opäť vyšle do viacerých veľkých miest.

23.05.2019 11:00
Google, Street View, mapy, trekker Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Pamätáte sa ešte na biele autá z logom Google s kamerami na streche, ktoré pred pár rokmi brázdili Slovensko? Google sa rozhodol, že si svoju misiu zopakuje a po rokoch opätovne zmapuje mestá pre službu Street View. Dokumentovať však nebude len slovenské cesty, ale vydá sa aj do peších zón a ulíc za pomoci takzvaných trekkerov – kamier umiestnených v upravenom batohu určenom na snímanie okolia pri chôdzi.

Infraštruktúra v mestách sa mení. Pribúdajú nové ulice, nadjazdy, kruhové objazdy, a tak to, ako mnohé mestá vyzerali pred piatimi rokmi už nemusí odzrkadľovať súčasnú realitu. Aj to je dôvod, prečo v priebehu leta Google začne nové snímky. Ich spracovanie však bude trvať niekoľko mesiacov, a tak sa výsledok v službe Street View prejaví až o niekoľko mesiacov po ukončení fotenia. Google zatiaľ neupresnil, kedy v lete do ulíc autá pošle. Zatiaľ sa len vie, že autá a ľudia s batohmi navštívia Bratislavu, Košice, Prešov, Nitru, Žilinu a Banskú Bystricu.

Na Slovensku sa v službe Street View už nachádzajú nie len detailné snímky miest a obcí, ale aj hrady, zámky, národné parky a prírodné dedičstvo. Street View zachytáva Slovensko od roku 2012. Celosvetovo je služba dostupná v takmer 90 krajinách sveta.

2 debata chyba